Dilemele lui 2011 - Cat succes va avea restructurarea sistemului energetic?

Postat la 11 ianuarie 2011 31 afişări

Cea mai importanta intrebare este acum, la inceputul anului, daca economia romaneasca isi va relua cresterea. pe langa aceasta, va propunem o serie de teme de gandire legate de ce ne asteapta in anul cel nou, ca economie si ca societate.

VOR REUSI COMPLEXURILE ENERGETICE SA ISI FACA INVESTITIILE DE MEDIU SAU VOR FI PRIVATIZATE MAI MULT SAU MAI PUTIN FORTAT?

Mai multe voci din domeniul energiei avertizeaza de mai multi ani asupra faptului ca obligativitatea investirii a peste 2 miliarde de euro in echipamente pentru protectia mediului va crea serioase probleme complexurilor energetice din Oltenia in 2012, atunci cand este termenul limita pentru efectuarea acestor investitii. 2012 este termenul limita la care Romania nu mai poate tergiversa problemele de poluare industriala si anul in care companiile poluatoare nu vor mai primi certificate gratuite de carbon, ci va trebui sa le cumpere. George Brailoiu, proprietarul KDF (lider pe piata locala a tranzactiilor cu certificate de carbon), crede ca multe companii de stat din domeniul energiei se vor vedea puse in situatia de a nu a mai putea produce energie din cauza ca nu au bani pentru a-si lua certificate: "Eu cred ca in acel moment, 2012-2013, vor aparea investitori gata sa preia aceste probleme - cum ar fi companiile straine de distributie de energie prezente in Romania, care cunosc bine piata si au interese". Constantin Balasoiu, directorul general al Complexului Energetic Craiova si viitorul director al grupului energetic Electra, spune ca cel putin complexul pe care il conduce va trece cu bine de acest prag deoarece va bifa cea mai mare parte a investitiilor solicitate. Prima astfel de investitie va fi acordarea unui proiect de desulfurare in valoare de 96,4 milioane euro, proiect care a demarat la cererea unor companii straine si locale interesate sa participe la acest proiect.


SE VOR INFIINTA CAMPIONII NATIONALI ELECTRA SI HIDROENERGETICA?

Despre infiintarea celor doua companii s-a vorbit atat de mult in ultimii doi ani, incat infiintarea lor in 2011 ar fi cu adevarat o surpriza. In ultima varianta a proiectului, Electra ar urma sa includa centrala nucleara Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari si Craiova, o parte din compania Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti si restul centralelor hidroelectrice, inclusiv Portile de Fier de pe Dunare. Compania Nationala a Huilei (CNH) ar fi trebui sa intre, de asemenea, in Hidroenergetica, dar deocamdata are de rezolvat problema datoriilor de circa un miliard de euro la buget. In 2009, Adriean Videanu dadea ca sigura infiintarea "gigantilor" pana la finele anului, pentru ca apoi termenul sa fie mutat pentru mijlocul lui 2010, cand a fost din nou amanat. In plus, proiectul reorganizarii sistemului energetic prin infiintarea celor doua companii a fost aprobat de guvern inca de la inceputul lui 2010, dar, din cauza proceselor intentate de contestatari, in special de sindicatul Hidrosind din Hidroelectrica, nu s-a mai concretizat nimic. Din cauza atator amanari, unii analisti din piata cred ca infiintarea celor doua companii nu prea mai e posibila.


VOR DEMARA, IN SFARSIT, TARNITA LAPUSESTI SI GRUPURILE 3 SI 4 DE LA CERNAVODA?

Preiectul indelung amanat al Tarnita Lapusesti ar putea intra in linie dreapta in 2011, spun oficiali ai Hidroelectrica. Reprezentantii companiei urmeaza a avea la inceputul acestui an o serie de intalniri cu reprezentanti ai guvernului, planul fiind ca in 2012 sa se infiinteze compania de proiect si sa demareze investitia de peste 1,2 miliarde de euro. Centrala de la Tarnita Lapusesti ar putea fi construita in cinci ani si ar avea 1.000 MW putere instalata. Cu 50% mai mult (cam 1.500 MW putere instalata) ar trebui sa aiba si cel mai mare proiect din domeniu amanat pentru 2011, cele doua grupuri de la Cernavoda. Din proiect s-au retras cehii de la CEZ, iar la acest inceput de an ministrul economiei trebuie sa renegocieze procentele aferente implicarii cu ceilalti participanti la compania de proiect (Enel, GdF Suez, RWE Power, Iberdrola si Arcelor Mittal); momentan, statul detine 60% din proiectul de 4 miliarde de euro.


CAT DE IMPORTANT VA DEVENI SECTORUL PRIVAT IN PRODUCTIA DE ENERGIE ELECTRICA?

Centrala de la Brazi a Petrom, eolienele si proiectele tip parteneriat public privat vor cantari din ce in ce mai greu in productia de energie locala, urmand ca privatii sa aiba un cuvant important de spus in ce priveste pretul energiei, crede Stelian Gal, presedintele Transelectrica. Productia privata de energie ar putea sa impulsioneze si exporturile, dat fiind ca privatii vor fi interesati in a-si vinde energia cat mai bine, mai crede Gal. Oricum, este de asteptat ca in 2011 schimburile de energie cu vecinii sa se intensifice, dat fiind ca si Turcia a intrat in zona de sincronizare cu UCTE si va importa mai multa energie din Bulgaria. La capitolul export, Romania va avea cea mai importanta concurenta regionala dinspre Ucraina, care are preturi de vanzare mai mici.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/dilemele-lui-2011-cat-succes-va-avea-restructurarea-sistemului-energetic-7871779
7871779
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.