Kineto Tech Rehab | re.flex – physical therapy made simple

Postat la 02 februarie 2023 68 afişări

re.flex este un asistent digital ce suplineşte nevoia în continuă creştere de servicii de kinetoterapie, fiind adresat medicilor ortopezi, kinetoterapeuţilor şi pacienţilor, în tratamentul afecţiunilor musculo-scheletice de genunchi, şold şi lombare.

Descrierea inovaţiei:

Populaţia lumii trece printr-un proces de îmbătrânire, care aduce odată cu el o creştere a bolilor musculo-scheletice, de natură cronică, ce necesită kinetoterapie. Conform OECD, 30% din bugetul companiilor de asigurări ajung în kinetoterapie. Din această cauză, decontările acestor servicii a scăzut vizibil în ultimii ani. re.flex îşi propune să aducă un plus de transparenţă în aceste procese complexe care ridică multe provocări nu doar asiguratorilor, ci şi directorilor de spitale, ortopezilor, medicilor de recuperare şi kinetoterapeuţilor.

Nevoile principale sunt lipsa kinetoterapeuţilor, lipsa sau imposibilitatea aplicării protocoalelor medicale, culegerea datelor de progres şi transparenţă în ceea ce priveşte raportarea rezultatele medicale către asigurătorii privaţi şi publici.  re.flex a fost lansat în Germania, în noiembrie 2022, odată cu includerea în DiGA (Digitale Gesundheitsanwendungen), ce oferă acum acces decontat integral de către sistemul german de asigurări de sănătate, care numără în total 73 de milioane de persoane asigurate.

re.flex (Kineto Tech Rehab SRL) este coordonat de către Camil Moldoveanu (CEO şi cofondator). El este multiplu campion European si Mondial în jiu-jitsu brazilian. A fondat prima lui companie de IT în urmă cu 15 ani, iar în tot acest timp a reuşit să găsească un echilibru între antreprenoriat şi viaţa de sportiv. Pe lângă Connsys a dezvoltat în Bucureşti o retea de săli de jiu-jitsu, unde a continuat să îi înveţe pe alţii tainele acestui sport. La ultima sa prezenţă la Cupa Mondială a suferit o accidentare la genunchi, în urma căreia a fost nevoit să urmeze un program de kinetoterapie. De aici şi până la re.flex a mai fost un singur pas: o discuţie cu co-fondatorul si directorul tehnic Andrei Kluger. La re.flex, Camil este responsabil cu dezvoltarea viziunii companiei, elaborarea strategiei de business, relaţia cu investitorii şi dezvoltarea KPI-urilor echipei.


echipa re.flex


Elementul de noutate:

1). Produsul are doar doi senzori şi un algoritm de autocalibrare

Majoritatea soluţiilor competitoare folosesc fie un senzor de mişcare, ce oferă prea puţine informaţii pentru a demonstra efectele pozitive ori trei sau chiar patru senzori, ce fac soluţia mai greu de folosit de către persoanele în vârstă.

re.flex foloseste doar doi senzori de mişcăre şi un algoritm complex de detecţie a mişcării. Pacientul trebuie să poziţioneze senzorii deasupra şi sub genunchi. Pentru a oferi flexibilitate în utilizarea senzorilor, re.flex a dezvoltat un algoritm de autocalibrare, ce permite pacientului să poziţioneze senzorii cum doreşte, fără o poziţie specifică, atâta timp cât unul este peste şi unul sub genunchi.

2). Vizualizarea 3D a exerciţiilor şi detecţia 3D a mişcărilor

Aceste două caracteristici dezvoltate de re.flex reprezintă avantajul de bază al tehnologiei complexe şi este o caracteristică unică la nivel mondial.

re.flex este singura soluţie cu o astfel de arhitectura ce a reuşit să ofere acureteţe, împreună cu cumplexitatea analizei mişcărilor. Reprezentarea articulaţiei 3D în timp real, pe ecranul dispozitivului mobil, sincronizată cu articulaţia pacientului, arată în timp real modificarea unghiurilor articulaţiei şi conferă un grad ridicat de încredere. Acest lucru permite pacientului să vadă unghiurile în timp ce execută mişcarea şi să obţină feedback. Diferenţa faţă de alte soluţii care folosesc o randarea 2D este că toate unghiurile articulaţiei sunt redate simultan, nu doar unul dintre ele. Având toate unghiurile relevante afişate pe interfaţa mobilă, pacientul are informaţii obiective despre progresul său iar asta îi dă încrederea si movitaţia necesară pentru a continua să îşi imbunătăţească forma fizică.

3). Algoritmul de autocompensare

Acest algoritm este folosit pentru a compensa deplasarea senzorilor pe picior, cauzată de contracţiile musculare în timpul antrenamentului, pentru a păstra o acurateţe ridicată. Aceste contracţii variază de la pacient la pacient în funcţie de dimensiunea muşchilor şi a membrelor, tipul de exerciţiu, poziţia iniţială a senzorilor etc. re.flex a dezvoltat algoritmul de compensare automată pentru a atenua aceste probleme şi pentru a oferi o detectare, interpretare şi vizualizare precisă a exerciţiilor 3D.

Efectele inovaţiei:

În urma unui studiu realizat de către Universitatea Tubingen, re.flex a demonstrat ca are un impact semnificativ în tratamentul persoanelor care suferă de gonartroză. În Germania, estimările spun că numărul total al persoanelor care se luptă cu această afecţiune este de 4.2 milioane, în timp ce la nivel global, 10% din bărbaţi şi 13% din femeile peste 60 de ani dezvoltă această afecţiune. Prin reducerea durerii resimţite de către pacienţi cu 26% şi îmbunătăţind calitatea vieţii cu 32% (I. Krauss 2022), re.flex are un avantaj important în comparaţie cu tratamentul standard, atât din punct de vedere medical, dar şi din punct de vedere economic. Conform unui studiu de impact economic realizat în Germania, re.flex are potenţial de  poate satisface nevoia de servicii digitale de kinetoterapie şi salva sume importante de bani, din serviciul public de asigurări de sănatate. Prin eliminarea nevoii pacienţilor care suferă de gonartroză de a vizita o clinică de kinetoterapie, re.flex îşi propune sa devină un standard în tratamentul acestei afecţiuni, reuşind deja să demonstreze într-un studiu coordonat de către Spitalul Charite din Berlin că acurateţea dispozitivului este comparabilă cu gold standard-ul industriei, sistemul Vicon, având o deviaţie medie de 4%.

Camil Moldoveanu, CEO şi cofondator

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.