UE8: EUROPENI CU PERMIS DE MUNCA

Postat la 10 octombrie 2006 1 afişăre

La momentul precedentei extinderi a UE, din 1 mai 2004, o parte din vechile state membre ale Uniunii au impus restrictii in privinta liberei circulatii a fortei de munca provenind din opt dintre tarile proaspat integrate - UE8 (Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia).

 

Tratatul de aderare incheiat cu aceste tari a introdus masuri tranzitorii, cunoscute drept "aranjamentul 2A3A2 ani", in virtutea caruia eventualele restrictii la accesul fortei de munca (accesul strainilor pe baza de permise de munca, acordate in unele cazuri in contingent limitat anual) trebuie reconsiderate dupa o perioada de 2 ani (la 1 mai 2006), apoi dupa inca trei, respectiv doi ani, urmand sa dispara total la 1 mai 2011.

 

In cazul Romaniei si al Bulgariei, care adera la 1 ianuarie 2007, aranjamentul va fi de gen "2A3 ani", ceea ce inseamna ca o parte din restrictii e posibil sa dispara inca din 2009.

 

AUSTRIA: Lucratorii din UE8 trebuie sa solicite permise de munca cel putin pana in 2009.

Austria justifica restrictiile prin somajul inalt si prin apropierea geografica de noile state membre.

 

BELGIA: Fata de restrictiile impuse initial, anul acesta a fost liberalizat accesul in anumite zone ale pietei muncii (pentru zona Bruxelles, de exemplu, pentru asistente medicale, instalatori, electricieni, constructori, arhitecti, contabili, ingineri, specialisti IT).

 

DANEMARCA: Initial, Danemarca a permis accesul imigrantilor din UE8 pe piata muncii pe o perioada limitata, de sase luni. Daca pretendentii isi gasesc loc de munca in acest interval, atunci capata drept de sedere in tara si permis de munca.

 

FINLANDA: La 1 ianuarie 2006, Finlanda a ridicat toate restrictiile pe piata muncii (anterior, strainii din UE8 puteau obtine o slujba fara permis de munca doar daca oficiul de plasare a fortei de munca decidea ca nu exista nici o cerere disponibila pentru acea slujba din partea unui solicitant autohton).

 

FRANTA: Franta e in curs de ridicare partiala a unor restrictii, urmand sa acorde mai usor permise de munca acolo unde recrutarea ramane o problema (hoteluri si restaurante, constructii, industrie, lucrari publice, asistenta medicala).

 

GERMANIA: Intrarea strainilor din UE8 exclusiv pe baza de permise de munca va ramane in vigoare aici pana cel putin in 2009, pe motiv ca somajul ramane inca ridicat, mai ales in regiunile care au granita cu Cehia si Polonia. Germania si Austria sunt asteptate sa aplice cele mai lungi perioade de tranzitie pana la liberalizarea pietei muncii, pentru ca pe ansamblul UE ele au cele mai mari costuri ale mainii de lucru.

 

GRECIA: Atena a renuntat la orice fel de restrictii de la 1 mai 2006.

 

IRLANDA: De la bun inceput, Irlanda si-a deschis complet granitele pentru tarile nou-venite in UE. Totusi, imigrantii din toate tarile UE (cu exceptia celor din Marea Britanie) sunt neeligibili pentru ajutoare de la stat pe timp de doi ani.

 

ITALIA: La 1 mai 2006 a crescut contingentul de permise de munca alocat pentru lucratorii din UE8, de la 20.000 la 170.000 pe an. In iulie, dupa venirea la putere a guvernului Prodi, Italia a abolit toate restrictiile, oferind in plus drept de sedere legala pentru 517.000 de imigranti care nu reusisera sa-l obtina din cauza regimului de contingente impuse de precedentul guvern.

 

LUXEMBURG: Restrictiile raman aici in vigoare, cu exceptia anumitor sectoare economice unde permisele de munca sunt acordate mai usor de la 1 mai 2006.

 

OLANDA: Dupa ce initial Olanda anuntase ca toate restrictiile vor fi ridicate la 1 ianuarie 2007, parlamentul a decis altfel, astfel incat o reevaluare a regimului de restrictii va fi facuta la sfarsitul lui 2006. Exista insa posibilitatea de a obtine mai usor permise de munca in anumite sectoare, iar din 17 septembrie a fost liberalizat accesul lucratorilor din UE8 in 16 din sectoarele economice ale tarii, in speta cele unde forta de munca lipseste sau unde exista o abundenta de lucratori la negru.

 

PORTUGALIA: La 1 mai 2006, Portugalia a renuntat la toate restrictiile. Intre 2004 si 2006, Lisabona avusese un contingent anual foarte mic, de 6.500 de lucratori straini.

 

SPANIA: Madridul a renuntat la toate restrictiile incepand de la 1 mai 2006.

 

SUEDIA: Alaturi de Irlanda si Marea Britanie, Suedia a fost una din cele trei tari comunitare care de la bun inceput n-a aplicat nici un fel de restrictie fata de UE8.

 

MAREA BRITANIE: Desi n-a impus restrictii la 1 mai 2004, Londra cere lucratorilor straini sa se inregistreze si ii considera eligibili pentru ajutoare de la stat doar dupa ce au lucrat continuu in tara timp de cel putin un an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE8: EUROPENI CU PERMIS DE MUNCA
/cover-story/ue8-europeni-cu-permis-de-munca-1052465
1052465
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.