Pasi de crocodil

Postat la 01 octombrie 2007 178 afişări

"Cu pantofi unicat in picioare care sa te reprezinte si o atitudine ce sfideaza parerea publica, poti merge pe strada si in pijamale, pentru ca pozezi ca fiind excentric, nu penibil", spune Matei Corvin, designerul roman de pantofi unicat. Dupa parerea sa, incaltamintea este cheia vestimentatiei, restul sunt doar... accesorii.

Un crocodil prins parca intr-o pereche de ciocate, cu capul si coada care se ivesc amenintator sau o pereche de ghete portocalii cu tinte, numai bune de asortat cu un motor Harley Davison au intr-adevar o personalitate proprie care recomanda caracterul purtatorului, insa si pe cel al creatorului lor, Matei Corvin.
La intrarea in atelierul boem-dezorganizat al lui Corvin se afla un afis din care se intelege ca nu trebuie sa pasesti inauntru decat daca ai programare. Insa nu pentru ca nu ai fi bine primit, ci pentru ca designerului ii place sa-ti acorde toata atentia si timpul necesar. Trebuie insa sa ai rabdare pentru a purta pantofi cu semnatura Matei Corvin, pentru ca lista de asteptare se intinde pana la sfarsitul lui noiembrie, dupa care designerul planuieste o calatorie la New York. Corvin va prezenta in cosmopolitul oras american o colectie de 10 perechi de pantofi, modele exclusiviste. Designerul va folosi cristale si materiale speciale in realizarea colectiei eclectice, care va contine atat cizme, cat si incaltaminte de vara, iar pretul pentru o pereche de incaltari va fi probabil intre 2.000 si 3.000 de euro.
Desi este prima oara cand designerul de pantofi participa la un fashion show international, creatiile sale au ajuns deja in tari ca Germania, Anglia sau Belgia, unde are clienti fideli, si in Spania, Olanda, Austria sau Cehia, unde vinde trupelor de teatru cu care colaboreaza.


Pentru clientii din Romania realizeaza in jur de 5 perechi de pantofi pe luna. O pereche poate ajunge la 600-700 de euro, pentru vedete autohtone ce vor incaltaminte de show sau oameni de afaceri care s-au saturat de negrul vesnic al pantofilor de costum. Insa designerul preconizeaza ca in curand ne vom alinia in noul trend international care a propulsat preturile pantofilor de marca catre stratosfera (4-5 mii de euro pentru o pereche de pantofi nu mai provoaca nicio tresarire), astfel incat si la noi modelele unicat vor valora mult mai mult decat acum.
Matei Corvin creeaza foarte multe incaltari si pentru teatru. "Faptul ca lucrez pentru teatru e cea mai mare satisfactie. Teatru inseamna o echipa intreaga, de la regizori la actori care au incredere ca dincolo de schitele sumare pe care ei mi le aduc, eu vin cu rezolvari pe care nu le-au visat." Cea mai mare comanda pe care a primit-o a fost de altfel din partea unei echipe de teatru din afara si anume de circa 9.500-10.000 de euro. In tara, cea mai mare comanda a avut o valoare de 3.500-4.000 de euro.
"Am multe satisfactii in munca mea indiferent ca lucrez cu clienti simpli sau teatru. Am realizat o pereche de pantofi si pentru un doctor care statea toata ziua in picioare in sala de operatie si trebuia sa se simta confortabil cu ce poarta. Iata ca si un detaliu marunt ca incaltamintea este un element care poate contribui la succesul unui om", spune Corvin. Bineinteles ca exista si dezavantaje ca designer de pantofi, iar printre cel mai deranjant este momentul cand designerul nu poate transmite in modelul finalizat ce si-a dorit initial. Cand pielea nu se lasa imblanzita, "imi pierd uneori rabdarea in a incerca sa-i descifrez trasaturile personalitatii. Si pielea are caracterul sau..."
Ca epoca preferata in ceea ce priveste moda pantofilor, ii place perioada interbelica, atunci cand exuberanta oamenilor depasea conditia materiala si fiecare isi dorea sa se afirme individual in societate. "Atunci parca oamenii indrazneau mai mult sa viseze. Asta le reprosez oamenilor din ziua de astazi - isi uita visele si isi canalizeaza energiile in directii gresite. De asemenea mi-a placut perioada baroca. Pe la 1700, exotismul si-a pus amprenta in cultura europeana datorita comertului cu Indiile si cu Mexic." Corvin isi ia insa inspiratia, mai ales pentru teatru, si din filme ca "Stapanul inelelor" unde a apreciat pantofii gotici spectaculosi a gnomilor.
"Ideea e ca fara incaltaminte bine conceputa nu vad oamenii alergand pe luna, pe Marte, construind orase si lumi progresiste si tocmai de aceea iubesc ceea ce fac si incerc sa-mi fac meseria bine."

PROFIL DE DESIGNER

Daca nu as vorbi cu tine acum... as lucra.
Cel mai surprinzator lucru care mi s-a intamplat a fost... cand am sarit prima oara cu parasuta. Am facut un an de parasutism in armata.
Iesirea in oras ideala este... plimbarea pana la furnizori.
Sunt bun la... depasirea limitelor care ma incorseteaza uneori.
Ma stiti ca designer, insa intr-o viata anterioara as fi fost ... crescator de cai sau de gaini la o ferma. Calul e animalul meu preferat.
Cand eram tanar am vrut sa ma fac... ceea ce sunt astazi. Tot ce am intreprins a fost ca sa ajung aici.
As vrea ca oamenii sa fie mai atenti la... natura lor supraumana, la visele lor pe care tind sa le uite.
Nu stau bine la capitolul... obligativitatea raspunderii ca act oficial, civic.
O idee pe care o folosesc mult prea des este... ideea de imblanzire a pielii. Ma bazez prea mult ca poate fi imblanzita, dar uneori ma dovedeste.
Cea mai frumoasa varsta este... 35-40 de ani, cand te poti uita cu serenitate inapoi si inainte.
In momente de slabiciune... ma inchid in mine si vreau sa ma manifest independent desi sunt convins ca oamenii sunt facuti unii pentru ceilalti.
Creatorii de pantofi sunt buni la... impregnarea modernitatii in viata de zi cu zi.

Motto-ul meu este: "Rabdarea e esenta vietii".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Pasi,
de,
crocodil
/arta-si-societate/lifestyle/pasi-de-crocodil-4073944
4073944
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.