Cea mai scumpa sticla de vin din lume, un Chateau Lafite din 1787 care a apartinut fostului presedinte american Thomas Jefferson, vanduta pentru aproape 125.000 de euro, nu mai poate fi bauta inca de acum 150 de ani. Chiar daca nu mai servesc scopului initial pentru care au fost create, vinurile rare se pot dovedi alternative de investitii foarte profitabile.
In materie de vinuri, mai vechi nu inseamna intotdeauna mai bun. Dar pentru un investitor in vinuri, mai vechi poate insemna mai scump.Cea mai scumpa sticla de vin care poate fi de fapt bauta este un Montrachet din 1978 de la Domaine de la Romanee-Conti si a fost vanduta de casa de licitatii Sotheby\'s pentru aproape 20.000 de euro, potrivit Forbes. Consumatorii de vinuri vechi ar trebui sa stie ca perioada de invechire a unei sticle de vin nu depaseste de obicei 50 de ani. Pentru colectionari insa, faptul ca din continutul unei sticle nu se mai poate face nici macar otet pentru o salata este putin important. O sticla de vin rar are capacitatea de a-si creste valoarea chiar de 30-40 de ori in numai 4-5 ani, potrivit oenologilor. Orice investitie in vinuri de vinoteca trebuie insa sa tina cont de o serie de aspecte extrem de importante, de la criteriile de alegere ale soiului de vin achizitionat, cantitatea din acel soi existenta pe piata pana la conditiile de pastrare si la momentul cel mai oportun de scoatere la vanzare, prin intermediul unui retailer. Cand toti acesti factori actioneaza in favoarea investitorului, investitia in invechirea vinurilor poate avea un randament care depaseste cu mult un plasament pe Bursa sau in alte instrumente financiare. \"In momentul in care am inceput afacerea, prin 1995, am cumparat un lot de Cabernet Sauvignon de Samburesti din 1986, cu un pret de circa 3-4 dolari/sticla. Ultima suta de sticle din acest lot am vandut-o 3 ani mai tarziu cu aproximativ 100 de dolari/sticla\", povesteste Catalin Paduraru, care este asociat cu omul de afaceri Daniel Guzu in lantul de retail de vin Vinexpert. Guzu este fondatorul companiei Guzu Chim, care si-a schimbat numele in Fabryo Corporation dupa preluarea unui pachet de actiuni de catre fondul de investitii suedez Oresa Ventures intr-o tranzactie de mai multe milioane de euro.\"Soiurile care se preteaza mai bine la invechit sunt cu preponderenta vinurile rosii. Un exemplu de vin cu potential de invechire este Feteasca Neagra din 2000. A avut un pret de 3-4 euro/sticla in anul imbutelierii, dar ar putea ajunge si la 10 euro/sticla in acest an\", povesteste oenologul Aurelia Visinescu.Dupa ce a lucrat mai mult de 10 ani la mai multi competitori din industrie, Aurelia Visinescu s-a decis sa porneasca propria afacere si a investit impreuna cu Steve Kacenko, o ruda de-a sa stabilita in Canada, 1,5 mil. euro intr-o crama si o vie in regiunea Dealu Mare. \"In momentul finalizarii investitiei vom avea o capacitate de productie de aproximativ 1 milion de sticle pe an. Din productia proprie, vom invechi doar o mica parte, cam 10.000 de sticle, dar aceasta cantitate poate varia\", mai spune Aurelia Visinescu.Cat costa vinotecaO investitie in sticle de vin rar este departe de a fi o investitie care sa genereze un randament sigur. In mod cert insa, in conditiile potrivite, un soi de vin care se preteaza la invechit nu isi pierde niciodata din valoare. Piata vinurilor rare functioneaza ca orice alta piata: pretul este dat de cerere si oferta, cantitatea existenta pe piata la un moment dat influentand semnificativ cotatiile.\"Pentru a realiza o investitie de acest fel trebuie sa ai cunostinte in domeniu sau sa apelezi la cineva care detine astfel de cunostinte. O vinoteca necesara invechirii vinurilor de 50-60 de metri patrati dotata cu mobilierul aferent, care trebuie importat, si cu instalatiile de control al temperaturii si al umiditatii costa aproximativ 10.000 de euro\", mai spune Catalin Paduraru. O vinoteca cu asemenea suprafata poate gazdui pana la 2.000 de sticle, al caror cost poate varia de la cateva mii de euro pana la peste 100.000 de euro, in functie de soiurile alese. Cat despre soiurile cu un potential deosebit de invechire, Paduraru recomanda Chiraz de la Podgoria Oprisor. \"E o barbarie sa-l bei acum, el se dezvaluie la cel putin 5 ani de la imbuteliere\", spune seful Vinexpert, care adauga alte doua sfaturi pentru potentialii investitori - vinoteca trebuie sa fie foarte bine pusa la punct si soiurile alese nu trebuie sa aiba ani de recolta foarte indepartati. Grasa, Busuioaca sau Tamaioasa sunt alte soiuri autohtone care au potential de a fi invechite, in opinia sa. \"Exista o adevarata piata a vinurilor-investitii in Europa, exista investitori care castiga cu adevarat din invechirea vinurilor. Deciziile lor se bazeaza mai mult pe cotele vinurilor si pe informatii din piata, si mai putin pe \'emotie\'\" povesteste Paduraru. Murfatlar de 500 de euroVinoteca proprie a Vinexpert cuprinde in momentul de fata peste 1.000 de sticle de vin la invechit, avand soiuri precum Muscat Ottonel din 1988, fiecare sticla cu o valoare de piata de peste 100 de euro in prezent, potrivit lui Paduraru, ceea ce ridica valoarea vinotecii Vinexpert la peste 100.000 de euro.Cel mai scump vin la vanzare din magazinele Vinexpert, cu vanzari estimate la peste 1 milion de euro anul acesta, e Murfatlar din 1942, cu un pret de aproximativ 500 de euro/sticla, dar compania a vandut si vinuri mai scumpe - Murfatlar din 1926, la peste 1.000 de euro/ sticla, care insa nu se mai gaseste pe piata. Propria colectie de vinuri la invechit a lui Paduraru cuprinde vinuri nu foarte vechi, cu un avantaj - vinurile imbuteliate dupa anul 2000 sunt soiuri foarte bine elaborate, cu o tehnologie moderna, fara pasteurizare si neagresive, in opinia sa.\"Valoarea unei sticle de vin foarte rar se stabileste in cadrul unei licitatii. Un vin care poate fi invechit nu isi pierde din valoare, insa o evaluare precisa a valorii ulterioare a unei sticle de vin nu poate fi facuta de nimeni, depinde de foarte multi factori\", spune si Laurentiu Florea, care si-a deschis de curand propria afacere in retailul de vinuri, Opus Wine. Dupa ce a lucrat mai multi ani la Carl Reh Winery, Florea a investit 30 de mii de euro in propriul magazin, care comercializeaza atat soiuri autohtone cat si vinuri importate din Spania, Maroc sau Chile. \"Investitiile in invechirea vinurilor se pot dovedi extrem de riscante. Pe langa amenajarea vinotecii, sticlele de vin trebuie supravegheate de un specialist, ele trebuie rasucite periodic pentru a evita uscarea dopurilor. In lipsa tuturor acestor conditii se poate transforma foarte usor in otet, dar pretul unei sticle de vin invechit poate creste si de 20-30 de ori in cativa ani\", explica Florea. Caracterul investitiilor in vinuri face imposibila realizarea unor business-planuri exacte de catre investitor. Totul tine de felul in care evolueaza cantitatea din vinul respectiv si de abilitatea sa de a-si imbunatati proprietatile.500.000 dolari - Cea mai mare suma platita vreodata pentru o sticla de vin. Sticla de Imperial of Screaming Eagle Cab din 1992 a fost cumparata de seful de la Cisco Systems, insa licitatia a fost efectuata in scopuri caritabile, aceasta fiind explicatia sumei platite. 225.000 dolari - Cea mai mare suma asigurata pentru o sticla de vin, pentru un Chateau Margaux din 1787, potrivit Forbes.