Catalizatorul industriei IT
Serviciile IT ocupă un loc tot mai important în economia românească: de exemplu, creşterea exporturilor de servicii IT din prima jumătate a anului a fost de trei ori mai mare decât avansul înregistrat de toate exporturile de servicii din celelalte sectoare economice. Bogdan Dumitrescu, general manager al High-Tech Systems & Software, vorbeşte despre importanţa IT-ului în economia locală, dar şi despre strategia companiei pe care o conduce.
”De-a lungul timpului, am avut o serie de iniţiative antreprenoriale, însă odată cu demararea colaborării cu High-Tech System & Software (HTSS), toate proiectele personale de antreprenoriat au trecut în plan secund“, povesteşte Bogdan Dumitrescu, general manager al High-Tech Systems & Software (HTSS), companie cu activităţi în domeniul soluţiilor hardware şi software.
”Am contribuit major nu doar la înfiinţarea şi dezvoltarea companiei, ci şi la crearea şi consolidarea echipei şi la implementarea proiectelor noastre. Ceea ce fac astăzi îmi place şi cred că mă reprezintă, fiind continuarea firească a unei experienţe de peste 25 ani în domeniul IT&C, perioadă în care am coordonat departamentele informatice din România ale mai multor companii internaţionale, cu sedii centrale în Spania, Marea Britanie, Austria şi Olanda.“ El povesteşte că anii petrecuţi în companii internaţionale de producţie, distribuţie şi retail îl ajută să înţeleagă atât cerinţele de business, cât şi aşteptările clienţilor, interni sau externi. ”Acum cinci ani, am început cu o echipă formată din 70 de persoane, atât personal angajat, cât şi colaboratori externi. Astăzi, avem 200 de colegi extrem de bine pregătiţi profesional. Echipa HTSS a crescut direct proporţional cu portofoliul de clienţi şi cu numărul proiectelor aflate în derulare.“
Domeniul IT se dezvoltă într-un ritm accelerat, crede Bogdan Dumitrescu, iar serviciile IT sunt o componentă importantă într-un business, ele presupunând specializări constante şi un nivel înalt de calificare a personalului. în acest context, apelarea la o companie specializată, aşa cum este HTSS, reprezintă un pas eficient pentru operatori din orice domeniu.
Cifra de afaceri a industriei locale de software şi servicii de IT va depăşi în acest an pentru prima oară pragul de 4 miliarde de euro, evoluţia fiind susţinută însă aproape integral de exporturi în condiţiile în care cererea de pe piaţa internă este în stagnare, potrivit studiului ”Piaţa de software şi de servicii de IT din România“ lansat de asociaţia patro-nală a industriei de soft şi servicii (ANIS) împreună cu compania de consultanţă şi cercetare Pierre Audoin Consultants (PAC). Centre de servicii precum Amazon, General Motors, Voxpro (care va deservi de pe plan local servicii de suport pentru platforma Airbnb) au anunţat că intenţionează să recruteze câteva sute de oameni în România anul acesta, în timp ce companii precum Société Générale European Business Services, Genpact, Samsung sau Oracle au planuri de extindere pentru anul acesta şi necesarul de noi angajaţi este tot de ordinul sutelor, potrivit ZF.
”De menţionat că această creştere se datorează, în principal, furnizării serviciilor pe piaţa din străinătate, mai exact exportului de software şi servicii, însumat la aproximativ 2,6 miliarde de euro„, subliniază Bogdan Dumitrescu. în opinia sa, aceste cifre ar trebui să impulsioneze companiile şi tinerii care activează sau care doresc să dezvolte o carieră în acest domeniu. Domeniul IT rămâne unul dintre sectoarele competitive ale economiei, la a cărui dezvoltare a contribuit semnificativ şi legislaţia favorabilă. ”Diferenţa între competitori va fi făcută de capacitatea fiecăruia de anticipare a tendinţelor din piaţă şi de înţelegerea comportamentului consumatorilor din zona de retail,„ adaugă reprezentantul High-Tech Systems & Software.
Volumul exporturilor va mai creşte în acest an cu 485 milioane de euro, ceea ce se traduce practic într-un plus de 18%, până la nivelul de 3,155 miliarde euro, în timp ce vânzările către clienţii din România (companii private şi sectorul public) vor avansa, potrivit ZF, cu doar 5 milioane de euro sau 0,5% la 940 milioane euro.
Pe parcursul celor cinci ani de activitate, High-Tech Systems & Software (HTSS) a dezvoltat tehnologii pentru o serie semnificativă de companii româneşti şi, mai nou, pentru companii internaţionale, ce activează pe pieţe externe, explică Bogdan Dumitrescu. ”Din 2012, HTSS a crescut constant. Am pornit iniţial cu soluţii dedicate domeniului farmaceutic, dar ulterior am investit în noi tehnologii, în dezvoltarea produselor DataKlas şi, deopotrivă, în extinderea portofoliului de clienţi.“ Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de 10 milioane de euro.
În prezent, compania furnizează produse pentru diverse segmente de business, fiecare dintre acestea fiind deservită de câte o divizie specifică: divizia healthcare acoperă zona de retail farmaceutic, distribuţie, producţie şi medical pentru clinici şi spitale; divizia vending oferă un sistem integrat dedicat companiilor care acţionează în domeniul vânzării en detail de produse prin intermediul vendomatelor, iar divizia de analiză şi predicţia informaţiei este specializată pe big data, data mining şi metode predictive de analiză a profilului cumpărătorilor şi a comportamentului acestora. HTSS dezvoltă de asemenea software personalizat conform cererii clienţilor, soluţii de infrastructură şi servicii asociate dar şi soluţii de securitate.
Astfel, cea mai mare pondere în cifra de afaceri a HTSS este reprezentată de dezvoltarea şi implementarea de soluţii software pentru zona de sănătate. Achiziţionarea companiei Winsoft Suport, care activa în domeniul IT farmaceutic, a reprezentat o creştere a cotei de piaţă.
”În prezent, lucrăm cu peste 2.500 de farmacii independente sau aparţinând unor reţele, cu mai mulţi distribuitori şi producători farmaceutici, cu clinici medicale şi spitale, dar şi cu doctori specialişti şi doctori de familie“, spune Dumitrescu. ”În plus, în anul 2015, HTSS a intrat în acţionariatul eMed Pharma Group Limited, alături de investitori din Marea Britanie şi Suedia. Deţinem un pachet semnificativ de acţiuni şi îndeplinim rolul de partener tehnologic„. În cadrul parteneriatului cu eMed Pharma Group Limited au fost realizate o serie de aplicaţii pentru piaţa de sănătate din Marea Britanie, dedicate interacţiunii online dintre medic şi pacient.„ Piaţa IT din România este tot mai competitivă, iar digitalizarea este un fenomen care capătă amploare în ritm accelerat. Cu toate acestea, companiile aleg să investească foarte atent şi echilibrat în dezvoltarea de servicii şi produse IT noi, crede managerul general al HTSS. ”Cunoaştem cu toţii exemple de companii străine care au ales România pentru potenţialul resurselor umane şi pentru salariile competitive pe care le oferă, comparativ cu ţările de origine. Avem tineri talentaţi şi extrem de inteligenţi, formaţi într-un sistem de educaţie care trebuie să menţină standardele înalte şi care trebuie să se adapteze permanent la cerinţele pieţei. Un prim pas este furnizarea unui număr mai mare de specialişti pentru anii următori şi înfiinţarea în cadrul companiilor a unei componente de cercetare şi dezvoltare„, punctează antreprenorul.
Un alt aspect important, în opinia lui, este faptul că în România companiile alocă între 8 şi 15% din totalul bugetului IT pentru securitate, însă abordarea ar trebui să fie diferită pentru că evenimentele recente (atacurile cibernetice aşa cum a fost WannaCry) demonstrează că este mult mai util să previi, decât să fii obligat să acoperi costurile cu întreruperea activităţii sau cu recuperarea datelor, aceste costuri ridicându-se uneori la sute de mii de euro. ”Adoptarea de către Comisia Europeană a Regulamentului general privind protecţia datelor este o măsură în plus de garantare a drepturilor persoanelor şi de informare corectă cu privire la scopul şi modul în care aceste informaţii personale sunt prelucrate şi utilizate. în plus, această măsură stabileşte un set unic de reguli aplicabile pe teritoriul UE, ceea ce asigură transparenţa şi implementarea unitară la nivelul comunităţii„, remarcă Bogdan Dumitrescu.
Pentru 2017, compania şi-a propus o creştere cu 15-20% faţă de anul precedent, iar rezultatele înregistrate, până în acest moment, sunt în acord cu obiectivele stabilite, spune Dumitrescu. ”Investiţiile noastre se concentrează pe dezvoltarea produselor software, aliniate mereu tehnologiilor şi standardelor internaţionale în vigoare. Integrăm soluţii tehnice care şi-au dovedit funcţionalitatea şi aplicabilitatea şi căutăm să generăm performanţe tehnice şi funcţionalităţi superioare celor existente pe piaţă.„
O prioritate pentru anul în curs, spune el, va rămâne consolidarea relaţiilor cu clienţii existenţi şi extinderea parteneriatelor cu alte companii IT din ţară şi din străinătate, în scopul promovării produselor DataKlas către un număr cât mai mare de utilizatori la nivel naţional şi internaţional.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro