Mai poate scadea factura telecom?
Intre 120 si 250 de euro. Atat plateste in medie intr-un an un utilizator de servicii de telefonie mobila si fixa, televiziune si internet, in situatia in care ar fi abonat la toate cele patru servicii. Mai putin decat cheltuieste cu utilitatile, mai ales ca factura telecom n-a facut decat sa scada in ultimii cativa ani si scade in continuare.
"In 2003, ARPU Connex a fost de 14,35 dolari, fata de 14,19 dolari in 2002. O contributie are aici cresterea veniturilor din traficul international, ca urmare a liberalizarii pietei de telecomunicatii", scria candva, la inceputul lui 2004, un utilizator sub pseudonimul Azzido pe forumul Softpedia. Remarca se referea la valoarea venitului mediu generat de un utilizator (ARPU - average return per user), o masura a eficientei operatorilor de telecomunicatii, in conditiile in care date despre afacerile operatorilor de la noi erau pe atunci putine si destul de greu de gasit. "Singura informatie aparuta in ultima vreme in presa ar fi ca, in primele 10 luni din 2003, ARPU Orange a fost de 7 dolari pe luna pentru cartelele preplatite si de 30 de dolari pe luna pentru abonamente, ceea ce ar insemna un ARPU mediu de aproximativ 14,82 dolari la un raport de 34% abonati si 66% clienti prepaid", mai spunea Azzido in acelasi mesaj.
Discutia despre care e cel mai eficient operator a continuat si in 2006, cand in cazul Zapp, venitul mediu lunar generat de un utilizator ajunsese la 32 de dolari, mai mult decat dublul cifrei raportate de alti operatori GSM din Romania. "Desi nu am vazut o cifra oficiala pentru 2006, banuiesc ca acum a crescut pana la 35-40 de dolari datorita EVDO", scria un utilizator pe nume Master-boy, ridicand aceeasi intrebare legata de Cosmote, fostul Cosmorom, proaspat preluat de operatorul elen de telecomunicatii OTE. Era perioada cand Cosmote tocmai lansa cartelele preplatite cu 2.000 de minute incluse in retea la tariful de 3 euro, miscare care a adus companiei un salt de la 1,23 milioane de clienti in 2006 la 3,6 de milioane anul urmator.
ARPU inregistrat de operator era astfel cel mai mic din industrie, de 5 euro pe luna per utilizator, conform raportului financiar al OTE, ceea ce insemna ca un client al companiei cheltuia anual cu factura de telefonie mobila sau pentru reincarcarea cartele preplatite in jur de 60 de euro. De atunci, cifra s-a mentinut cat de cat constanta, la nivelul de 5 euro pe luna, cu exceptia lui 2007, cand venitul mediu lunar incasat de companie de pe urma unui consumator s-a cifrat la 6 euro.
Din punctul de vedere al operatorilor, ARPU este poate printre cei mai importanti indicatori care arata cat sunt dispusi sa cheltuie clientii pentru serviciile lor. Din perspectiva consumatorilor insa, acelasi indicator se traduce in portofelul lor prin teancul de facturi pe care le platesc, iar cheltuiala devine cu atat mai importanta acum, cand la recesiune se adauga cresterea TVA si toate scumpirile aferente.
Strict pentru serviciile de telefonie mobila, romanii cheltuiesc in medie intre 60 si spre 100 de euro pe an, in functie de operator. Limita inferioara se regaseste in randul clientilor Cosmote, in timp ce limita superioara o ating utilizatorii Vodafone, potrivit datelor furnizate de companii. Evident, dincolo de aceste limite sunt o multime de variabile, intrucat, pe de-o parte, exista consumatori care platesc lunar doar cativa euro, avand in abonament minute incluse in retea si, in unele cazuri, chiar nationale, iar pe de alta parte, clienti care calatoresc mult si poarta conversatii in roaming sau abonati ce pur si simplu vorbesc foarte mult la telefon si ajung sa plateasca 100 de euro intr-o singura luna.
Cat despre serviciile de telefonie fixa, televiziune si internet, valoarea medie a facturii cumulate pentru tot anul trecut a fost cuprinsa intre 61 si aproape 160 de euro, in functie de furnizorul de servicii. Pragul superior a fost atins de clientii cu servicii precum internetul cu viteze de ordinul zecilor de MB la descarcare, televiziune digitala sau telefonie fixa cu mii de minute gratuite incluse in costul abonamentului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro