Anul IT&C

Postat la 29 noiembrie 2005 1 afişăre

3,5 miliarde de dolari - aceasta este valoarea totala a tranzactiilor facute de la inceputul anului in curs in telefonia mobila, industria de cablu, software si servicii sau distributie IT. Cap de afis ramane cu siguranta achizitia Connex de catre cel mai mare furnizor de telefonie mobila din lume - Vodafone.

3,5 miliarde de dolari - aceasta este valoarea totala a tranzactiilor facute de la inceputul anului in curs in telefonia mobila, industria de cablu, software si servicii sau distributie IT.  Cap de afis ramane cu siguranta achizitia Connex de catre cel mai mare furnizor de telefonie mobila din lume - Vodafone.

Gigantul telecom a cumparat Connex la pachet cu un operator de telefonie din Cehia, Oskar Mobil, ambele detinute de compania canadiana TIW, intr-o tranzactie totala de 3,5 miliarde de dolari (2,6 miliarde de euro). De asemenea, operatorul britanic a preluat si datorii TIW de 950 de milioane de dolari (730 mil. euro). Oficialii celor doua companii nu au precizat valoarea separata a celor doi operatori de telefonie mobila.


Ted Lattimore, presedinte si director general in momentul semnarii tranzactiei (martie 2005), isi aminteste ca "discutiile au durat destul de putin, daca luam in considerare dimensiunile acestui deal".  Pentru cele 3,5 miliarde de dolari pe care i-a dat Vodafone au fost suficiente trei luni de discutii. Intr-adevar este putin daca de gandim ca pentru semnarea deal-ului UPC - Astral (de noua ori mai mic ca valoare) a fost nevoie de aproape doi ani de discutii.


Intrand in detaliile afacerii, vom vedea ca Vodafone a platit circa 2,5 miliarde de dolari pentru 79% din actiunile Connex - MobiFon (detinute de TIW). Operatorul britanic detinea inaintea tranzactiei 20,1% din Connex, restul de 0,9% aflandu-se in posesia vicepremierului George Copos, care a avut un pachet de aproape 2% in momentul infiintarii companiei in 1996. Ulterior, George Copos si-a vandut si el actiunile, Vodafone fiind din noiembrie actionar 100%. "Momentul anuntarii finalizarii tranzactiei a fost o surpriza, dar oricand s-ar fi intamplat, tot ar fi fost o surpriza", spune Ted Lattimore, care dupa finalizarea tranzactiei a fost inlocuit la conducerea Connex-Vodafone cu romanca Liliana Solomon.

Interesul Vodafone pentru TIW era cunoscut, dar, dupa cum a explicat si CEO-ul Vodafone, Arun Sarin, la prima sa vizita in Romania, in toamna acestui an, "ca sa poti sa cumperi ceva ai nevoie de un vanzator". Nu a  trecut o luna dupa preluarea Connex si s-a anuntat o alta lovitura pe piata operatorilor de telefonie mobila: France Telecom a confirmat ca este dispusa la un razboi de uzura cu Vodafone si a cumparat 23% din Orange Romania, ajungand sa detina peste 96% din divizia autohtona a operatorului. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 523 de milioane de dolari (435 de milioane de euro).

Vodafone - Connex este, cu siguranta, un deal spectaculos din perspectiva valorii sale record, insa aceasta afacere nu a adus bani in buzunarul antreprenorilor romani (cu exceptia lui George Copos). Nu acelasi lucru se poate spune despre preluarea Astral Telecom de UPC, a doua mare tranzactie a anului. Dupa ani de discutii, actionarii Astral si americanii de la UPC au ajuns la o intelegere. Pe 22 iulie 2005, la hotelul Hilton din Bucuresti, actionarii fondatori sau reprezentantii lor, oficialii UPC, precum si alti reprezentanti ai ambelor parti au venit pentru a semna actele.

 Marele absent al intalnirii a fost Horia Ciorcila, cel mai important actionar minoritar din companie. Contactat telefonic in acea zi, Ciorcila a declarat ca si-a trimis la semnare un reprezentant. Probabil ca omul de afaceri clujean, care este si presedintele Bancii Transilvania, se gandea deja la afacerile sale viitoare, Astral fiind un capitol inchis. La sfarsitul zilei, Liberty Global (compania-mama a UPC) anunta oficial tranzactia. Atunci a fost comunicata si valoarea exacta a deal-ului - 404,5 milioane de dolari, suma la care se adaugau datorii de 12 milioane de dolari, rezultate din credite pentru dezvoltare angajate la BERD si la institutia de credit olandeza FMO.


In ziua in care Astral trecea in mana proprietarilor americani, actionariatul sau arata in felul urmator: Cresianco Limited (34,35%), AIG New Europe Fund (25,69%), Bridgecom Holdings Limited (6,16%), Wordfield Limited (7,16%), Dealgate Trading Limited (1,61%), Sorin Ghite (3,95%), Nicolae Pop Baldi (3,95%), Bela Urasi (3,95%), Valentin Nicola (3,95%), Horia Ciorcila (4,29%), Dorel Goia (1,18%), Ioan Goia (2,1%), Mariana Oprea (1,61%), Eugen Meciu  (sub 1%). Mai clar, AIG New Europe Fund detinea 25% din companie, restul actiunilor (75%) aflandu-se in proprietatea fondatorilor. Pentru ca, de fapt, Cresianco Limited, Bridgecom Holdings Limited, Wordfield Limited, Dealgate Trading Limited erau vehicule fiscale detinute tot de fondatori.


Tot in domeniul comunicatiilor, anul acesta a "marcat" inca o piatra de hotar: s-a lamurit situatia operatorului de telefonie mobila Cosmorom. Anuntul oficial privind vanzarea operatorului catre divizia de telefonie mobila a grupului elen OTE, CosmOTE, a fost facut pe 26 iunie, iar 11 zile mai tarziu, pe 7 iulie, grecii au anuntat preluarea a 70% dintre actiunile CosmoRom, procent cedat de RomTelecom in schimbul unei sume de aproximativ 120 de milioane de euro. Restul de 30% din actiuni au ramas in posesia RomTelecom - compania care a detinut in totalitate operatorul de telefonie mobila, infiintat in 1999. Managerii CosmOTE promit ca vor investi in urmatorii ani aproximativ 450 de milioane de euro la CosmoRom, una din tintele imediate fiind extinderea ariei de acoperire a retelei. CosmOTE si-a propus sa aduca CosmoRom pe profit pana in 2009. Adevarul e ca operatorul de telefonie are nevoie de investitii ca de aer, pentru ca operatorului nu ii merge bine deloc. In momentul tranzactiei, avea datorii acumulate de 210 milioane de euro si o cota de piata (la finele lui 2004) de sub 2%.


Pe langa telecom, un alt domeniu vedeta a fost industria de software si servicii.
Nu mai putin de sase companii au fost cumparate partial sau total de investitori strategici straini, fonduri de investitii sau chiar investitori romani. Siemens Business Services a devenit proprietarul integratorului IT Forte Company, compania schimbandu-si numele in Forte Business Services. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa la nivelul pietei este estimata la aproximativ 10 milioane de dolari.


Pentru o suma aproximativ egala (9,1 milioane de dolari), producatorul de software Radix a fost achizitionat de americanii de la Ness Technologies.


Ambele companii au fost interesate pentru investitori datorita contractelor de durata cu institutii de stat sau cu utilitatile publice. Si Siveco are aproximativ acelasi atu. Compania condusa de Irina Socol a fost cumparata in proportie de 32,5% de doua fonduri de investitii: Intel Capital si Enterprise Investors. Valoarea tranzactiei a fost de 12 milioane de dolari.


Totodata, remarcam listarea la Bursa a celui mai mare distribuitor si retailer IT, compania Flamingo Computers. In urma ofertei publice initiale, compania lui Dragos Cinca a atras 12,5 milioane de euro.


Premiere, tranzactii record, multi bani pentru antreprenorii romani, globalizare - acestea sunt cuvintele cheie care pot caracteriza piata IT&C din 2005. Greu de crezut ca va mai fi un an cu atat de multe "realizari".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Anul IT&C
/cover-story/anul-it-c-1047483
1047483
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.