Ne coupez pas, madame...

Postat la 20 iunie 2006 1 afişăre

Telefonia prin Internet nu mai este ceva exotic si probabil ca marile telecomuri n-o privesc cu multa simpatie. De curand insa lucrurile au luat o intorsatura interesanta: a aparut nu doar un nou acronim fistichiu (WoWiFi - Voice over Wireless Fidelity), ci si primul val de telefoane Skype.

Telefonia prin Internet nu mai este ceva exotic si probabil ca marile telecomuri n-o privesc cu multa simpatie. De curand insa lucrurile au luat o intorsatura interesanta: a aparut nu doar un nou acronim fistichiu (WoWiFi - Voice over Wireless Fidelity), ci si primul val de telefoane Skype.

 

Cand m-am mutat in orasul in care locuiesc, am depus o cerere pentru instalarea unui post telefonic si am asteptat cu rabdare. Au trecut anii, dar nici telefonul, nici vreo explicatie n-au venit. Apoi mi-am luat un telefon mobil si am continuat sa astept. Dupa un deceniu, am obtinut telefonul fix si am constatat ca nu-mi mai foloseste. Toti aveam deja telefoane mobile si putinele convorbiri in reteaua de telefonie fixa nu justificau plata unui abonament. A urmat liberalizarea comunicatiilor vocale, posibilitatile de acces la Internet s-au diversificat si, ceea ce parea utopie s-a intamplat: am primit prima oferta de telefonie alternativa, prin Internet.

 

Fara indoiala, retelele de telefonie fixa nu duc lipsa de clienti, chiar daca a trebuit sa stau la coada cand m-am dus sa-mi reziliez contractul. Este insa evident ca telefonia mobila reprezinta acum amenintarea majora, iar regulile jocului s-au schimbat. Insa telefonia prin Internet devine din ce in ce mai importanta. Inca abonatii sunt relativ putini, dar alternativa este deja atractiva. Cunosc cazul unei companii - cu sedii in Bucuresti si in provincie - care avea enorme cheltuieli cu telefonia fixa si mobila, pana cand solutia salvatoare a venit tot din zona VoIP (Voice over IP): o conexiune printr-o retea privata virtuala (VPN) a fost suficienta pentru a conecta centralele telefonice din cele doua locatii, evitandu-se convorbirile interurbane in interiorul companiei. Mai mult, sistemul inteligent de rutare a apelurilor a transformat practic apelurile pentru Bucuresti in apeluri locale pentru intreaga companie, iar telefonia mobila a fost si ea optimizata, astfel incat cheltuielile au scazut brusc cu un ordin de marime. Se poate mai mult?

 

Desigur. E vremea retelelor peer to peer de mesagerie instantanee, care au adaugat facilitati de voce. O simpla casca si un microfon sunt suficiente pentru a vorbi cu colegii si prietenii conectati, la o calitate rezonabila si, mai ales, gratuit. Insa campionul domeniului, Skype, a castigat incontestabil batalia pe acest teren (pana acum, cel putin) prin cateva avantaje esentiale. In primul rand calitatea sunetului si latenta scazuta, obtinute gratie unei tehnologii inovative care foloseste programe Skype active ca routere soft. Pe de alta parte, succesul de datoreaza si unor servicii aditionale (platite) care deschid "universul" Skype spre lumea exterioara, integrandu-l in reteaua telefonica mondiala. SkypeOut permite apeluri dinspre Skype spre numere din retelele de telefonie fixe si mobile la preturi extrem de atractive (circa 2 eurocenti pe fix si 20 pe mobil cu majoritatea tarilor occidentale - pentru Romania ceva mai mult), fara abonament. Calea inversa, SkypeIn (cu mesagerie vocala), necesita cumpararea unui numar (pe baza de abonament).

 

Desigur, imensa baza de clienti a retelei Skype - peste 100 de milioane, cu circa 150.000 de noi abonati in fiecare luna - a creat o intreaga industrie. Au aparut numeroase "telefoane Skype" care se conecteaza (cu fir sau fara) la PC, precum si diverse alte accesorii. Insa partea interesanta abia acum incepe. Unii utilizatori au inceput sa utilizeze dispozitive mobile (laptop-uri sau palmtop-uri) pentru a folosi Skype in timpul calatoriilor. Desigur, n-are sens sa te conectezi la Internet printr-o retea de telefonie mobila pentru ca sa vorbesti cu Skype, insa in tot mai multe locuri publice (aeroporturi, hoteluri, mari magazine, cladiri de birouri etc.) accesul wireless (WiFi) la Internet este disponibil, asa ca tentatia de a combina Skype cu WiFi este fireasca. Cum era de asteptat, de curand a fost lansat primul telefon Skype cu adevarat mobil, care poate fi folosit oriunde accesul Internet via WiFi este posibil. Realizat de Netgear, noul telefon se inscrie in dimensiune normale ale unui telefon mobil, dispune de o interfata Skype asemanatoare cu cea de pe PC si va costa probabil circa 150 de dolari.

 

O surpriza vine din Taiwan, unde o companie numita BMC a prezentat la targul Computex 2006 un telefon asemanator, dar care pe langa Skype mai suporta MSN Talk, MSN Messenger si servicii SIP. Motorola si Nokia au anuntat ca dezvolta telefoane duale care sa functioneze si in afara unui WiFi hotspot, prin retelele de telefonie mobila. Foarte curand ne putem astepta si la servicii video, care alaturi de conferinte, vor spori atractivitatea acestor telefoane. Iar cum punctele de acces sunt pe zi ce trece tot mai numeroase, s-ar putea spune ca nu doar piata telefoniei fixe incepe sa fie erodata de Internet.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ne coupez pas,
madame...
/business-hi-tech/ne-coupez-pas-madame-1006227
1006227
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.