Povestea tânărului care a construit compania ce a ridicat în 2023 cea mai mare investiţie din ultimii ani din domeniul enterprise software într-o rundă globală de Serie A

Autor: Ioana Matei Postat la 30 august 2024 487 afişări

„Una dintre principalele provocări este să menţin echipa într-o zonă de disconfort productiv”

Povestea tânărului care a construit compania ce a ridicat în 2023 cea mai mare investiţie din ultimii ani din domeniul enterprise software într-o rundă globală de Serie A

…spune Şerban Chiricescu, cofondator şi CTO al FLOWX.AI, companie care a ridicat în 2023 cea mai mare investiţie din ultimii ani din domeniul enterprise software într-o rundă globală de Serie A. De ce crede el că performanţa este, deseori, sinonimă cu disconfortul?

Înainte de FLOWX.AI, Şerban Chiricescu a lucrat timp de 7 ani în Qualitance, unde a avut întâi rolul de lead developer, apoi a preluat responsabilităţile de solution architect şi, ulterior, a devenit head of research & development. Fondată în 2021, FLOWX.AI şi-a propus să revoluţioneze tehnologia bancară, fiind prima platformă de modernizare şi integrare bancară end-to-end, bazată pe inteligenţă artificială, care facilitează şi accelerează modernizarea platformelor şi a infrastructurii digitale bancare. Principalul său obiectiv din rolul curent este scalarea echipei, păstrând, totodată, cultura de start-up şi inovaţia, unde „calitatea rămâne un aspect nenegociabil”. Şi-a propus să ofere fiecărui coleg instrumentele şi infrastructura necesare pentru a fi cât mai eficient, iar încurajarea unei culturi care include ambiţii nerealiste este una dintre modalităţile prin care el încurajează performanţa.

1. Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?

Una dintre principalele provocări este să menţin echipa într-o zonă de disconfort productiv. Încerc să gestionez această provocare încurajând o cultură care include ambiţii nerealiste, dar susţinute de o susţinere foarte personalizată pentru fiecare coleg. Scopul meu este să-i ajut în felul acesta să se autodepăşească şi să atingă noi niveluri de performanţă.

2. Care este obiectivul de carieră pe care vi l-aţi fixat în prezent?

Obiectivul meu principal de carieră în acest moment este să reuşesc să scalez echipa, păstrând, totodată, cultura de start-up şi inovaţia, unde calitatea rămâne un aspect nenegociabil. Vreau să ofer fiecărui coleg infrastructura şi instrumentele necesare pentru a fi cât mai eficient şi pentru a putea contribui la succesul comun.

3. Care sunt principalele provocări pe care le aveţi în atingerea acestuia şi cum v-aţi propus să le depăşiţi?

Una dintre principalele provocări este să menţin echipa într-o zonă de disconfort productiv. Încerc să gestionez această provocare încurajând o cultură care include ambiţii nerealiste, dar susţinute de o susţinere foarte personalizată pentru fiecare coleg. Scopul meu este să-i ajut în felul acesta să se autodepăşească şi să atingă noi niveluri de performanţă.

4. Cum arată săptămâna/ziua de lucru ideală pentru dvs., în contextul actual?

O săptămână ideală alternează zile pline de discuţii cu echipa pentru decizii importante şi zile în care am sloturi de 2-3 ore pentru lucru neîntrerupt. Această alternanţă îmi permite să rămân concentrat şi productiv, în timp ce colaborarea cu echipa curge fluid.


Şerban Chiricescu

Cofondator şi CTO

FLOWX.AI

Vârstă: 35 de ani

Finanţare atrasă sub numărul de angajaţi: 100 (în 2023, într-o rundă globală de serie A): 35 mil. dolari


5. Cum vă gestionaţi timpul şi priorităţile într-o zi aglomerată de lucru? Aveţi vreo metodă sau rutină specială pentru acest lucru?

În timp, am reuşit să-mi construiesc o structură cu intervale bine definite în calendar, care mă ajută să îmi organizez zilele aglomerate. Dimineaţa este perioada mea productivă, când mă ocup de subiectele cele mai consumatoare de energie cognitivă; de obicei, între 6 şi 8. Încerc să ajung la birou înainte de 9, iar drumul spre birou îmi dă răgazul să-mi organizez mental priorităţile zilei. Intervalul 9-10 este foarte productiv, înainte de începerea discuţiilor de aliniere cu diverse echipe. Între 10 şi 11, am timp de sincronizare cu echipa, iar între 11 şi 12 discut subiecte tactice cu un grup restrâns. Intervalul 13 şi 15 îl păstrez pentru schimbări rapide de context, interviuri şi discutii 1:1, iar între 15 şi 17 încerc să lucrez individual pe subiectele importante. După ora 17, mă dedic sincronizării cu echipele remote.

6. Cum vă dezvoltaţi abilităţile de leadership şi management? Participaţi la cursuri de specialitate, seminare, citiţi cărţi sau aveţi alte modalităţi?

Îmi dezvolt abilităţile de leadership şi management citind cât pot de des, prin cursuri şi seminare la care încerc pe cât posibil să ajung. Ascult podcasturi şi, din când în când, găsesc timp si pentru articole de specialitate. Sunt câteva resurse care mă ajută să rămân la curent cu cele mai bune practici şi inovaţii din domeniu.

7. Munca remote sau de la birou?

Prefer să lucrez de la birou, pentru că acolo am spaţii dedicate anumitor activităţi, iar pe mine acest specific mă ajută. În acelaşi timp, lucrând de la birou, am mai multe condiţii să-mi îndeplinesc rolul de manager cât mai bine. Pentru mine, este esenţial să observ dinamica dintre colegi şi în afara discuţiilor formale, iar pentru ei, timpul la birou este o ocazie bună să observe ce si cum reuşesc să fac bine.

8. Care sunt calităţile pe care le apreciaţi cel mai mult la colegii din echipele pe care le coordonaţi? Dar defectele pe care nu le puteţi tolera?

Apreciez foarte mult calităţi precum ownershipul extrem, inteligenţa emoţională şi sinceritatea radicală. În schimb, nu tolerez aroganţa şi inflexibilitatea.

9. Care este cea mai importantă lecţie pe care aţi învăţat-o până acum în cariera dvs. şi cum v-a influenţat aceasta modul de a conduce echipe sau de a vă aborda munca?

Cea mai importantă lecţie de până acum este importanţa de a mă pune în papucii altcuiva şi de a-mi imagina cum se văd lucrurile din perspectiva celuilalt. Lucrând îndeaproape cu celelalte departamente, am ocazia să practic empatia şi să înţeleg mai bine nevoile şi complexităţile de care se lovesc zilnic, iar acest lucru mi-a influenţat profund modul de a conduce echipele şi de a-mi aborda munca.

10. Există work-life balance în prezent?

Cu siguranţă există, dar este posibil să înţelegem lucruri diferite prin work-life balance. Pentru mine, work-life balance înseamnă să plec de la job încărcat pozitiv de realizările zilei şi să mă bucur în viaţa personală de idei care îmi vin în mod relaxat despre cum să rezolv problemele complexe.

11. Cine este mentorul/persoana care vă inspiră în carieră?

Există multe persoane pe care le admir pentru realizările lor si pentru faptul că ne împing înainte ca societate. Elon Musk şi Jensen Huang sunt doar câţiva dintre cei care mă inspiră.

12. Ce hobby-uri aveţi şi care sunt învăţăturile de carieră desprinse din acestea?

Timpul petrecut în natură, cum ar fi drumeţiile, mersul la mare, schiul, călătoriile, podcasturile, cărţile de dezvoltare personală şi beletristică sunt principalele mele hobby-uri. Aceste activităţi mă ajută să îmi creez spaţiul mental necesar pentru a face legături între concepte îndepărtate, iar această dinamică personală mă ajută să inovez şi să rezolv problemele cele mai complexe.

13. Mai este loc de lectură în agenda unui lider al prezentului? Ce citiţi şi care sunt titlurile preferate?

Cu siguranţă, lectura are un loc important în agenda unui lider. Printre titlurile care au avut un impact mare asupra carierei mele se numără: „Extreme Ownership”, „The Compound Effect”, „The Phoenix Project”, „Deep Work”, „Why We Sleep”, „Radical Candor”, „Antifragility”, „Thinking, Fast and Slow” şi „Atomic Habits”.  


BUSINESS Magazin a lansat de curând o nouă ediţie a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP. Sub umbrela „Rising Stars: Cum schimbă liderii din noile generaţii businessul românesc?”, ediţia din 2024 a catalogului îşi propune să releve faptul că liderii de afaceri din noile generaţii sunt la fel de dornici să genereze profituri ca şi generaţiile anterioare, dar nu cu orice preţ, fiind primii executivi care fac trecerea spre o libertate şi o relaxare asumate. Şerban Chiricescu, se numără printre cei 100 de tineri manageri pe care BM îi include la ediţia din acest an a catalogului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.