Tanti Varvara si musteriii ei cei rosii
Despre Varvara - mucenica - stim cu totii, astazi, ca este sfanta patroana a minerilor. Putini dintre noi isi mai amintesc insa ca numele, asociat cu apelativul "tanti", desemna pe vremuri, in jargonul militantilor de stanga, institutia Sigurantei statului.
Despre Varvara - mucenica - stim cu totii, astazi, ca este sfanta patroana a minerilor. Putini dintre noi isi mai amintesc insa ca numele, asociat cu apelativul "tanti", desemna pe vremuri, in jargonul militantilor de stanga, institutia Sigurantei statului.
Titlul, usor zeflemitor, al ultimei carti a lui Stelian Tanase - "Clientii lu tanti Varvara" - acopera un continut cat se poate de grav. Folosindu-se de instrumentele istoricului si ale analistului politic, autorul trateaza subiectul cu gravitatea cuvenita, fara a-si uita o clipa vocatia de prozator.
Cartea este o suita de portrete demistificate, crude dar fara sarja, ale unora dintre cele mai importante personaje ale inceputurilor miscarii comuniste de la noi: Cristian Rakovski, Panait Istrati, Gheorghe Cristescu, Constantin Doncea, Dumitru Petrescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Stefan Foris, Ana Pauker, Vasile Luca, Lucretiu Patrascanu si multi, multi altii, ale caror ispravi militante si biografii scapate din atelierele de cosmetica ale propagandei comuniste se intind pe spatiul a 500 de pagini. Un puzzle de figuri, o fresca "de gen", in care modelele sunt surprinse dupa ce au iesit "din poza", in atitudini cu atat mai stanjenitoare cu cat contrasteaza, pana la grotesc, cu atitudinea de demnitate, devotament, probitate sau eroism cu care au fost pana acum consemnate si recompensate in paginile istoriei oficiale. Astfel poate fi descompusa aceasta carte care retraseaza - si ne sileste sa regandim, cutremurati - una dintre cele mai dinamice si mai controversate epoci ale veacului al XX-lea.
In preambulul volumului, autorul vorbeste despre talcul si mizele uriasei sale intreprinderi: "Dupa 1918, Moscova orchestreaza repetate tentative de preluare a puterii de catre gruparile bolsevice. Ungaria 1919, Germania 1919, 1920, 1923, China 1927 sunt doar cateva exemple. Multe tari devin obiectul subversiunii, provocarilor, intretinerii de conflicte, instigarii la razboi civil. Adesea, in spatele protestelor miscarilor de stanga, pacifiste, si a sindicatelor, s-au aflat grupuri clandestine finantate si aflate sub controlul politic bolsevic. Subversiunea si-a schimbat mereu formele.
Scopul a ramas insa acelasi pana tarziu, in 1991: producerea de crize, subminarea regimurilor democratice, destabilizarea lor, haosul, preluarea puterii. Efectele au fost devastatoare: blocarea istoriei mai multor generatii intr-un experiment care nu a dus la nimic. A fost nevoie de cateva decenii pentru ca acest angrenaj, complicat si malefic, sa fie demontat. Paginile de fata nu sunt altceva decat naratiunea unui caz particular, cel romanesc, ca parte din aceasta vasta istorie". Trudnica demontare pe care o opereaza Stelian Tanase are o calitate nebanuita pentru o productie romaneasca de acest gen, dincolo de inconstestabilele sale virtuti stilistice, de stralucitul spirit sintetic si de gratia formulei memorabile: prudenta. O prudenta care nu are nici o legatura cu clementa fata de obiectele "insectarului sau" ori cu teama de a fi transant, ci cu intelepciunea omului care stie ca nici o istorie, oricat de bine documentata, nu este vreodata ultima.
Stelian Tanase, Clientii lu tanti Varvara, Istorii clandestine, Editura Humanitas, 2005; Cartea lui Stelian Tanase are o calitate nebanuita pentru o productie romaneasca de acest gen: prudenta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro