Ce da Andy, ce ia Bill
Am citit la un moment dat despre "Legea lui Andy si a lui Bill". Este una din legile lumii moderne, a fost pronuntata la inceputul deceniului trecut si spune ca "atunci cand Andy da, Bill ia inapoi". Chiar daca enuntul se refera la domeniul IT, principiul se regaseste in multe alte domenii.
Am citit la un moment dat despre "Legea lui Andy si a lui Bill". Este una din legile lumii moderne, a fost pronuntata la inceputul deceniului trecut si spune ca "atunci cand Andy da, Bill ia inapoi". Chiar daca enuntul se refera la domeniul IT, principiul se regaseste in multe alte domenii.
Legea se refera la Andy Grove, fost director executiv la Intel, si la, desigur, Bill Gates si al sau Microsoft. Intel oferea pietei cipuri din ce in ce mai puternice, dar de cate ori se intampla asta, cerintele software ale lui Bill Gates cresteau pana la a atenua total progresul hardware. Zicerea vine in completarea mult mai cunoscutei legi a lui
Avem in acest numar al revistei doua texte care se bazeaza pe progres, pe dezvoltare, pe mult doritul mai bine personal: este vorba de cover story si de textul meu cu casa independenta energetic.
Dintr-un anumit unghi, povestile sunt convergente. In textul celor doua Ioane veti descoperi ca nu sunteti singurii care consuma mai rafinat, care prefera produse mai bune calitativ sau mai fatoase, si ca factorul pret pare sa conteze tot mai putin pentru tot mai multi romani.
In articolul meu am privit independenta energetica printr-un ochean inversat -
Dintr-un alt punct de vedere cele doua articole sunt divergente. Intr-o zodie a consumului in crestere sa refuzi oferta furnizorilor de utilitati poate parea un anacronism. M-au facut sa ma gandesc la acest aspect doi oameni. Unul este Gelu Lupas, patronul clujean care m-a ajutat enorm in scrierea textului, care nu mai depinde de gazul rusesc de vreo doi ani de zile si care se intreba daca asta nu-l face, cumva, un rau consumator. Al doilea este Cristi Hostiuc, directorul nostru editorial, care n-a mirosit imediat subiectul. Ce chestie, cum sa nu iei curent de la Electrica sau gaze de la distribuitor? La ce bun? Exista asa ceva? Care-i pretul?
Pana la urma tot la pret ne-am intors si chiar asta voiam. Pentru ca daca pretul exprimat in bani nu mai are importanta, criteriul "pret" in sine s-a mutat intr-o zona mai putin comerciala.
Un Andy local a dat romanilor putere de cumparare, iar romanii s-au conformat. Ce le ia Bill? Factura lui Bill (si aici vorbesc de Gates la modul figurat) se traduce astfel: orice neglijenta in consumul de astazi va insemna mai rau pentru copiii nostri si mult mai rau pentru nepotii nostri. Risipa de energie de astazi va face, daca lucrurile vor continua in acelasi ritm, ca peste cativa ani flacarile centralelor pe gaze sa palpaie anemic, iar motoarele de mii de centimetri cubi sa inceteze sa mai toarca. Si acestea sunt cele mai mici rele, in comparatie cu aerul tot mai irespirabil, cu mizeria omniprezenta sau cu muntii cheliti, fara paduri. Fiecare casa veche a Bucurestiului, daramata pentru a face loc unui imobil de birouri, stirbeste un pic si din istoria locului si din farmecul acestuia. N-am devenit ecologist si nu ma voi lega niciodata cu lanturi de vreun simbol al globalizarii. Si m-am mai intrebat daca e bine sa scriu asa ceva in aceasta revista, dedicata afacerilor, citita de oameni cu stare si care si-ar permite lesne sa treaca de la motorul cu ardere interna la motorul cu apa chioara, daca se va fi inventat.
Pe urma am citit un interviu al fizicianului Stephen Hawking, care crede ca, pentru a supravietui, specia umana va trebui sa paraseasca Terra. Pentru Hawking supravietuirea speciei umane n-ar trebui sa fie o prioritate, pentru ca este tintuit intr-un fotoliu cu rotile si vorbeste cu ajutorul unui sintetizator special. Si nu pare pasionat de SF, desi se gandeste la coliziuni cu asteroizi si la calatorii interplanetare. Si a primit un premiu care il asaza alaturi de Darwin, Einstein si Pasteur. Si vorbeste de supravietuire.
Viziunea mea nu bate asa de departe. Cred ca businessul implica nu numai responsabilitate fata de actionari sau clienti sau angajati, ci si fata de restul lumii. Cred ca ideile ce par astazi SF-iste vor fi in scurt timp afacerile de succes ale viitorului. Va mai aduceti aminte cum traiam, pana de curand, fara Internet? Va mai aduceti aminte cat de tare v-ati suparat pe amicul care v-a zgariat discul de vinil cu Deep Purple? De cat de greu pornea
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro