Cum ajută pisicile (şi alte animale de companie) un business
În redacţie suntem „strânşi” din diverse colţuri ale ţării, fiecare cu vârsta, personalitatea, temperamentul şi hobby-urile lui. Dar, dacă ar fi să identific un factor comun, în afară de pasiunea pentru jurnalism, acela ar fi... pisicile.
O discuţie „de redacţie” despre noi, jurnalistele de la Business Magazin care avem pisici, a stârnit o mică controversă în echipă. De ce am vrea noi, fete tinere, „să ne legăm la cap”, era nelămurirea. M-a amuzat, dar m-a şi pus pe gânduri întrebarea, şi mi-am dat seama că o parte din avantajele pe care le ai ca posesor al acestor animale de companie se reflectă şi la nivel colectiv, traducându-se astfel prin beneficii indirecte pentru companie.
În primul rând, se reflectă în starea de bine a angajaţilor. 95% dintre respondenţii citaţi într-un studiu realizat de Nestlé au spus că animalele de companie i-au transformat în angajaţi mai fericiţi, 71%, că i-au ajutat să reducă nivelul de stres, în timp ce alţii au declarat că i-au determinat să îşi fixeze o rutină.
Pentru mulţi, animalele de companie au fost „colacul de salvare” în pandemie, când interacţiunea socială a fost drastic limitată şi mulţi au fost în pragul depresiei sau al burnoutului ori au suferit de aceste afecţiuni, mai ales cei care locuiau singuri şi au fost izolaţi complet pe durata lockdownului.
Nu e de mirare şi că numărul adopţiilor a crescut pe durata crizei COVID. Strâns legată cu starea de bine e şi creşterea productivităţii, pentru că, în timp ce anxietatea, depresia şi burnoutul ne afectează randamentul de lucru, un tonus bun ne ajută să ne focusăm mai bine pe taskurile pe care le avem de îndeplinit.
De asemenea, contribuie la consolidarea relaţiilor dintre colegi. Ca şi în cazul angajaţilor cu copii, care îşi împărtăşesc sfaturi, păreri, povestiri ori se ajută între ei în situaţii concrete, şi noi, cei cu animale de companie, facem la fel. Poate nici nu te-ai fi împrietenit cu colegul X sau Y dacă nu vă lega acest numitor comun. Şi trebuie să recunoaştem că discuţiile se înfiripă mai uşor, prieteniile se consolidează mai bine şi zilele dificile se destind când pe grupul de lucru apare o poză cu pisica „lucrând” la laptopul vreunui coleg.
Există chiar şi un trend prin care unele companii, pe modelul organizaţiilor care au amenajat la sediu creşe, grădiniţe sau spaţii de joacă pentru copiii angajaţilor, permit echipelor să vină cu animalul de companie la birou, ba chiar o parte oferă şi concedii speciale, numite la scară largă „pawternity leave”, pentru urgenţe. De pildă, Amazon se laudă că peste 10.000 de căţei ai angajaţilor au ocazia să „lucreze” la peste 100 dintre birourile din Statele Unite şi Australia ale companiei.
Nu în ultimul rând, sunt un subiect bun de spart gheaţa şi în cadrul întâlnirilor de business, dacă recurgi la strategia de a face o mică documentare în prealabil despre preferinţele interlocutorului şi afli că un potenţial client/partener de afaceri e la rândul său proprietar de animale de companie.
Şi, dacă e să iau în considerare şi un gând împărtăşit în glumă de o prietenă, care îmi spunea că nu prea are ocazia să cunoască un băiat cu care să înceapă o relaţie şi speră să îşi întâlnească „jumătatea” când iese cu câinele în parc, pot duce ideea in extremis şi să spun că animalele de companie ar putea avea un impact şi în viaţa personală, iar puţină ordine în viaţa personală oferă un echilibru şi în cea profesională.
Prin urmare, bucuraţi-vă dacă angajaţii au animale de companie şi pregătiţi-vă pentru costuri pe măsură dacă vreţi să deveniţi pet owner.
Andra Stroe jurnalist BUSINESS Magazin
(andra.stroe@businessmagazin.ro)
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro