Se poarta hibridele... uneori

Postat la 05 noiembrie 2007 11 afişări

In lume, cele mai la moda automobile sunt hibridele si japonezele. Asta este deja cat se poate de clar. Deci, daca aveti o japoneza hibrid este perfect. Sunteti in trendul mondial! Insa nu si in cel national.

In Romania, motoarele hibrid se lovesc inca de lipsa combustibilor de tipul etanolului din benzinarii si, in plus, gama din care puteti alege un model hibrid se limiteaza in prezent la Toyota Prius si Honda Civic Hibrid. Va ramane, deci, o singura solutie plauzibila: sa cumparati acum doar modelul japonez, cu o motorizare obisnuita, si sa-l schimbati cu unul hibrid cand infrastructura va permite acest lucru. Oricum, japonezele castiga, incet-incet (dar totusi parca prea incet comparativ cu pietele din Occident sau de peste ocean), tot mai multi adepti si in Romania, iar piata noastra nu poate trece cu vederea nici trendul mondial orientat catre motorizarile nepoluante.
Dar parca noi inca functionam si actionam dupa "spiritul de turma", urmarind vechea reteta: premium inseamna german, iar sport, italian. Bineinteles, brandurile respective si-au castigat in timp toata consideratia si respectul si au sufocat in ultimii ani strazile romanesti. Popularitatea lor inseamna insa o mare pierdere tocmai la capitolul cel mai important: exclusivitate.
Dan Ioan Popp, presedintele companiei imobiliare Impact, imi spunea in urma cu cateva luni ca ar vrea sa-si schimbe masina si, desi se declara un admirator al tehnologiei si calitatii germane, spunea ca cel mai probabil isi va cumpara o limuzina hibrid.

Sunt convins ca multa lume admira marcile germane, dar Popp simte exact acelasi lucru - ca brandurile respective si-au cam pierdut din forta sau identitate pe piata din Romania. In plus, masinile japoneze castiga teren chiar si pe segmentele premium, acolo unde germanii au facut jocurile parca dintotdeauna. Dar este oarecum firesc: nu sunt ei, niponii, "nemtii Asiei"? Nu este cel mai mare constructor de automobile din lume tot japonez? Si, pana la urma, cine a construit cel mai lung pod suspendat, nu tot inginerii japonezi???


Pentru prima data, Lexus
Lexus a fost unul dintre constructorii cei mai asteptati la Salonul International de Automobile Bucuresti 2007, constructorul japonez bifand prima sa prezenta din istorie la SIAB. Daca standul era prea aglomerat sau, dimpotriva, designul masinilor nipone nu v-a atras deloc, noi va prezentam masina pe hartie, cu trecutul, prezentul si premiile pe care le-a castigat pentru viitor. Am fi preferat insa sa o facem pe niste drumuri serpuite, fara hardtop si fara limita de timp sau kilometri...
Lexus SC 430, coupe-ul niponilor, este cea mai fiabila masina din lume. Pentru al doilea an la rand, in urma studiului JD Power, japonezii au castigat distinctia, si au facut-o fara niciun dubiu. Proprietarii de Lexux SC 430 au raportat 54 de probleme la 100 de masini in primele trei luni de la cumparare si, chiar daca poate suna ingrijorator pentru cel mai fiabil automobil al anului 2007, numarul problemelor masinii japoneze este cu mult sub media generala: 118 probleme pentru o suta de masini. Alte modele Toyota (Lexus este divizia de lux a constructorului japonez Toyota) au punctat si ele foarte bine, iar Prius, Scion si Rav4 au castigat disputele pe segmentele lor.
Studiul americanilor de la JD Power masoara 135 de parametri, printre care placerea de a conduce masina, manevrabilitatea, franele, motorul, transmisia si orice alta problema calitativa raportata de proprietari. La ultimul studiu au participat 62.000 de persoane care au condus masina minim 90 de zile dupa ce au cumparat-o.


Un altfel de exclusivism
Gama SC (sport coupe) de la Lexus a fost printre primele modele produse de Toyota, tocmai pentru a incerca sa umple golul din segmentul de sportiva luxoasa din propria gama. Chiar si asa, Toyota ducea lipsa unui model premium convertible, loc ocupat tocmai de acest SC 430, unul dintre primele masini de pe piata ce au promovat hardtop-ul din material dur, cu capotare sau decapotare automata. Chiar si asa, lupta cu constructorii teutoni este una foarte dificila pentru Lexux. In pofida motorului de 4,3 litri si a celor aproape 300 de cai putere dezvoltati de motorizarea de top, aceia care cauta un cabriolet sportiv nu neaparat luxos vor alege in continuare modelele germane din acest segment de piata. Dar soferii mai putin sportivi, care urmaresc un raport calitate/pret bun, dar si o masina mai exclusivista decat a concurentilor de pe piata, pot alege fara nicio problema SC 430.
In plus, odata cu prezenta Lexus la SIAB, japonezii au facut un pas important pentru succesul marcii pe piata autohtona, desi modelul sport coupe ar fi preferat sa "parcheze" in Romania cu cateva luni in urma. Oricum, chiar daca noiembrie este ultima luna a acestui an cand veti putea conduce masina fara capota, un lucru este sigur: veti astepta primavara viitoare ca nimeni altcineva. Literalmente. Pentru ca posesorii de SC 430 sunt foarte putini. Asta daca exista. Pana atunci s-ar putea sa fiti chiar "la moda".

Adolescentul
Brandul de lux al Toyota a implinit anul acesta 17 ani de existenta, dar scurta perioada a fost indeajuns pentru Lexus sa castige o felie importanta din segmentul de lux la nivel mondial. E drept, modelele japoneze s-au impus indeosebi in Statele Unite, unde Toyota si Lexus sunt deja considerate masini americane. In Europa, Mercedes, BMW sau Audi n-au pierdut mare lucru pe segmentele premium si, deoarece brandurile lor au o valoare inzecit mai mare decat cea a niponilor, lupta continua in trei sau, cel mult, in patru, daca luam in considerare si constructorii britanici (vorbim de segmentul pe care il tinteste Lexus, deci nu luam in calcul marcile italiene, indeosebi sportive). Dar Lexus creste intr-un an cat altii-n zece si, foarte important, pare dispus sa deseneze de-acum inainte si modele europene, cu un design mai putin "made in SUA".

Concurenta acerba
SC 430 "se bate" cu BMW 650, cu SLK-ul de la Mercedes, Audi TT sau Jaguar XK, iar lupta se poarta in doua manse: America si Europa. Daca peste ocean SC 430 face fata fara probleme SLK-ului sau BMW-ului 650 (celelalte doua contracandidate nu au mare succes in SUA), in Europa lucrurile sunt mult mai dificile: tehnologia dezvoltata de germani este impresionanta, fie ca vorbim despre calitatea interioarelor, motorizari, sasiu sau siguranta activa ori pasiva, iar Lexus, desi se ridica la nivelul de echipare al concurentilor, are un drum lung de parcurs pana la performantele sportive sau notorietatea brandurilor de mai sus.
Dar, exact asa cum Jaguar isi pune sperantele, de ani buni, in exclusivitatea marcii si a modelelor sale in lupta cu gigantii teutoni, si Lexus se concentreaza pe clientii care vor sa iasa din "tiparul german". Sansele de reusita pe batranul continent sunt, totusi, destul de reduse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Se,
poarta,
hibridele...,
uneori
/arta-si-societate/lifestyle/se-poarta-hibridele-uneori-4073959
4073959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.