IBM, cu ochii la prize
Credeti ca ar fi un lucru de neimaginat ca o masina de spalat sa se "gandeasca" la intreaga comunitate, oprindu-se pentru cateva minute atunci cand reteaua de electricitate este prea incarcata?
Credeti ca ar fi un lucru de neimaginat ca o masina de spalat sa se "gandeasca" la intreaga comunitate, oprindu-se pentru cateva minute atunci cand reteaua de electricitate este prea incarcata?
Ei bine, intr-un viitor nu foarte indepartat, consumul de energie electrica de acasa va fi mai usor de tinut sub control. "Vinovate" sunt (tot) noile tehnologii. Cativa specialisti americani si-au propus sa ii faca pe oameni sa reduca consumul de energie. Ideea de baza a proiectului este alertarea consumatorilor in timp real, in cazul in care au depasit o limita prestabilita de consum, dar si in cazul in care reteaua de electricitate este suprasolicitata, pentru a evita eventuale caderi ale acesteia.
"In acest test, consumatorii vor primi in timp real informatii despre costurile generate de consumul de energie si vor putea astfel sa optimizeze consumul in functie de informatiile primite", au anuntat reprezentatii IBM, companie ce participa alaturi de Departamentul Energiei din SUA la acest proiect. "Oamenii vor putea sa stabileasca cata energie doresc sa consume pe luna si, de asemenea, sa fie anuntati cand anume sa-si modifice consumul", spun oficialii IBM.
300 de gospodarii din statele Washington si Oregon vor fi dotate cu noua tehnologie pentru reducerea consumului de electricitate.
Departamentul Energiei al SUA planuieste sa premieze cu bani participantii la proiect care isi vor reduce consumul de energie gratie programului in cauza. Acelasi departament va investi in proiect 1,5 milioane de dolari, iar IBM va contribui prin donare de software, echipamente si servicii.
Raspandirea unor astfel de tehnologii pe intreg teritoriul Statelor Unite i-ar putea scuti pe americani de plata a pana la 80 de miliarde de dolari in urmatoarele doua decenii, pentru ca nu ar mai fi nevoie de construirea unor noi statii de transformare si transport al energiei electrice.
Totul suna foarte bine, mai ales pentru ecologisti, insa se poate pune intrebarea "Unde se vor opri cercetatorii?". De exemplu, daca astfel de tehnologii inteligente vor fi implementate si in televizoare, cati oameni vor accepta sa piarda, sa spunem, un meci de fotbal, numai pentru a nu suprasolicita reteaua de electricitate?
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro