24.02.2022, ziua care a schimbat lumea: şocul economic al unui dezastru neprevăzut. Mâinile pe arme
SUA, China, India, Rusia şi Marea Britanie sunt ţările care alocă cele mai mari bugete pentru cheltuieli militare, arată o analiză a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), aferentă anului 2020. De departe, bugetul SUA este cel mai mare din lume, de 778 mld. dolari în primul an de pandemie, cu 4,4% mai mult decât în 2019. Mai exact, această ţără este responsabilă de una singură pentru 39% din toate cheltuielile de profil din lume.
Spre comparaţie, următoarea clasată este China, cu un buget de trei ori mai mic, iar podiumul este completat de India, cu o sumă de
72,9 mld. dolari în 2020, de peste zece ori mai mică decât cea a SUA.
Este important de precizat că această sumă trebuie raportată pe de-o parte la populaţia fiecărei ţări, dar şi la PIB. Astfel, raportat la PIB, SUA nu se află nici în top zece ţări din lume, un clasament dominat de state din Orientul Mijlociu şi nordul Africii sau de state care au fost implicate în ultimele decenii în diferite conflicte. Este interesant de remarcat că în acelaşi top zece se găseşte şi Rusia, pe locul nouă, la egalitate cu Marocul. Rusia alocă 4,3% din PIB pentru cheltuieli militare, versus 11% Oman, ţara de pe locul întâi. În cazul Ucrainei, ponderea e de 4,1%.
„Oricine încearcă să intervină şi, cu atât mai mult, să creeze ameninţări la adresa ţării noastre, la adresa poporului nostru, trebuie să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat şi vă va aduce consecinţe pe care nu le-aţi experimentat niciodată în istoria voastră. Suntem pregătiţi pentru orice desfăşurare a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în acest sens. Sper că voi fi ascultat." Vladimir Putin, preşedintele Rusiei (24.02.2022).
„Atunci când veţi ataca, ne veţi vedea chipurile, nu spatele.” Volodymyr Zelensky, preşedintele Ucrainei.
„Nu trebuie să existe niciun spaţiu pentru calcule greşite sau neînţelegeri. Vom face tot ce trebuie pentru a proteja şi a apăra fiecare stat membru şi fiecare centimetru de teritoriu NATO."
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
„Aveţi grijă cum vorbiţi, domnilor! Şi nu uitaţi că, în istoria omenirii, războaiele economice s-au transformat destul de des în războaie reale”.
Dmitri Medvedev, fostul premier şi preşedinte rus, şi unul dintre cei mai puternici oameni de la Kremlin
„Arma noastră este adevărul iar adevărul nostru este că acesta este pământul nostru, aceasta este ţara noastră, aici sunt copiii noştri iar noi vom apăra toate acestea. Glorie Ucrainei!”
Volodymyr Zelensky, preşedintele Ucrainei
„Acesta este momentul adevărului pentru Europa. Felul în care îi răspundem Rusiei va determina viitorul sistemului nostru internaţional. Trebuie să arătăm puterea care există în democraţiile noastre.”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene
„Europa traversează unele dintre cele mai întunecate momente de după cel de-al Doilea Război Mondial. Preşedintele Putin trebuie să pună capăt acestei agresiuni iraţionale.”
Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell
Acest material face parte din cea mai recentă ediţie de copertă a Business MAGAZIN „24.02.2022, ziua care a schimbat lumea: şocul economic al unui dezastru neprevăzut”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro