Craciun fericit!

Jobul visat

Autor: Georgiana Călin Postat la 05 septembrie 2016 2092 afişări

Jobul acesta este cel al visurilor mele”, spune Emmanuelle Valentin-Fouchs, franţuzoaica ce a preluat la sfârşitul anului trecut conducerea Sanofi România şi Moldova, unul dintre cei mai mari jucători farma de pe piaţa locală. „Privindu-mi retrospectiv cariera, am acumulat experienţă în domenii precum finanţe, comercial, dezvoltarea afacerii etc., dar mi-am dorit un job care să le înglobeze pe toate”, povesteşte Valentin vorbind în engleză cu accent franţuzesc.

Entuziasmul cu care vorbeşte despre mandatul său la conducerea Sanofi în România nu dă indicii că domeniul în care lucrează trece prin cea mai tensionată perioadă din ultimii ani. Provocările pe care le-a primit la pachet cu „jobul visurilor” nu o sperie, ci din contră, le atacă direct şi le expune fără nicio reticenţă: „Impredictibilitatea este cea mai mare dificultate de care mă lovesc acum. E foarte greu să conduci o afacere când pot interveni schimbări radicale în fiecare zi. De când sunt aici, este a patra schimbare a ministrului sănătăţii, unul dintre ei fiind numit pentru cinci ore”, adaugă franţuzoaica, vorbind degajat oricât de sensibil ar fi subiectul de discuţie atins.

Industria farma se află într-o continuă tensiune din cauza schimbărilor pe bandă rulantă pe care le impun autorităţile în acest domeniu, afirmă Emmanuelle Valentin-Fouchs. Ca un bonus, domeniul sănătăţii se confruntă în ultima peioadă cu o serie de scandaluri care au determinat reacţii din partea autorităţilor, a reprezentanţilor domeniului, dar şi a opiniei publice.

Anul trecut, piaţa farma a înregistrat prima scădere din ultimul deceniu, de 4,7%, ajungând la o valoare de 11,7 miliarde de lei, similară nivelului din 2012-2013. Scăderea a avut loc în condiţiile în care valoarea vânzărilor de medicamente cu prescripţie (Rx), care reprezintă aproximativ 70% din piaţă, a înregistrat un minus de peste 10% anul trecut.

Cu o cifră de afaceri de 1,17 miliarde de lei, conform IMS MAT (decembrie 2015), Sanofi a ocupat anul trecut prima poziţie în topul jucătorilor farma din punctul de vedere al vânzărilor; vânzările includ şi produsele Zentiva, divizia de medicamente generice. Conform Cegedim, în primul trimestrul al anului 2016 valoarea totală a pieţei de medicamente s-a ridicat la 3,04 miliarde lei, cu 7% sub nivelul înregistrat în acelaşi trimestru al anului 2015.

Anul trecut a adus o rocadă între locurile doi şi trei din piaţă: Novartis (643 de milioane de lei) a urcat pe locul doi şi Hoffmann la Roche (611 milioane de lei) a coborât pe poziţia a treia, iar în 2016 s-a produs o altă schimbare importantă în piaţă: compania americană Abbvie a avansat puternic în clasament, datorită decontării medicaţiei pentru hepatita virală cronică.

Astfel, brandul Viekirax al Abbvie, a cărui comercializare a început în luna mai 2015, a înregistrat în primele şase luni ale anului vânzări de peste 580 milioane lei.

În acest context, Sanofi are o situaţie stabilă, apreciază Emmanuelle Valentin-Fouchs: „Sanofi are o poziţie unică şi diferită pe piaţă din mai multe motive”. Compania este lider de piaţă, cu o amprentă puternică atât pe segmentul de medicamente generice, cât şi inovative, OTC-uri, vaccinuri sau boli rare. Datele companiei arată că unu din opt medicamente vândute în România este produs de Sanofi, ceea ce se traduce în 12% cotă de piaţă în volum şi 8% cotă de piaţă în valoare, conform IMS MAT (decembrie 2015).

Emmanuelle Valentin-Fouchs spune despre 2015 că a fost „un an normal, nici bun nici rău” din punctul de vedere al vânzărilor, dar important din punct de vedere al schimbărilor din sistemul de sănătate şi din industria farma: „Ne-am lovit de marile provocări ale politicii de preţuri în România”, referindu-se la alinierea preţurilor produselor originale cu cele generice, un subiect fierbinte aflat la masa discuţiilor dintre guvern şi producătorii de medicamente.

În primă instanţă, gândind din punct vedere economic, pacienţii consideră de bun augur această decizie, spune şefa Sanofi, dar tot ea explică de ce decizia nu ar fi favorabilă pe termen lung. În Europa, preţurile sunt reglementate în fiecare an, iar în cele mai multe cazuri, bazate pe ţările de referinţă. Asta înseamnă că în România preţurile se bazează pe cele practicate în alte ţări europene, la fel cum în alte pieţe sunt luate în considerare preţurile din farmaciile româneşti. Astfel, „dacă legea ne cere asta, o scădere de preţuri în România cu 35% va avea un impact în toată Europa, o situaţie dificilă pentru companiile internaţionale.

În cazul în care decizia va fi aplicată - la 1 noiembrie 2016 - există riscul ca de pe piaţa românească să dispară o serie de medicamente. „Nu avem de ales, conducem companii internaţionale. Orice decizie am lua s-ar răsfrânge deopotrivă asupra pacienţilor din România, cât şi a celor din întreaga Europă”, spune franţuzoaica.

DINCOLO DE OBIECTIVE IMEDIATE

Un om cu viziune pe termen lung, după cum se autodescrie, Emmanuelle Valentin spune că îngrijorarea sa nu ţine doar de afacerea pe care o conduce, ci se declară preocupată şi de situaţia pacienţilor români, care vor fi nevoiţi să renunţe la unele medicamente unice pe piaţă. Consideră că rolul său aici este de a contribui la un sistem sustenabil din punct de vedere economic pentru România, dar acceptat, de asemenea, de companiile internaţionale. „De când sunt aici, nu am obiective pe termen scurt, ci am privit în perspectivă, am o viziune strategică şi vreau să văd cum putem construi, împreună cu autorităţile din România, un sistem sustenabil, lucru care poate fi într-adevăr benefic pentru pacienţii din România, pentru afacerea mea şi pentru întreaga industrie”, spune directoarea Sanofi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.