Brandingul de natiune, pas cu pas
Pasii pe care ii face o tara cand isi construieste brandul variaza de la caz la caz. Totusi, una din marile agentii globale de branding, Interbrand, a sintetizat cateva etape. La solicitarea noastra, aceste etape au fost adaptate pentru Romania de Stefan Liute de la firma autohtona de consultanta Grapefruit.
Etapa I: DISCUTIILE PREALABILE
Simon Anholt spune ca totul incepe cu o intalnire sau o serie de intalniri cu seful statului pentru a se asigura ca acesta intelege perfect ce presupune procesul, cat dureaza, ce este posibil si ce nu, cum se armonizeaza cu planurile si viziunea sa economica, sociala si culturala, cat va costa, care vor fi rezultatele si cum va putea fi "masurat" succesul procesului.
Etapa a II-a: GRUPUL DE LUCRU
Pasul 1 - Constituirea grupului de lucru Grupul de lucru trebuie sa cuprinda, pe langa reprezentantii ministerelor si ai altor institutii de stat, si liderii unor companii private, asociatii profesionale si industriale si, nu in ultimul rand, consultanti de branding din tara si din strainatate.
Liute insista ca e important sa se apeleze si la jurnalisti, universitari si academicieni, artisti si oameni de cultura (inclusiv din zona "underground"), la organizatii non-guvernamentale si reprezentanti ai diferitelor minoritati, si chiar la oameni obisnuiti din toate clasele sociale.
Pasul 2 - Instruirea Anholt spune ca, imediat dupa constituirea grupului, el instruieste echipa in legatura cu practica si principiile brandingului de natiune, pentru ca toata lumea sa foloseasca acelasi vocabular si sa inceapa lucrul in mod sincronizat.
Pasul 3 - Discutii publice Si lobby Liute sugereaza ca grupul de lucru sa creeze un forum de discutie publica si sa faca lobby pentru a asigura implicarea (a se citi: alocarea de bani, oameni si timp) tuturor institutiilor, organizatiilor, companiilor si persoanelor care ar putea juca un rol semnificativ in efortul de branding national.
Pasul 4 - Constituirea unei organizatii independente Toti participantii la efortul de branding al Romaniei (grupul de lucru) trebuie conectati si coordonati de o organizatie independenta, preferabil infiintata in acest scop, cu personalitate juridica proprie si atitudine impartiala. De ce? Oferirea unui control prea mare institutiilor guvernamentale sau companiilor private interesate ar compromite rapid si ireversibil orice efort de branding de tara in conditiile actuale din Romania, spune Liute. Pentru a avea succes, brandingul Romaniei trebuie sa implice un numar mare de "actionari minoritari", extrem de diversi in natura si interesele lor. "Actionarii" nu vor ramane impreuna daca unul dintre ei detine "pachetul majoritar".
Pasul 5 - Planul de actiune Grupul de lucru alcatuieste intr-o perioada scurta de timp un plan de actiune si aloca resursele necesare (competenta si bani) pentru activitatile din etapa a III-a.
Etapa a III-a: AUDITUL DE BRAND
Pasul 1 - Identitatea nationala Printr-un sir de cercetari sociologice, etnografice si chiar antropologice, se defineste clar ce este Romania si cine sunt romanii astazi.
Pasul 2 - Imaginea Romaniei din "afara" Trebuie cunoscuta, in detaliu si dincolo de sabloane, imaginea actuala de brand a Romaniei (ceea ce pare a fi Romania), atat in interiorul cat si in exteriorul tarii. Eforturile de cercetare externa se vor concentra asupra segmentelor de public strain relevante pentru tara noastra, si nu asupra strainatatii in general. "Aceasta cercetare va folosi ulterior si la determinarea succesului initiativei", spune Anholt, care are chiar o metodologie pentru evaluarea brandului de natiune. Olins considera ca segmentele de public relevante pentru Romania sunt, in primul rand, Europa de Vest (pentru ca Romania vrea sa intre curand in Uniunea Europeana), tarile invecinate (Bulgaria, Serbia si celelalte tari balcanice) si tarile latine (Spania, Italia si Franta). "Acestea cred ca sunt principalele audiente", spune Olins.
Pasul 3 - Spiritul poporului Populatia este implicata pentru a se descoperi spiritul poporului ("genius of the people"). "Acest aspect este fundamental pentru a intelege brandul si este cel mai dificil si mai important aspect al proiectului", spune Anholt. "Brandul nu este inventat: este descoperit. Brandul national este identitatea concretizata, tangibila, comunicabila, robusta si folositoare".
Pasul 4 - Evaluarea rezultatelor Rezultatele cercetarii sunt evaluate si apoi comparate cu viziunea celor mai importanti lideri de opinie din tara si din strainatate.
Pasul 5 - Esenta brandului ("core idea") Este identificata si formulata esenta brandului Romania: un concept clar, puternic, diferentiator, universal acceptat de romani si capabil sa actioneze ca o "umbrela" pentru domenii si circumstante de aplicare extrem de diverse.
Pasul 6 - Comunicarea rezultatelor Principiile de brand sunt comunicate organizatiilor membrilor grupului si populatiei in general.
Etapa a IV-a: STRATEGIA DE BRAND
Pasul 1 - Stabilirea domeniilor strategice Sunt alese domeniile forte ale tarii (industrii si competente, personalitati si trasaturi de caracter, monumente ale naturii, evenimente istorice etc.).
Pasul 2 - Adaptarea esentei brandului Romania pe domenii Esenta brandului trebuie "declinata" pentru principalele circumstante si domenii de utilizare. Brandingul prin turism va impartasi aceeasi esenta de brand cu brandingul prin export, dar foarte multe alte detalii de comunicare si strategie vor fi diferite de la un domeniu la altul.
ETAPA a V-a: IMPLEMENTAREA STRATEGIEI
Se face prin programe si obiective concrete in fiecare sector de interes. E vorba de noi atitudini si actiuni, menite sa arate lumii care este noul brand al Romaniei. "Publicitatea este poluare, iar marketingul este o pierdere de timp cand avem de-a face cu o natiune", spune Anholt. "Numai actiuni selectate cu atentie si executate cu multa indemanare pot schimba perceptiile oamenilor asupra unei tari".
Pasul 1 - Identitatea verbala si vizuala Este creata identitatea verbala si vizuala a brandului Romania, precum si standardele de utilizare ale acestei identitati. Se redacteaza o strategie de comunicare generala a brandului, cu obiective, mesaje si canale clar definite.
Pasul 2 - Implementarea strategiei de brand si a celei de comunicare Imaginea nationala este gestionata de toti cei care reprezinta un punct de contact cu exteriorul (prin ei insisi, prin produsele, serviciile sau activitatile lor). Respectivii trebuie sa introduca in strategiile de afaceri si de brand ale companiilor lor elementele-cheie ale strategiei de branding national. "As putea solicita cheltuieli suplimentare la acest nivel, dar nu este obligatoriu", spune Anholt.
Pasul 3 - Evaluarea rezultatelor si ajustarea periodica a strategiei Construirea si managementul unui brand nu este un proces finit, ci unul perpetuu. Este probabil cel mai important lucru care trebuie recunoscut de toti cei implicati, in ciuda presiunii omniprezente pentru rezultate imediate. Un brand national se construieste in perioade foarte lungi de timp. De aceea, efortul de branding va fi eficient numai daca rezultatele lui sunt evaluate regulat, iar strategia care il propulseaza se adapteaza permanent realitatilor vietii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro