CSR 2021: Unde se află cea mai inteligentă pădure din România şi ce face aceasta

Postat la 24 decembrie 2021 144 afişări

Vodafone România- Smart Forest

Motivaţie: România se confruntă cu exploatările ilegale de pădure de peste trei decenii. Problema a captat tot mai multe atenţia şi interesul publicului pe măsură ce fenomenul a luat amploare. „Astăzi, ȋn România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, cu 20 de milioane peste cifrele oficiale”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, într-o conferinţă şi un comunicat de presă transmis pe 22 noiembrie 2019, citat de companie. Reprezentanţii businessului amintesc şi de o declaraţie a preşedintelui României, Klaus Iohannis, făcută în decembrie 2019: „Datele sunt, ca să zic aşa, de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal, se taie şi ilegal. Cam jumătate se taie legal şi cam jumătate se taie ilegal, ori asta trebuie să înceteze.” În iulie 2020, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României privind gestionarea pădurilor. În România, fenomenul tăierilor ilegale de arbori este unul răspândit şi recunoscut de documente oficiale, de instituţii şi de oficialii statului. La Vodafone, unul dintre pilonii de responsabilitate socială vizează protejarea mediului. Posibilitatea de a folosi tehnologia şi comunicaţiile în scopul prevenirii tăierilor ilegale de arbori şi impactul viitor al proiectului au fost factori determinanţi pentru demararea proiectului de către Vodafone România în parteneriat cu ONG-ul specializat în problematica defrişărilor ilegale Agent Green, cu furnizorul soluţiei de gardieni digitali, start-up-ul nonprofit Rainforest Connection şi cu proprietarul pădurii în care s-a făcut implementarea, Zabola Estate.

Descrierea proiectului: Soluţia de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu reţeaua Vodafone şi constă într-o serie de dispozitive numite gardieni digitali, prevăzuţi cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu inteligenţă artificială. Aplicaţia analizează în timp real informaţia primită şi, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă sau de motor  care ar putea indica eventuale activităţi suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicaţie instalată pe telefoanele pădurarilor şi/sau către un centru de monitorizare zonal sau naţional. Soluţia le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă şi să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie şi sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1.000 de metri şi poate preveni defrişarea a peste 3.000 de metri pătraţi de pădure. Echipa de proiect a fost formată din specialişti Vodafone, Rainforest Connection şi Agent Green. Pentru implementarea proiectului au fost necesare şase luni de zile pentru instalare, adaptarea soluţiei la nevoile şi specificaţiile clientului, pentru testare şi optimizare.

Rezultate: Pe parcursul celor patru luni de testare au fost primite 200 de alerte, verificate ulterior de autorităţi. Dezvoltarea unei reţele de gardieni digitali forestieri care să sprijine silvicultura durabilă contribuie la construirea de comunităţi durabile, încurajând economia alternativă, cum ar fi turismul ecologic sau exploatarea altor surse regenerabile de bunuri specifice pădurii.

Proiectuk „Smart Forest” face parte din anuarul „Cele mai responsabile companii din România - 2021”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.