Vecinii nostri, suedezii

Postat la 09 decembrie 2008 145 afişări

Pe timp de criza mondiala, sa ai bani de investit si planuri de extindere a afacerii nu e deloc putin lucru. Cu lichiditati de 10 milioane de euro, Enea se pregateste sa se extinda in Romania si ia in calcul noi achizitii.

Pentru secretara de la receptia mobilata in stil minimalist a companiei suedeze Enea, sa intampine un roman nu e o intamplare neobisnuita. “Din Romania veniti? Acolo este IP Devel!” Numele companiei romanesti de software are o rezonanta aparte in sediul Enea. Dintre cele trei achizitii facute anul acesta, cu o investitie totala de mai putin de 7,5 de milioane de euro, IP Devel este cea mai importanta, devenind punctul de pornire pentru dezvoltarea companiei suedeze in Europa Centrala si de Est, dupa cum spune Åsa Landén Ericsson, directorul executiv al Enea. “Avem planuri mari pentru divizia din Romania”, declara ea.
 
Concret, pentru 2009 este planificata deschiderea altor doua birouri IP Devel, unul la Iasi sau Targu-Mures, iar celalalt in India sau China. “Flexibilitatea planurilor noastre este indusa de faptul ca suntem in plin proces de due diligence pentru destinatii si inca evaluam cele patru optiuni”, explica Bogdan Putinica, directorul executiv si cofondatorul IP Devel, adaugand ca investitia minima necesara deschiderii unui birou va fi cuprinsa intre 200.000 si 400.000 de euro, cu tot cu costul managementului local pentru primele 12 luni.
 
Tot pentru anul viitor, Enea va incepe si procesul de rebranding al companiei romanesti, numita acum “IP Devel, part of Enea”, rebranding care, desi nu va presupune o investitie foarte mare, va fi mai complex decat in cazul Netbricks si Zealcore, celelalte doua companii cumparate de suedezi anul acesta.
“Pentru acestea din urma deja am inceput rebrandingul, care va dura foarte putin si se desfasoara fara probleme, companiile fiind mai mici si mai usor de integrat”, precizeaza Gregory Singh, vicepresedintele diviziei de servicii a Enea si cel care se ocupa in mod direct de afacerile din Romania.
 
Situatia IP Devel este insa diferita. Compania are 140 de angajati, iar aproximativ 80% din activitate este realizata pentru clienti straini, motiv pentru care conducerea suedeza a considerat necesar un proces de tranzitie mai indelungat si mai complex.
 
Dincolo de planurile de a-si dezvolta businessul in Europa pornind de la IP Devel, Enea vede in divizia din Romania un centru de cercetare si dezvoltare. Peste 15% din cheltuielile anuale ale companiei sunt orien­tate in aceasta directie, in timp ce dintre cei 175 de angajati care se ocupa de cercetare si dezvoltare, 25% se afla in biroul din Romania. “Cercetarea si dezvoltarea sunt foarte importante pentru o companie producatoare de software, iar noi crestem constant echipa si cheltuielile dedicate aces­tui segment”, afirma Åsa Landén Ericsson.
 
Pentru Enea, o companie cu 750 de angajati si o cifra de afaceri de 82 de milioane de euro anul trecut, din care 9% profit operational, investitiile nu par sa fie o problema in contextul crizei financiare mondiale. Lucrand in principal pentru companii de telecomunicatii care sunt in mai mica masura afectate de situatia economica globala, Enea nu numai ca are disponibilitati de 10 milioane de euro, dar are si posibilitati de creditare in valoare de 25 de milioane de euro. “Sa ai disponibilitati financiare in ziua de azi nu mai este atat de usor. Sunt in primul rand bani pusi la ciorap in eventualitatea unor zile negre, bani pe care suntem interesati insa mai degraba sa-i cheltuim pentru a cumpara companii, daca apar oportunitati”, sustine Gregory Singh.
 
In ansamblu, Suedia pare relativ bine plasata pentru a face fata crizei, avand avantajul unui excedent fiscal si al unei datorii publice reduse. Conform unui raport al OECD publicat luna trecuta, Suedia ar urma sa aiba o crestere economica de 0,8% si zero in 2009, in timp ce banca centrala prevede pentru anul viitor un declin de 0,5% al economiei. Pentru Romania, Suedia este un investitor destul de important, valoarea totala a investitiilor fiind de aproximativ 100 de milioane de euro anual, potrivit Exportradet - Consiliul Comercial al Suediei, institutie care sustine si monitorizeaza investitiile suedeze pe plan international. “Suma investitiilor nu este foarte mare, pentru ca majoritatea relatiilor dintre cele doua tari se desfasoara de fapt la nivelul producatorilor suedezi si al distribuitorilor romani si se vad mai degraba in importuri si exporturi, nu in investitii”, sustine Jan Kettnaker, consilier comercial in cadrul Exportradet. In primele sase luni ale acestui an, exporturile suedeze in Romania s-au cifrat la peste 120 de milioane de euro, in timp ce importurile au fost de 74 de milioane de euro, conform datelor Consiliului Comercial al Suediei.
 
Cele mai cunoscute nume de companii suedeze in Romania apartin Ikea, Electrolux, Volvo, Ericsson sau Autoliv. Acesta din urma, producator de centuri de siguranta si de airbag-uri pentru automobile, este cel mai mare investitor suedez in Romania, urmat de SCA Packaging, companie care produce cutii de carton, Lindab, Electrolux si Assa Abloy, producator de lacate si incuietori. In ce priveste Enea, cele 3,2 de milioane de euro, cat a platit compania pentru achizitia IP Devel, plus cheltuielile cu dezvoltarea acesteia, claseaza compania intre primii investitori suedezi in Romania din domeniul IT.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
software,
dezvoltare,
afaceri,
achizitii,
IT,
IP Devel
/business-hi-tech/it/vecinii-nostri-suedezii-3641805
3641805
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.