După 18 ani. Povestea businessului din România continuă

Postat la 31 octombrie 2022 708 afişări

Visuri de 18 ani devenite realitate, cariere care au luat turnuri inedite, planuri de viitor, social media şi imagine, calităţile şi defectele liderilor români, dar şi planuri de ieşire la o cafea cu aceştia – au fost câteva dintre temele discuţiilor de la evenimentul „CEO Awards 2022 – BM Networking Party – Like for Like, ca la 18 ani”. În CADRUL ACESTUIA, Business MAGAZIN şi-a sărbătorit majoratul cu prietenii din business. Am vorbit despre istoria revistei, dar şi despre planurile noastre de viitor şi, ca în fiecare an, am acordat premii pentru executivii şi antreprenorii votaţi în clasamentul 100 CEI MAI ADMIRAŢI CEO DIN ROMÂNIA, disponibil în curând.

Inspiraţia în afaceri este obiectivul nostru şi la 18 ani aşa că i-am întrebat şi pe executivii şi pe antreprenorii prezenţi la eveniment care au fost visurile lor din tinereţe, în ce măsură au reuşit să le atingă, dacă drumul lor de carieră mai este aplicabil pentru un tânăr care îşi începe astăzi parcursul profesional.

Mihaela Bîtu, CEO, ING Bank România

Premiul pentru leadership în banking la feminin

„Cred că la 18 ani voiam să fiu arhitect. Mi-am descoperit pasiunea pentru banking pe parcurs. Este un domeniu frumos, pe care mulţi îl consideră mercantil, dar este un domeniu aplecat spre oameni şi nevoile lor, în cele din urmă, iar ăsta este cel mai important. Dincolo de acest lucru, este un domeniu foarte dinamic, într-o transformare profundă şi care poate să ofere multe oportunităţi de dezvoltare. Cred că noile generaţii vor avea nevoie de mai multe schimbări, să se reinventeze de mai multe ori pe parcursul carierei.”

Murat Büyükerk, CEO, Arctic România

Premiul „Ambasadorul României în piaţa de electrocasnice”

„Când eu aveam 18 ani, visul meu era să călătoresc – apoi, de atunci, am fost în mai mult de 140 de ţări din toată lumea, aşadar sunt norocos, toate visele se împlinesc – sper ca visele tuturor celor din sală să se împlinească.”

Bogdan Putinică, General Manager, Microsoft România

Premiul pentru o carieră remarcabilă şi curajul de a prelua conducerea unei multinaţionale, după antreprenoriat

„La 18 ani, voiam să fiu dezvoltator de software, eram foarte sigur că o să înfiinţez o companie şi cu ajutorul ei şi al oamenilor din ea, o să cucerim lumea scriind software. Domeniul era extrem de popular, doar că nu aveam acces la el – la vremea aceea un calculator era atât de scump încât nu ni-l permiteam şi am învăţat programare cu foaia şi creionul, scriind pe hârtie programe de calculator. Au fost conjuncturi unice de piaţă, stele care s-au aliniat, probabil un wild west în termeni de potenţial, care acum nu mai există, dar şi în poziţia în care sunt acum tot despre potenţialul României vorbesc, care este acum poate mai mare decât acum 25 de ani.”

În ceea ce priveşte următorii ani, este o discuţie pe care o avem aproape în fiecare săptămână la birou, despre ceea ce se numeşte în engleză „legacy”, ceea ce laşi în urmă. Evident, rolul, compania, responsabilităţile, te obligă. Mi-ar plăcea, ca poate nu peste 18 ani, dar peste 10, să mă uit în urmă şi să spun «la asta am pus şi eu poate un deget».

Cristina Bâtlan, fondator şi proprietar, Musette

Premiul pentru calapod de Leadership feminin

„Cred că clienţii care ne iubesc cel mai mult au purtat Musette la majorat sau în timpul facultăţii şi toţi îmi spun cât de mult şi-au dorit şi cât de mult au strâns bani ca să aibă o pereche de pantofi de calitate. Pentru mine asta este cea mai mare bucurie – o dată că sunt cu clienţii mei, de atâta timp şi apoi faptul că ei au crescut odată cu noi şi toţi ne ajutăm reciproc ca să supravieţuim în această piaţă. La 18 ani alesesem numele Musette, vedeam Musette pe toate clădirile. E un mare noroc că făceam asta atunci – e foarte greu să creezi un nume care să reziste în timp şi care să poată fi înregistrat după mulţi ani. Nu ştiam la vremea respectivă ce înseamnă branding – nici nu cred că exista un OSIM, probabil că a fost înfiinţat cumva după, acela ar fi fost un alt business pe care aş fi vrut să îl fac, dar pe acesta îl gândeam la 16 ani. ”

Pentru cineva care are acum 18 ani, i-aş spune că 18 ani este o vârstă perfectă să începi să trăieşti intens, viaţa este foarte scurtă, este o secundă. Dacă ar fi să retrăiesc această secundă, aş face de la început totul la fel.

Florin Talpeş, cofondator şi CEO, Bitdefender

Premiul pentru parteneriatul anului

Premiul a fost primit în numele lui Florin Talpeş de Cristian Corabu, vicepreşedinte de marketing pentru soluţii de business la Bitdefender

Anca Vlad, fondator şi preşedinte al grupului Fildas-Catena

Premiul pentru trei decenii de artă în business

Premiul a fost primit în numele Ancăi Vlad de Aurelia Babinciu, director de vânzări, Catena

Marco Giudici, CEO, Lidl România

Premiul management con ammirazione

Premiul a fost primit în numele lui Marco Giudici de Cristina Hânganu, director de comunicare şi CSR, Lidl România

Julien Münch, CEO, Carrefour România

Premiul pentru susţinerea ecosistemului de producători locali

„Industria noastră este dinamică, sunt multe lucruri de făcut aici, poţi să fii de ajutor pentru ţara ta. La Carrefour ne-am propus să susţinem producătorii locali şi comunităţile româneşti, cred că această industrie poate aduce un drum profesional bun pentru un adolescent astăzi. În domeniul anterior (pilot în Forţele Aeriene Franceze n.red.) am avut într-adevăr multe provocări, avem o singură viaţă şi chiar cred că trebuie să profiţi de avantaje şi de oportunităţi, de fiecare dată am învăţat din experienţele anterioare – iar acum mă bucur de experienţa din România.”

Radu Savopol, cofondator, 5 to go

Premiul pentru plan de afaceri to go

„La 18 ani voiam să fiu designer. În studenţie am lucrat ca barman, într-unul dintre primele baruri de pe Calea Victoriei, se numea Sidney Bar and Grill, se afla pe Calea Victoriei colţ cu Sevastopol. A fost primul bar de cocktailuri din România. Mulţi ani am lucrat în spatele barului, la pubul din Sinaia, mulţi aţi fost pe acolo, am lucrat de multe ori în weekenduri, şi visez ca peste ani, la un moment dat, să am iar un astfel de loc, unde să mă văd cu prietenii.”

Cristian Gheorghiţă, director executiv al Fundaţiei Superbet

Premiul pentru susţinerea dezvoltării şahului în România, acordat Fundaţiei Superbet

„Şahul este un sport de suflet al fondatorilor Superbet. În ciuda audienţelor mici, Federaţia Română de Şah are cel mai mare număr de sportivi acreditaţi, sunt 30.000 de sportivi în România, iar şahul, mai mult decât un sport de performanţă, este un sport de masă. Principiile şahului pe care noi le promovăm sunt aplicate în foarte multe şcoli din România.”

Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova

Premiul pentru avocatul care pledează pentru Leadership în consultanţă

„Apreciez toate colaborările cu Ziarul Financiar şi cu BUSINESS Magazin. Cu cât eram mai tânăr, cu atât mă bucuram mai mult de orice împlinire. La 18 ani îmi doream deja de ani buni să fiu avocat – poate aş mai schimba unele lucruri – dar am fost inspirat atât de tradiţiile de familie, cât şi de, probabil, o vocaţie puternică, să o iau pe un drum al meu, de care sunt mulţumit. Dreptul e o profesie superbă, cu multe oportunităţi, poţi avea un impact distinctiv, atât în business, cât şi în societate – aş pleda pentru o carieră juridică, dar, în acelaşi timp, nu am pretenţia că ştiu mai bine decât altcineva ce drum să urmeze în carieră. E esenţial să acţioneze din pasiune, să investească într-o activitate care are sens, pentru care are o chemare, care îi valorifică talentul, interesul şi care serveşte un scop mai înalt, care poate avea un impact semnificativ – iar succesul şi recunoaşterea vor veni de aici.”

Dragoş Anastasiu, Preşedinte, Eurolines şi cofondator, The Makers

Premiul pentru „ministrul turismului” din business

„Mă bucur că se întâmplă astfel de evenimente, mă bucur că nu mai vorbim mereu despre criză – depinde de noi dacă vine sau nu criza. La 18 ani visam să plec din România fiindcă mai aveam puţin şi plecam în Germania, la 18 ani şi patru luni am şi plecat. Visam să fiu medic, iar la momentul acela, visam să primesc mai repede carnetul de conducere – asta s-a întâmplat în România, am plecat cu el în Germania. Le-aş spune tinerilor de azi că eu am ales să mă întorc în România şi aceasta a fost cea mai bună decizie a vieţii mele, cred în oportunităţile pe care le avem aici, în special dacă eşti antreprenor sau dacă ai spirit antreprenorial. Din punctul acesta de vedere, le-aş spune că este bine să aibă în vedere un viitor în România. Faptul că eu am plecat de aici m-a ajutat foarte mult, am învăţat o limbă străină, m-am întors cu un alt mindset, asta m-a ajutat. Eu cred că e bine ca tinerii să aibă şi alte experienţe.”

Fata mea s-a dus în Franţa, probabil că acum ar veni în România, dar experienţa în străinătate este bună şi cred că merită ca tinerii să aibă experienţa asta - să se gândească la faptul că ar putea să se întoarcă în România, aici avem oportunităţi senzaţionale, iar tinerii care vin cu un alt mindset, poate şi cu ceva oportunităţi din străinătate, pot să facă treabă excepţională.

Marco Hoessl, CEO, Kaufland România şi Republica Moldova

Premiul pentru cel mai admirat CEO din România în 2022

„Cred că în spatele fiecărui CEO de succes stă cea mai bună echipă. Eu personal mă consider un om de echipă, iar acesta este un titlu câştigat de echipa pe care o conduc, care se implică necondiţionat. Cred în comunicare, în transparenţă, consultare, colaborare. Cred în dreptul colegilor mei de a greşi şi de a învăţa din mers cum să fie mai buni. Obiectivul meu principal este să am o echipă independentă, formată din profesionişti. La Kaufland, implicarea face diferenţa. Investim constant şi în bunăstarea angajaţilor.”

Adrian Mihai, CEO, Fan Courier

Premiul pentru un business mereu în mişcare

„La 18 ani îmi doream să conduc propriul meu business, dar îmi aduc aminte de o discuţie de la finalul liceului – când întrebam pe fiecare ce vrea în viaţă – eu spuneam că vreau să conduc propria afacere, colegii erau reticenţi, fiind în comunism. Se pare că visele se împlinesc, nu a durat mult şi comunismul a căzut, iar eu am reuşit să îmi împlinesc visul. Nu mă gândeam la curierat, îmi doream orice, dar să am propria afacere, să pot să mi-o conduc singur. Ca orice antreprenor – am vorbit cu mai mulţi prieteni pe care i-am întâlnit aici – atunci când începi un business, pui la bătaie totul – maşină, casă, apartament, timp, energie, aşa suntem noi antreprenorii, când intrăm în ceva, folosim tot ce putem să folosim.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cover story,
continuare,
antreprenori,
executivi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.