Avon Cosmetics România, prima platformă online românească de crowdfunding pentru lupta împotriva violenţei domestice şi a cancerului la sân
Avon a creat platforma www.doneazacuavon.ro şi un nou mecanism de crowdfunding.
Elementul de noutate:
Compania şi-a propus elaborarea unei noi metode de „cause related marketing“, care să ajute la îndeplinirea a două obiective principale: primul, să faciliteze descoperirea mai multor cazuri sociale importante existente în comunităţile locale în care compania e prezentă şi să adune informaţii despre acestea; al doilea, să convingă reprezentanţii şi clienţii AVON să susţină financiar, în mod direct, unele dintre cazurile sociale cu care rezonau.
Efectele inovaţiei:
Pe plan intern managerii au reacţionat pozitiv la ideea campaniei şi au devenit „ambasadori interni“, iar angajaţii companiei au apreciat posibilitatea de a deveni „manageri ai unui proiect social“ din comunitatea în care trăiesc. 95% din cei abordaţi prin campanie i-au apreciat ideea şi au înţeles corect mesajele (depăşind obiectivul iniţial). Platforma de crowdfunding a înregistrat 40.000 vizite unice, iar spotul oficial de fundraising a înregistrat peste 26.000 vizualizări.
Pe platforma online au fost înregistrate 20 proiecte, dintre care unul a fost finanţat. 5.200 de lei au fost redirecţionaţi prin crowdfunding în numai şase luni, demonstrând că reticenţa oamenilor faţă de noi instrumente de marketing, de tehnologii şi faţă de cauze sociale a fost depăşită.
Peste 900 de coduri unice au fost introduse pe platformă pentru a oferi donaţii cazurilor prezentate, arătând că în ciuda mecanismului complex de strângere de resurse, ataşamentul faţă de cauzele sociale înscrise au convins oamenii să facă eforturi suplimentare pentru a dona.
Descriere:
AVON oferea două categorii de produse - „produse roz“ şi „produse albastre“ - ce aveau un cod unic de bare care trebuia introdus pe platforma campaniei. Cei interesaţi să susţină un caz social din platformă cumpărau aceste produse şi puteau dona astfel o parte din preţul lor. După ce primeau produsul, intrau pe platformă, selectau cazul de care erau interesaţi şi introduceau codul unic în pagina dedicată respectivului caz social.
Din cauza constrângerilor interne şi regionale ale companiei, procesul de oferire de donaţii nu putea fi la fel de flexibil ca acela al campaniilor prin SMS sau transfer bancar. Oamenii erau nevoiţi să comande produsul, să aştepte primirea lui şi apoi să intre din nou online pentru a introduce codul pe platformă, donând astfel banii către un caz, ceea ce înseamnă încă un obstacol de depăşit pentru a câştiga implicarea publicului în susţinerea iniţiativei. Membrii AVON puteau înscrie cazurile sociale identificate şi strânge bani pentru acestea în 4 paşi. Primul: persoana care ştia un caz - individual sau un proiect comunitar - intra pe platformă şi completa un formular, menţionând bugetul necesar pentru soluţionare şi intervalul de timp în care trebuie strâns. Al doilea: proiectul înscris era evaluat de 6 specialişti (medici şi psihologi). Al treilea: în caz de aprobare, proiectul era afişat pe platforma online şi putea, astfel, începe campania de fundraising prin intermediul produselor speciale AVON. Al patrulea: fiecare „ambasador al faptelor bune“ trebuia să promoveze produsele prin care putea strânge finanţare pentru cazul său. Pentru aceasta, avea la dispoziţie instrumente social media prin care să crească vizibilitatea proiectului.
Platforma a fost gândită şi dezvoltată la nivel tehnic de membrii echipei de marketing, împreună cu o agenţie de online (Digital Star Marketing) şi una de media (Starcom Mediavest), în mai puţin de o lună. De asemenea, pentru a anunţa lansarea platformei şi a obţine implicarea membrilor şi clienţilor AVON, a fost dezvoltată şi o campanie de comunicare, intitulată „Donaţii din inimă!“, care a avut două faze, fiecare cuprinzând mai mulţi paşi. Prima fază a fost campania de comunicare internă, cu implicarea managementului şi a liderilor zonali pentru transmiterea mesajelor către ceilalţi angajaţi. În cea de-a doua fază, de comunicare externă, mesajele companiei au fost diseminate şi s-a câştigat implicarea influenţatorilor şi a clienţilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro