Comenteaza cu Ana si Ionut: Este corecta greva medicilor si a profesorilor?
De cand s-a parafat decizia de a scadea veniturile bugetarilor (printre alte multe scaderi), profesorii si medicii au devenit cei mai vocali protestatari - salariile mici de care se plang de atata timp vor deveni si mai mici, iar frustrarile lor tot mai mari. In semn de protest, atat unii cat si ceilalti vor ca de luni (31 mai) sa intre in greva - un drept constitutional, pe care il poate exercita oricine. Par de neclintit in decizia lor, insa cat de corecta este ea, avand in vedere responsabilitatea sociala uriasa pe care ambele categorii o au?
Ana - Grevele nu vor rezolva nimic
1. Nu contesta nimeni faptul ca atat medicii, cat si profesorii (sigur, cu unele exceptii) traiesc sub demnitatea profesiilor pe care le practica. Ar trebui sa fie platiti mai bine si respectati mai mult, insa acest lucru nu se va intampla daca intra in greva. Vor atrage atentia si sustinerea poporului, vor atrage chiar promisiuni din partea autoritatilor, probabil si ei vor fi mai impacati cu ei insisi, stiind ca nu au stat cu mainile in san, ci au actionat. Dar atat!
2. Medicii si profesorii reprezinta categoriile profesionale cu cea mai mare responsabilitate sociala - tocmai de aceea, ar trebui sa fie si rasplatiti pe masura. Orice incetare a activitatii lor, chiar si pentru cateva zile (in cazul medicilor, este suficienta chiar si o zi), produce dezechilibre imediate si nedorite, intr-un moment in care oricum toata lumea clocoteste de furie, in urma masurilor decise de Guvern. Mai mult decat atat, intrarea profesorilor in greva ar putea boicota derularea examenului de bacalaureat din acest an, in conditiile in care incetarea activitatii este programata pentru ziua inceperii examenelor.
3. Grevele profesorilor si medicilor vor crea un efect in lant - profesorii au anuntat deja greva incepand cu 31 mai, medicii iau si ei in calcul aceasta posibilitate, iar din 1 iunie va fi greva si la metrou si RATB.
Oricat de mare si legitima ar fi revolta, o Romanie in greva este ultimul lucru de care avem nevoie.
4. Argumentul moral - nu este moral ca medicii si profesorii sa fie atat de prost platiti, dar, mergand pe aceeasi idee, este chiar mai putin moral ca din cauza acestor greve sa patimeasca cei care au o nevoie reala si urgenta de prezenta lor activa la "serviciu" - oamenii bolnavi si elevii.
Ionut - Grevele inseamna actiune
1. Grevele reprezinta probabil (ultima) modalitate pentru profesori, medici sau oricine altceva, sa fie auziti. Daca altfel nu sunt bagati in seama, nu vad de ce sa nu recurga si la un astfel de gest. Pana la urma, este un drept garantat de Constitutie!
2. Medicii si profesorii sunt, asa cum spune si Ana, categorii profesionale cu mare responsabilitate sociala. Dar tocmai pentru ca nu sunt pretuiti asa cum trebuie, au posibilitatea ca efectele grevelor lor sa fie imediate (cel putin in cazul medicilor). Oricat de inuman ar suna, acesta ar trebui sa fie argumentul lor: daca voi nu credeti ca meritam, gasiti pe altii sa va salveze vietile!
3. Sunt de acord o greva in lant este ultimul lucru de care avem nevoie. Dar poate ca ar putea fi exact restartul de care avem nevoie. Altfel spus, atata vreme cat facem bine ce avem de facut la serviciu, nu vad de ce nu am fi si revendicativi, atunci cand ne cerem drepturile. Cel mai bun exemplu - decizia recenta a judecatoriei sectorului 2, care a declarat ca abuziva una dintre clauzele din contractele de credit ale Volksbank Romania. Iata o dovada ca orice nedreptatit care are dreptate poate castiga, fie si impotriva unei mari banci
4. Argumentul moral - este imoral ca din cauza acestor greve sa patimeasca cei care au o nevoie reala si urgenta de prezenta lor activa la "serviciu" - oamenii bolnavi si elevii - dar cred ca este cel putin la fel de imoral ca sa patimeasca familiile profesorilor si medicilor
CONCURS:
Spune-ne parerea ta despre greva medicilor si a profesorilor si poti castiga una dintre cartile:
Gafe epocale din istoria afacerilor de Adam Horowitz | Gandire creativa si brainstorming de J. Geoffrey Rawlinson | Viata mea in publicitate si publicitate stiintifica de Claude Hopkins |
Perioada de desfasurare a concursului: 31 mai - 6 iunie 2010
Desemnarea castigatorilor se va realiza de catre redactia BUSINESS Magazin in functie de participarea la dezbatere.
Castigatorii acestei editii vor fi publicati in revista BUSINESS Magazin care va aparea in 7 iunie.
Castigatorii editiei anterioare despre reducerea indemnizatiei pentru mame sunt:
- Diana Maria Vocatau
- Horia Zan
- Romeo Iulian Ciocanea
Felicitari si ii rugam sa ne contacteze pe e-mail: marketing@businessmagazin.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro