5 minute care conteaza
De peste trei saptamani, fuga lui Hayssam, demisiile sefilor SRI si SIE, "puciul" la adresa presedintelui Basescu ori "monstruoasa coalitie PNL-PSD-UDMR-PRM-PC" tin capul de afis al agendei. Iar caderea lui Tariceanu de pe motocicleta a facut loc, accidental, si pentru ceva entertaiment in sirul de subiecte grave.
De peste trei saptamani, fuga lui Hayssam, demisiile sefilor SRI si SIE, "puciul" la adresa presedintelui Basescu ori "monstruoasa coalitie PNL-PSD-UDMR-PRM-PC" tin capul de afis al agendei. Iar caderea lui Tariceanu de pe motocicleta a facut loc, accidental, si pentru ceva entertaiment in sirul de subiecte grave.
La polul opus, vestile ca in trimestrul doi economia a prins viteza si va avea un plus de 7% - fata de 6,9% in trim. I - si ca per total, cresterea anuala ar putea depasi 6% - cat sunt estimarile - nu au facut nici un fel de cariera. Un miliard de euro in plus in economie n-a putut bate toata vorbaria - care nu produce nimic - pe tema demisiilor sefilor SRI si SIE. Si, oricum, si subiectele politice au fost surclasate, pana la urma, de reality-show-ul casatoriei lui Iri cu Monica.
E bine, e rau? Ce fel de popor avem oare daca "nunta secolului" este mai importanta decat subiectul reformei clasei politice ori "dictatura" lui Basescu? E bine oare ca toate jurnalele incep cu Becali?
Cei mai multi zic ca ar fi rau. Si se intreaba unde va ajunge
Cred ca, odata cu vanzarea BCR, 90% din PIB-ul Romaniei va fi produs de sectorul privat. Economia s-a desprins deja de politica si actioneaza acum independent. E o iluzie sa crezi ca lupta dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu mai este importanta pentru executivii romani. Pe directorii straini chiar ii lasa rece acest subiect. Managerii nostri sunt calauziti acum de buget, targeturi, profit. Bugetul companiei bate tot la capitolul interes. Si cum bugetul nu depinde de cine va fi noul sef de la SRI (asta in cazul in care nu e vorba de cel al unei firme care sa aiba legaturi cu serviciile secrete), de ce sa mai fie interesat managerul de un asemenea subiect greoi? Stirile tabloidale sunt mult mai fascinante - de aceea Becali bate tot.
"Marele castig al acestor 16-17 ani de tranzitie este ca, pana la nivelul business-ului mijlociu, economia s-a separat de politica. Oamenii de afaceri se uita ca spectatorii la disputele politice", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri. Ne-am castigat independenta fata de politic, spun cei din business-ul romanesc. Asa si trebuie. Fiecare cu ale lui. Cand vii de la munca, de ce sa te uiti la un show politic in care se despica firul in patru, cand ai putea sa vezi un film sau sa te uiti la vreun meci?
Ideea ca toata lumea trebuie sa fie implicata in dezbaterea politica si-a pierdut valabilitatea. Daca fie si 10% dintre romani au ramas interesati interesati de politica, tot e bine. De aceea americanii sunt in frunte, pentru ca mana de oameni care conduce stie cu certitudine ca daca nu aduc prosperitate, votul democratic ii va alunga de la putere.
De ce se spune ca gresesc romanii care se uita la telenovele sau la programele de divertisment? Ori la Vacanta Mare, Divertis sau "Dansez pentru tine"? Poate gresesc tocmai cei care cred ca poporul trebuie neaparat sa fie interesat de disputa dintre palate. Daca va fi cazul - si daca e vorba de lucruri cu adevarat importante - probabil ca romanii isi vor aduce aminte de astfel de dispute in momentul in care vor intra in cabina de vot si vor pune stampila. Pana atunci insa, viata de zi cu zi - cea dintre scrutinurile nationale - poate fi foarte bine insotita de cate o telenovela, vizionata pe post de relaxare, dupa orele de program. Pentru ca grija executivilor trebuie sa fie ca business-ul lor sa mearga. Ingrijindu-se de afaceri, imping si economia romaneasca inainte, chiar daca n-au habar cum s-a incheiat disputa intre palate ori cine e noul sef al SRI.
Ceea ce nu inseamna catusi de putin ca executivii din business-ul romanesc sunt surzi la stiri. Azi, de exemplu, are loc sedinta CA al BNR. Se va decide daca se va mai majora sau nu dobanda la lei sau daca va mai ridica rezervele minime obligatorii, noul dusman al celor care vor sa ia credite.
Asta este, fara indoiala, un subiect care ii va interesa pe cei din mediul de afaceri - pentru ca un astfel de subiect e important pentru banii fiecaruia, fie el angajat ori patron. In functie de ce decide banca centrala vor plati o dobanda mai mare la banca (sau nu) ori vor putea lua mai usor (sau mai greu) un credit si cei pe care-i intereseaza ce spune Isarescu, si cei care se intreaba ce cauta premierul cu motocicleta, si cei pentru care cel mai important eveniment al verii e cutremurul din serviciile secrete.
In concluzie, sa stiti: daca Isarescu va face rating, fie si pentru cinci minute, puteti avea incredere ca suntem pe drumul cel bun.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro