Cum a reuşit un inginer să ajungă printre cei mai bogaţi oameni din ţara sa
Antreprenorul Dietmar Hopp s-a născut în în Germania anilor ’40, într-o perioadă în care a avut ocazia să fie martor la fazele incipiente ale revoluţiei digitale din timpul reconstrucţiei statului. Cum i-a influenţat acest cadru dezvoltarea viitoare şi ce paşi a urmat pentru a ajunge unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara sa, din poziţia de cofondator al gigantului SAP?
Pasionat de informatică şi programare încă din copilărie, Hopp a absolvit facultatea cu o diplomă în Ingineria Comunicaţiilor, dobândită din partea Universităţii Karlsruhe, unde a avut ocazia să pună bazele primelor cunoştinţe profunde de tehnologie, care aveau să îi folosească în viitoarea călătorie antreprenorială.
Înainte de a fonda compania care avea să îi aducă succes şi notorietate a trecut însă prin experienţa multinaţionalei din perspectiva angajatului, lucrând în echipa IBM.
La începutul anilor ‘70, alături de alţi patru foşti colegi de lucru - Hans Werner Hector, Klaus Tschira, Claus Wellenreuther şi Hasso Plattner - avea să ia calea businessului, punând împreună cu aceştia bazele SAP (Sisteme, Aplicaţii, Produse) în Mannheim, Germania. Viziunea celor cinci a fost, încă de la început, să creeze soluţii software standardizate pentru afaceri. De altfel, el a jucat un rol important şi în dezvoltarea primului produs al companiei, un sistem de contabilitate financiară, care a fost piatra de temelie pentru succesul viitor, dar şi pentru construirea unei averi de ordinul miliardelor de dolari (4,6 în prezent), transformându-l pe Hopp într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din Germania.
Începând cu anul 1988, în care SAP s-a listat la bursă, fondatorul a deţinut, timp de un deceniu, rolul de co-CEO, pe care l-a schimbat ulterior cu cel de preşedinte al consiliului de supraveghere, în care a rămas până în 2003. La doi ani distanţă antreperenorul s-a retras din companie, însă a rămas conectat cu mersul lucrurilor în calitate de acţionar.
În paralel, s-a implicat în alte direcţii, printre care filatropia şi diverse investiţii suplimentare. Împreună cu Fundaţia Bill & Melinda Gates, Hopp este unul dintre cei care au investit în CureVac, dezvoltatorul german de vaccinuri destinate combaterii COVID-19. Antreprenorul e căsătorit şi are doi copii.
Pasionat totodată de fotbal, el este principalul finanţator al clubului sportiv TSG 1899 Hoffenheim, la care a jucat în copilărie şi pe care l-a salvat când se afla pe marginea prăpastiei, ducându-l în liga I a ţării. Familia Hopp deţine, de asemenea, şi resortul de gold de lux Domaine de Terre Blanche, aflat în regiunea franceză Provence, pe care l-au cumpărat de la actorul Sean Connery.
În 2022, SAP a înregistrat, la nivel internaţional, venituri de peste 30 de miliarde de euro, iar pe plan local a încheiat anul cu o cifră de afaceri netă de 456 de milioane de lei, potrivit datelor publice disponibile.
Carte de vizită
Dietmar Hopp, cofondator, SAP
1. S-a născut pe 26 aprilie 1940 în Heidelberg, Germania;
2. A studiat ingineria telecomunicaţiilor şi şi-a început cariera în cadrul IBM, ca software developer şi consultant;
3. În 1972 a pus bazele SAP, alături de alţi patru foşti colegi de lucru;
4. În paralel, s-a implicat şi în alte direcţii, precum cauzele filantropice şi finanţarea unui club de fotbal;
5. Are o avere de 4,6 miliarde de dolari, este căsătorit şi are doi fii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro