Pentru asiguratori, 2008 a fost ca un tur de forta, cu tranzactii numeroase, rasturnari in clasamente, dar si cu nationalizarea grupului american AIG, cel mai mare asigurator mondial. Dupa o foarte scurta perioada de asezare, piata de pensii private a fost si ea cuprinsa de agitatie.
Inca de la debut, 2008 s-a profilat ca fiind anul tranzactiilor in industria de asigurari, intr-o piata ce a crescut rapid si fara a simti, cel putin pentru moment, semnele crizei financiare ce afecteaza aproape intreaga economie. Avansul pietei de asigurari a fost de 25,6% in primele noua luni ale anului, volumul primelor subscrise ajungand la 1,83 miliarde de euro, potrivit Angelei Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Ritmul se va mentine in jurul acestei valori pana la finele anului, in opinia presedintelui CSA, astfel ca volumul subscrierilor va ajunge la circa 2,4 miliarde de euro, dar 2009 va aduce o usoara incetinire si o schimbare a portofoliilor. Astfel, pe fondul scaderilor de vanzari din industria auto, asigurarile auto se vor reduce, o parte din crestere urmand a fi preluata de asigurarile de locuinte, care vor deveni obligatorii de la mijlocul anului viitor; in aceste conditii, piata ar putea creste cu circa 10-15% in 2009, spune Angela Toncescu.
Pe o piata agitata, cateva companii au incercat in 2008 sa isi asigure o pozitie de forta, cumparand dintr-un foc tot ce era de vanzare pe piata. Prima tranzactie a avut loc in februarie, cand Generali PPF a cumparat pentru aproximativ 80 de milioane de euro companiile Ardaf si RAI.
Holdingul italo-ceh mai detine pe piata locala doua companii de asigurare (Generali si Fata) si una de pensii private (Generali Fond de Pensii).
In primavara a avut loc cea mai mare tranzactie din asigurarile romanesti, prin care francezii de la Groupama au preluat pentru 350 de milioane de euro Asiban, cel de-al treilea asigurator de pe piata. Miscarea nu a fost insa decat una dintr-un sir mai lung, prin care Groupama a ajuns in doar cinci luni numarul trei pe piata romaneasca - platind insa pentru aceasta performanta aproape o jumatate de miliard de euro. Succesiunea de tranzactii a inceput in decembrie 2007, cand Groupama a cumparat BT Asigurari de la Banca Transilvania, pentru circa 100 de milioane de euro, ajungand astfel sa detina 4% din piata. A urmat aproape imediat preluarea OTP Garancia, printr-o tranzactie la nivel regional, iar cateva luni mai tarziu a avut loc cea mai importanta achizitie a Groupama de pe piata romaneasca - Asiban. In acest fel, francezii au ajuns de la un brand aproape necunoscut la noi un jucator important, ce detine circa 13% din piata romaneasca de asigurari si se lupta cu companii de top, precum Allianz-Tiriac si Vienna Insurance. Surpriza cea mai mare a venit insa spre jumatatea anului, in mai, cand grupul austriac Erste Bank a decis sa-si vanda toate operatiunile de asigurari din Europa Centrala si de Est conationalilor de la Vienna Insurance Group (VIG), printr-o tranzactie de aproximativ 1,45 miliarde de euro. Pe piata romaneasca, acordul incheiat la Viena de Günter Geyer, CEO al VIG, si Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, s-a finalizat in septembrie prin preluarea de catre VIG a BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata.
La noi, VIG este grupul de asigurari care a avut cea mai rapida crestere, extinzandu-se agresiv mai ales in ultimii trei ani, prin cateva achizitii ce au surprins de fiecare data. Dupa ce au inceput in 2001 cu preluarea Unita, prima companie de asigurari cu capital privat din Romania, un an mai tarziu au cumparat Agras, pentru ca in 2005 sa zguduie piata prin cumpararea grupului Omniasig. Prin comparatie cu celelalte tari, Romania este la inceputul dezvoltarii in domeniul asigurarilor, “dar pe masura ce standardul de viata va creste, va fi foarte natural din partea cetateanului roman sa aiba nevoie de asigurari, iar noi vrem sa fim la fata locului la momentul potrivit”, explica Günter Geyer, CEO al grupului, politica agresiva de achizitii a grupului intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin.
Tranzactia dintre VIG si Erste Bank, a doua ca marime pe piata dupa cea a Groupama (austriecii platind pentru divizia de asigurari a BCR circa 244 de milioane de euro), a produs efecte in lant. Pentru a evita eventualele probleme cu Comisia Europeana in procesul de preluare a asiguratorilor BCR, in conditiile in care ar fi ajuns sa controleze aproximativ 37% din volumul primelor brute subscrise, VIG a decis sa vanda Unita, prima companie cumparata in Romania, si Agras. Competitia pentru preluarea Unita a fost acerba, in lupta intrand grupuri financiare mari, precum AXA (Franta), Münich Re (Germania), Zürich Financial Services (Elvetia), Generali (Italia) sau PPF (Cehia).
Deznodamantul luptei a fost cu totul surprinzator, castigator fiind desemnata compania austriaca Uniqa, un jucator mic pe piata romaneasca, sosit aici in urma cu trei ani, cand a cumparat 27% din actiunile Astra Asigurari, detinuta de omul de afaceri Dan Adamescu. Pe termen lung, austriecii ar fi urmat sa devina actionari majoritari ai Astra Asigurari, dupa cum spunea Konstantin Klien, CEO al Uniqa, intr-un interviu acordat in aprilie BUSINESS Magazin, dar intre timp lucrurile s-au schimbat radical, iar intre cei doi actionari au aparut divergente puternice. Pe de o parte, austriecii nu au mai vrut Astra, deoarece nu s-au inteles la pret cu Adamescu, iar pe de alta parte omul de afaceri sustine ca grupul austriac a incalcat prin achizitia Unita contractul incheiat, prin care orice achizitie pe piata asigurarilor trebuia realizata in parteneriat cu Astra. Preluarea Unita de catre austrieci s-a finalizat insa si este de asteptat ca acestia sa renunte la participatia de la Astra, dupa ce au anuntat ca nu se vor mai implica in activitatea companiei.