Discopatia lombara a Partidului Democrat
Pe vremuri era in mare voga cartea "Imitatio Christi", tradusa si in romaneste sub titlul "Calea lui Hristos". Iertata-mi fie comparatia, dar liderii PD nu sunt inca in stare nici sa-l imite, pana la capat, pe Traian Basescu. Acesta din urma macar s-a operat, intr-un sfarsit, de sale.
Pe vremuri era in mare voga cartea "Imitatio Christi", tradusa si in romaneste sub titlul "Calea lui Hristos". Iertata-mi fie comparatia, dar liderii PD nu sunt inca in stare nici sa-l imite, pana la capat, pe Traian Basescu. Acesta din urma macar s-a operat, intr-un sfarsit, de sale.
Nimeni n-a suflat, in schimb, un cuvintel despre suferinta Partidului Democrat care, spre deosebire de Traian Basescu, refuza sa se opereze - desi un moment mai prielnic cu greu se putea gasi. Doborat de durere, nu doar presedintele s-ar fi cuvenit sa-si realizeze propria fragilitate, ci mai cu seama liderii PD. Salele prezidentiale au putut fi reparate la Viena, cele ale PD-ului, ba. Un pas gresit al presedintelui, o boala survenita peste noapte sau un accident neprevazut ar putea scoate partidul de pe scena politica in doar cateva luni.
Si nici o asigurare de viata (sau de sanatate) nu poate acoperi un asemenea efect devastator. Nici macar una special conceputa pentru fumatorii inraiti.
Cand stranuta Traian Basescu, intregul PD se imbolnaveste de gripa. Asta nu mai e gluma, e inconstienta, si inca de ambele parti. Pe de o parte greseste presedintele, refuzand sa incurajeze maturizarea institutionala a partidului pe care l-a pastorit (si inca o mai face) si independenta liderilor acestuia.
Motivul este, pe cat de egoist, pe atat de gresit. Desigur, pe termen scurt e eficient sa ai "copii" care sa nu-ti iasa din vorba si care sa execute, fara cracnire, sarcinile trasate. Pe termen lung insa, efectele asupra "copiilor" sunt devastatoare. Obisnuit sa execute, nu sa si discute, "progeniturile" nu vor invata niciodata cum sa ia singuri decizii. Asa ca, in momentul in care o boala Alzheimer sau pur si simplu o degenerescenta senila afecteaza capul familiei, "copiii" in cauza raman ai nimanui. Si primul care va avea de suferit va fi chiar "tatal", caruia nu va mai avea cine sa-i aduca la capatai o cana cu apa cand ii va fi mai tare sete.
Gresesc si liderii PD, in frunte cu Emil Boc, refuzand sa-si ucida, la modul simbolic, fireste, tatal. Desi am mai scris despre acest subiect, suferinta presedintelui il readuce, dupa cum era de asteptat, in actualitate. Imaginati-va, bunaoara, ca, in loc de o hernie de disc, Traian Basescu suferea un infarct miocardic sau o ruptura de anevrism care sa-l incapaciteze, aidoma lui Ariel Sharon, pentru o perioada mai lunga decat cateva ore sau cateva zile. Dependenta PD-ului de imaginea presedintelui s-ar transforma, peste noapte, din binecuvantare in blestem. (Ce-i drept, Kadima a castigat - sa spunem asa - alegerile, cu un
Daca Traian Basescu si-a construit imaginea in lupta cu PSD, liderii Partidului Democrat (daca ii putem numi asa, nici unul dintre ei nefiind, propriu-zis, conducatori) nu au facut altceva decat sa reflecte o parte din "stralucirea" astrului-sef. Diferenta e aceeasi dintre soare si luna. Amandoua stralucesc pe cer, dar numai primul produce lumina. Din acest punct de vedere, diferenta dintre PD si mult hulitele PRM si PNG este minima. Toate sunt partide de lider, chiar daca numai primul se afla la guvernare. Procentajul lor electoral nu se bazeaza pe o ideologie si nici macar pe o colectie de personalitati politice. El se umfla si se dezumfla in functie de prestatia liderului. Daca Vadim Tudor sau Gigi Becali dispar
Sa nu mergem, insa, cu gandul atat de departe. Sa ne oprim la ipoteza mult mai banala, in care presedintele si-ar pierde flerul politic si ar incepe sa scada rapid la capitolul incredere. In definitiv, scenariul nu este nici pe departe atat de extravagant pe cat ar putea sa para la o prima vedere. Popularitatea acestuia se inalta pe temelii la fel de fragile precum simpatia microbistilor.
Un prim semnal de avertizare in acest sens exista deja. Ultimul sondaj de opinie, desi plaseaza Alianta D.A. la un confortabil 48%, semnaleaza totodata si un trend mai putin imbucurator pentru PD - reechilibrarea optiunilor de vot intre cele doua partide componente. Daca inaintea scandalurilor legate de Legea Lustratiei si, mai cu seama, de CNSAS, PD se detasa clar de PNL, cu doua treimi din optiuni, acum diferenta s-a redus la marja de eroare: doua-trei procente.
Cata vreme un sprit baut de presedinte cu Becali si o replica de genul "sunt prea departe ca interes de aceasta problema (a CNSAS)" au putut provoca o asemenea fluctuatie in optiunile de vot ale electoratului PD (exagerez, insa foarte putin), ne putem doar imagina ce consecinte ar avea alte interventii (si) mai putin inspirate ale aceluiasi.
Solutia pentru PD vine - cum altfel? - tot de la Traian Basescu. Un proverb din
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro