A crescut vanzarea de seminte

Postat la 21 septembrie 2005 1 afişăre

Sambata trecuta, presedintele Traian Basescu s-a intors din Statele Unite. La aeroport, obisnuitele declaratii cu temele arzatoare ale tarii: situatia autostrazii Transilvania, cu firma americana Bechtel, contractul de privatizare a Petrom cu OMV si posibilitatea organizarii unui referendum national pentru introducerea parlamentului unicameral. Trei subiecte, trei controverse.

 

Sambata trecuta, presedintele Traian Basescu s-a intors din Statele Unite. La aeroport, obisnuitele declaratii cu temele arzatoare ale tarii: situatia autostrazii Transilvania, cu firma americana Bechtel, contractul de privatizare a Petrom cu OMV si posibilitatea organizarii unui referendum national pentru introducerea parlamentului unicameral. Trei subiecte, trei controverse.

 

Daca in privinta autostrazii nu era nimic nou, iar chestiunea Petrom data deja de cateva saptamani, referendumul a aparut peste noapte. Un prilej in plus pentru declaratii politice si un motiv nou de disputa intre putere si opozitie. Este bine ce vrea presedintele? Stiu romanii ce implica un parlament unicameral? Conform perceptiei majoritatii romanilor despre parlamentari, chiar Parlamentul ar trebui sa dispara. Iar daca se trece asta pe un buletin de vot, adio for legislativ. Subiectele lansate de presedinte sunt numai bune de tocat, zi de zi, pana la finalul anului.   

 

Din pacate, presedintele nu a avut ce sa spuna in fata camerelor de luat vederi despre vreun contract economic castigat in America de o companie romaneasca pentru care a facut el lobby sau despre vreo investitie americana pe care a reusit sa o atraga in Romania.

La capitolul SUA, pe partea economica stam destul de prost.

 

In sapte luni, investitiile straine au crescut cu numai 7%, pana la 1,13 miliarde de euro, dupa un inceput de an dezastruos din acest punct de vedere. Romania a pierdut in jumatate de an cel putin trei investitii straine importante - Montupet, MAN si Electrolux. Vicepremierul George Copos ar putea spune ca a compensat aceste pierderi cu o investitie majora a Renault. Dar, intr-o economie care incepe sa piarda din viteza, orice investitie conteaza. Ce este pierderea ta e intotdeauna castigul altuia.

 

In trimestrul al doilea am avut cea mai redusa crestere economica din ultimii trei ani. Dupa cum arata datele, romanii au lasat munca deoparte si au inceput sa comenteze mai mult disputa dintre presedinte si premier. Din pacate, tema alegerilor anticipate nu se pune in statistica. Poate doar ca timp pierdut. Si probabil au crescut vanzarile de seminte.

 

In noua luni de mandat prezidential nu l-am vazut pe presedinte luptandu-se ca sa aduca investitori straini si sa tina capul de afis al presei internationale pledand pentru mediul de afaceri din tara. Vocea lui groasa nu se aude in nici un birou al unei multinationale explicand de ce ar trebui sa aleaga acestia Romania si nu Polonia sau Slovacia. Nu l-am vazut implicat in discutiile cu Asociatia Investitorilor Straini sau cu Asociatia Oamenilor de Afaceri in incercarea de a-i convinge pe antreprenori sa cheltuiasca mai mult in afaceri productive.

 

Nu l-am vazut pe presedinte sustinand firmele romanesti in regiunea balcanica, piata care va creste cel mai mult in urmatorii ani. Nu l-am vazut pe Traian Basescu cerandu-i fostului presedinte Ion Iliescu sa-i faciliteze intalnirea cu varfurile politice ale Chinei, pe a carei piata se bate toata lumea acum, dar unde Romania lipseste cu desavarsire. Nu l-am vazut pe presedinte multumind oamenilor de afaceri ca au grija sa-i plateasca salariul, lui si celor care lucreaza la stat.

In schimb l-am vazut pe presedinte pledand din rasputeri pentru alegeri anticipate si pentru schimbarea premierului.

 

 L-am vazut pe presedinte intrand intr-o disputa cu directorul cotidianului Ziua, pe tema daca l-a amenintat la telefon sau nu. L-am vazut pe presedinte aratand cu degetul spre "grupurile de interese" sau spre cei trei oameni care i-ar fi schimbat premierului decizia de a demisiona. L-am vazut pe presedinte punand la indoiala contractele cu Bechtel pentru autostrada sau cu OMV la Petrom, dar dincolo de declaratiile politice, populiste, nu am vazut nimic concret. 

 

Cand spui ca ceva nu e bun, trebuie sa vii si cu ceva ce sa pui in loc. Altfel discutam degeaba si nu se schimba nimic. Tot nu avem autostrada. Fiecare guvern stia cel mai bine cat de prost era contractul facut de predecesori, care sunt rutele europene importante, iar dupa 15 ani tot la coada clasamentului autostrazilor suntem.

 

Pana acum, in aproape zece luni de mandat am vazut din partea presedintelui si a guvernului numai vorbe. In afara de cota unica nu am vazut nimic concret care sa ne ridice un loc in statisticile economice sau sa ne scoata in lume pe harta investitiilor.

Daca o tine tot asa presedintele, va acoperi "din vorbe" deficitul de cont curent, scaderea cresterii economice sau un numar mai mare de locuri de munca.  Poate nu ar fi rau ca la referendumul pentru votul uninominal si parlamentul unicameral, o intrebare sa se refere si la reducerea saptamanii de lucru. Asa, ca sa existe unanimitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
A crescut vanzarea de seminte
/opinii/a-crescut-vanzarea-de-seminte-1004667
1004667
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.