Dintr-un „mic ansamblu de roci în Pacificul de Sud”, Rod Drury a văzut de timpuriu potenţialul unui domeniu, aşa că a înfiinţat ceea ce avea să devină una dintre cele mai mari companii publice din emisfera sudică

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 06 iulie 2024 81 afişări

Dintr-un „mic ansamblu de roci în Pacificul de Sud”, Rod Drury a văzut de timpuriu potenţialul unui domeniu, aşa că a înfiinţat ceea ce avea să devină una dintre cele mai mari companii publice din emisfera sudică

Dintr-un „mic ansamblu de roci în Pacificul de Sud”, Rod Drury a văzut de timpuriu potenţialul pe care îl prezintă internetul şi conexiunile pe care le trasează între oameni, aşa că a înfiinţat ceea ce avea să devină una dintre cele mai mari companii publice din emisfera sudică, listată pe o bursă cu o capitalizare totală de cinci ori mai mare decât PIB-ul României. Care este povestea lui?

Rod Drury este fiul unui comerciant şi al unei asistente executive din Noua Zeelandă; crescut în zona de nord a ţării, a urmat cursurile Liceului Napier Boys, unde spune că şi-a dezvoltat interesul privind domeniul IT. Ulterior, a studiat comerţ şi administraţie la Universitatea Victoria din Wellington şi, după facultate, a lucrat la firma de contabilitate Arthur Young, devenită Ernst & Young în 1989.

Pe atunci, Drury se confrunta cu o bâlbâială atât de gravă încât evita cu orice preţ vorbitul la telefon. Totuşi, a reuşit să-şi depăşească problema urmând un curs de dicţie la vârsta de 27 de ani. Antreprenorul mărturiseşte în prezent că depăşirea bâlbâielii a fost crucială în parcursul său antreprenorial.

În 1995, când se apropia de 30 de ani, a înfiinţat Glazier Systems, o firmă de consultanţă şi dezvoltare de software, vândută patru ani mai târziu pentru 7,5 milioane de dolari. Ulterior, antreprenorul a mai pus bazele unei companii şi a lucrat drept director executiv la o firmă achiziţionată de un grup de private equity din Statele Unite, potrivit Forbes.

Marele eveniment al carierei lui Drury a survenit în 2006, când a fondat Xero – o companie SaaS (software as a service) care furnizează afacerilor mici software-uri de contabilitate bazate pe cloud, devenind între timp una dintre cele mai valoroase societăţi publice pornite din Noua Zeelandă. Inovaţia pe care o aducea compania în piaţă s-a extins însă dincolo de domeniul contabil. La acea vreme, în Noua Zeelandă, cea mai mare tranzacţie de tip venture capital (capital de risc) era de aproximativ 2 milioane de dolari. Poate nu este surprinzător, având în vedere dimensiunea ţării pe care Drury o numeşte „un mic ansamblu de roci în Pacificul de Sud”. Antreprenorul avea nevoie de mai mult decât atât, aşa că a decis să deruleze o ofertă publică de vânzare de acţiuni (IPO), soldată cu o listare pe Bursa de la Wellington la numai un an de la înfiinţare.

„În zilele noastre, toată lumea este conectată. Cu siguranţă, în Noua Zeelandă, unde suntem departe de toată lumea, acest lucru ne-a schimbat complet perspectiva. Totul este conectat la nivel global şi există acum posibilitatea de a face parte din acest fenomen”, spune Drury, conform PwC.

Listată în prezent pe Bursa de Valori din Australia (ASX), adică pe o mult mai mare piaţă de capital, compania avea în martie 2023 circa 1,5 milioane de clienţi şi 4.500 de angajaţi în Noua Zeelandă, Australia, America de Nord, Regatul Unit şi Asia de Sud-Est.

Un alt proiect fondat de Drury a fost Pacific Fibre, o companie care a încercat să lege Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite prin cabluri de internet în valoare de 400 de milioane de dolari, însă iniţiativa a fost abandonată ulterior.

În noiembrie 2017, a vândut un pachet de acţiuni Xero de 95 de milioane de dolari, rămânând cu o participaţie de 13% din capi­talul social al grupului; el declara atunci că tranzacţia are scopul de a-i susţine activităţile filantropice. A renunţat la funcţia de CEO în cadrul Xero în 2018, însă a decis să rămână în companie pe post de director neexecutiv.   

Carte de vizită

1. Rodney Kenneth Drury s-a născut în 1966, în Wellington, Noua Zeelandă, urmând să se remarce drept antreprenor în domeniul tech, cu o avere netă estimată în prezent de Forbes la peste

1 miliard de dolari;

2. După încheierea studiilor universitare, Drury a pus bazele grupului de dezvoltare software Glazier Systems, prin intermediul căruia şi-a creat iniţial averea, firma fiind vândută la patru ani de la înfiinţare, în 1999;

3. Marele eveniment al carierei lui avea să vină în 2006, când a creat Xero, o companie care produce software-uri folosite în contabilitate;

4. Întrucât firma avea „100 de clienţi şi niciun venit”, conform spuselor lui Drury, antreprenorul a decis să obţină finanţare printr-o listare pe Bursa din Wellington, la doar un an de la înfiinţare;

5. Evaluată la 13 miliarde de dolari americani, compania este prezentă acum pe Bursa din Australia, cea mai mare din emisfera sudică, cu o capitalizare totală de peste 1.500 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Capitalistul săptămânii,
Rod Drury

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.