Dupa ani de zile in care a mizat pe romani, Microsoft trece pe filiera poloneza

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 01 noiembrie 2010 58 afişări

Odata cu venirea lui Ronald Binkofski la conducerea Microsoft Romania, modelul de conducere s-a schimbat: compania care ani de zile a angajat doar manageri romani numara acum doi expati la varf, ambii din Polonia. Si este posibil sa mai vina si altii.

"Nue prima oara cand lucrez cu Michal Golebiewski", spune intr-o discutie cu BUSINESS Magazin Roland Binkofski, polonezul proaspat numit la conducerea Microsoft Romania, despre conationalul sau care de mai multe luni este director de marketing, business si operatiuni al filialei locale a companiei: "Faptul ca ne reintalnim in Romania, la aceeasi companie, este doar o coincidenta". Nu acelasi lucru se poate spune si despre politica Microsoft cu privire la echipa de management.

Compania a fost pana anul acesta condusa numai de romani, fenomen pe care business strategy managerul Paula Apreutesei il explica mai demult prin incercarea corporatiei de a fi aproape de clienti si de a aplica modelul de business global la realitatile pietei romanesti. Intre timp, abordarea pare sa se fi schimbat, iar venirea privita initial ca o exceptie de la regula a lui Golebiewski s-a dovedit a nu fi doar o simpla intamplare, ci mai degraba un semn al deschiderii pentru angajari din randul echipelor internationale. Faptul e confirmat acum de inlocuirea lui Calin Tatomir, cel care a condus in ultimii doi ani Microsoft Romania, cu Ronald Binkofski, unul dintre cei cativa manageri din regiune luati in calcul pentru aceasta pozitie.

In perspectiva, este foarte posibil ca lista strainilor sa nu fie inca finala.

Unul dintre principalele obiective ale noului executiv vizeaza extinderea si consolidarea echipei de angajati din Romania si, cu toate ca in discutie nu e loc deocamdata pentru cifre exacte, Binkofski nu face un secret din faptul ca exista posturi libere care ar putea fi ocupate de expati. "Pe de-o parte, exista o miza pentru exportul de romani in alte filiale Microsoft, iar pe de alta parte, este posibil sa mai vina si alti expati in Romania", spune el. Pentru Binkofski, decizia de a se muta din Polonia n-a fost in sine foarte dificila. Ba din contra. Vizitase Romania de mai multe ori in ultimii ani, cunostea cat de cat piata, stia de aproximativ trei luni despre planurile lui Tatomir de a pleca din companie si prin urmare despre cautarile unui inlocuitor, iar faptul ca sotia sa, de profesie psiholog, a inceput sa impacheteze aproape imediat dupa ce a acceptat oferta a simplificat mult procesul mutarii intr-un apartament din zona Baneasa, care se va incheia probabil in prima parte a anului viitor.

"In Romania voi sta cel putin pentru urmatorii trei ani, deci nu este doar o decizie temporara. Altfel, nu se pot vedea rezultate in companie, iar mutarea n-ar mai fi justificata", explica Ronald Binkofski, cu mentiunea ca trebuie acum sa invete si limba romana, adaugand-o pe lista limbilor straine pe care le cunoaste - germana, ceha si rusa. "Romana cred ca este mai grea si imi va da probabil ceva batai de cap."

Din alte puncte de vedere, situatia economica dificila si, in particular, problemele industriei software, care a scazut anul trecut cu aproape un sfert fata de 2008, pana la 128 de milioane de euro, nu-i sunt complet straine. Este adevarat, Polonia nu este la fel de afectata de criza, iar IT-ul a fost chiar in crestere, insa Binkofski spune ca a trait pe pielea lui criza ruseasca de la finalul anilor '90, experienta foarte valoroasa in contextul actual. Strategia pentru Microsoft Romania? N-a apucat inca sa o creioneze, spunand ca mai are nevoie de un timp pentru a intra in detalii si a evalua in totalitate situatia, insa "Calin Tatomir a realizat transformarea companiei, iar obiectivul meu este acum sa o structurez".

O prioritate raman serviciile de cloud computing, practic aplicatii software consumate ca servicii pentru care clientii platesc abonament lunar. Trecerea de la scenariul actual, al vanzarii de soft cu licenta, la scenariul cloud computing va fi totusi lenta, cu toate ca Microsoft are deja ofertele pregatite si a inceput deja sa faca si primii pasi in aceasta directie. In prima jumatate a anului, serviciile online Microsoft Online Services pentru companii au fost evaluate de 2.000 de clienti din Romania, insa compania are in oferta si alte servicii considerate cu potential, printre care Windows Azure Platform sau Windows Live.

"Iar parteneriatul cu Romtelecom este doar inceputul", spune managerul facand referire la serviciile anuntate recent sub brandul MyOffice, prin care clientii operatorului de telecomunicatii pot accesa pe baza de abonament lunar (care porneste de la 2,5 euro per angajat si ajunge pana la 8 euro) suita de aplicatii pentru companii a Microsoft, fara sa detina propriu-zis licente pentru respectivele aplicatii sau sa investeasca in instalarea si detinerea lor. "Peste cinci ani, 50% din clientii Microsoft se vor muta in cloud", aprecia Tatomir cu numai o luna inainte de a se retrage din functie. In principal era vorba despre companii mai mici, in conditiile in care bancile, spre exemplu, sau operatorii telecom sunt greu de convins sa foloseasca aplicatii pe care nu le detin.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/dupa-ani-de-zile-in-care-a-mizat-pe-romani-microsoft-trece-pe-filiera-poloneza-7616834
7616834
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.