Valentine's Day la romani: Dragostea trece prin buzunar
Dupa un ianuarie de obicei slab pentru orice afacere, Ziua Indragostitilor se asteapta sa dezghete incasarile firmelor, fie ca vorbim de flori, parfumuri, iesiri la restaurant sau vacante romantice. Reuseste sau nu sarbatoarea importata de peste ocean sa le aduca bani in plus?
Jumatate dintre romani sunt indragostiti. Pe asta se bazeaza afaceristii care vor sa profite de sarbatoarea importata din Occident pentru a-si rotunji veniturile. "Orice prilej este bun", spune Felicia Radulescu, responsabil de vanzari in cadrul restaurantului Noblesse din Capitala. Spre deosebire de o zi obisnuita, Ziua Indragostitilor nu ii aduce mai multi clienti. Insa, de cand bugetele de marketing sunt inghetate, orice sarbatoare comerciala poate fi un bun pretext pentru a deveni cunoscut si a-si face numele mai vizibil. Iesirile in oras au fost de fapt primele taiate de pe lista de cheltuieli, asa ca cei mai multi cetateni prefera sa stea acasa in locul unei cine la restaurant. Inseamna o economie de 50-100 de lei, bani care pot acoperi cu usurinta facturile la internet sau telefonul mobil pentru o luna de zile.
Fireste, daca Valentine's Day nu aduce mai multa lume in restaurante, nici turismul nu are cum sa mearga mai bine.
Ioana Dobrescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, remarca in primul rand faptul ca 14 februarie cade intr-o zi de luni, iar cetatenii nu prea obisnuiesc sa-si ia liber la inceput de saptamana. "E vorba de modul lor de a gandi, de aceea vinerea e ziua ideala pentru o asemenea sarbatoare", spune Dobrescu. Asa se face ca, in cel mai bun caz, vacantele se vor limita la doua-trei zile, deci nici incasarile hotelierilor nu vor urca foarte mult. Cam 10%, potrivit estimarilor ANAT.
"Orice crestere e foarte importanta pentru acest context economic, mai ales ca bugetele de calatorii sunt printre primele lovite de efectele crizei", explica oficialul. Daca pentru Romania, obiectivele de top sunt Valea Prahovei, Bucovina si pe alocuri litoralul Marii Negre, strainatatea inseamna fie excursii de weekend la Viena, Paris, Venetia sau Budapesta, fie vacante la munte. De regula, vizitele in afara granitelor sunt corelate cu restul concediului, deci pe o perioada mai lunga, iar cele legate de capitale sau orase ale romantismului dureaza un weekend. Agentiile de turism au pregatit si pachete turistice de Dragobete, inclusiv pe extern, dar, cu siguranta, circulatia va fi mai mare de Valentine's Day.
ANAT estimeaza o usoara crestere a cererii fata de anul precedent, intre 5 si 12%. Majoritatea turistilor sunt cupluri cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, iar ca ordin de marime e vorba de cateva mii de turisti. Dan Marian, coordonator al departamentului de vanzari al hotelului Orizont din Predeal, spune ca Valentine's Day ii ocupa doar 10% din locurile disponibile in unitate, iar weekendul 11-13 februarie nu difera fata de altele in ce priveste incasarile: "Nu ne avantajeaza cu nimic sarbatoarea, iar o influenta vizibila sesizam pentru rezervarile de Paste". Intr-un registru similar, Marius Vanatoru, directorul de marketing al hotelului International din Sinaia, spune ca din partea pachetului turistic oferit indragostitilor asteapta ocuparea locurilor libere din hotel si, nicidecum, o modalitate de a creste veniturile.
Daca ne uitam inspre unitatile de calibru mai redus, putem observa ca nici acolo plusurile nu sunt sesizabile. Nici pragul vestitei cabane Gura Diham din Busteni nu va fi calcat de prea multi indragostiti. Sau, dupa cum spune Liliana Botorogea, gestionar al unitatii, romanii nu sunt obisnuiti cu asa ceva, deci va fi un sfarsit de saptamana "ca oricare altul".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro