Forma bate fondul
Dezbaterile televizate reprezinta, in definitiv, cea mai buna aproximare moderna a democratiei ateniene
Dezbaterile televizate reprezinta, in definitiv, cea mai buna aproximare moderna a democratiei ateniene
...desi multi deplang, cu argumente pertinente, superficialitatea democratiei moderne, in care razboiul pentru imagine o ia, de cele mai multe ori, inaintea confruntarilor de idei, de programe etc. Specialistii sunt unanimi, bunaoara, in a recunoaste ca, in epoca televiziunii, Abraham Lincoln, cu figura sa colturoasa, n-ar fi avut nici o sansa de a ajunge presedintele SUA. In realitate, insa, nici in mult laudata democratie ateniana lucrurile nu erau cu mult diferite. Si acolo, in agora, se infruntau, fata catre fata, oratorii cei mai abili. Si atunci castiga nu neaparat cel care care avea cele mai logice argumente, ci acela care izbutea sa lase o impresie mai buna publicului spectator. Cel mai bun de gura, altfel spus. Altminteri Demostene, saracul, nu s-ar fi chinuit pe malul marii, cu pietre in gura, pentru a-si imbunatati dictia.
Din aceasta perspectiva, dezbaterile televizate dintre George W. Bush si John Kerry reprezinta cea mai buna aproximare moderna a adevaratei politici - cea care presupune infruntarea fata in fata, in prezenta publicului. Una e cand fiecare candidat isi prezinta programul in mijlocul propriilor sustinatori, eventual la o conferinta de presa, si altceva cand o face in prezenta contracandidatului. Una este sa-ti ataci adversarul prin intermediul reclamelor electorale, si alta este sa o faci privindu-l drept in ochi.
Urmarindu-i evoluand "umar la umar", alegatorii pot face asa-numita "comparatie instinctiva", pe baza careia isi formeaza simpatiile si antipatiile chiar si in viata de zi cu zi. Mai mult, prezenta presedintelui in exercitiu pe picior de egalitate cu oponentul sau, ii rapesc celui dintai ceva din "aura" de respectabilitate, din inerenta functiei. Vazandu-l inghesuit cu intrebari, cautandu-si justificari si oferind explicatii, publicul isi reaminteste ca presedintele e si el, la urma urmei, doar un om supus greselii.
Nu doar dezbaterile in sine, insa, fac deliciul americanilor in aceasta perioada, ci si "dezbaterile dezbaterilor", care se prelungesc pana la ore tarzii din noapte. Cele mai importante posturi de televiziune se intrec in a avea drept invitati cei mai buni analisti politici. Confruntarea este rasucita pe toate partile, sunt numarate cuvintele-cheie din discursurile fiecaruia, sunt analizate mimica si gesturile - cu si fara sonor - s.a.m.d. Miza nu trebuie neglijata.
Prima dezbatere Bush-Kerry l-a plasat pentru prima oara pe cel din urma in fruntea sondajelor de opinie. Senatorul Kerry s-a dovedit mai "prezidentiabil" decat presedintele insusi. Ce-i drept, in Romania, functia prezidentiala se bucura de mult mai putine prerogative executive decat in Statele Unite. Si totusi, o confruntare televizata a principalilor candidati la Presedintie ar reprezenta un excelent exercitiu democratic - poate singurul de acest tip, cu o miza extrem de importanta. Pe de o parte, pentru ca presedintia este, si va ramane pentru inca multa vreme la noi, functia cu cea mai mare incarcatura simbolica. Pe de alta parte, pentru ca posibilitatea de a avea parte de o coabitare intre un presedinte de o coloratura politica diferita de cea a guvernului este, pentru prima oara, cat se poate de reala - fie la inceputul, fie la sfarsitul mandatului.
Sa nu uitam ca, incepand cu acest ciclu electoral, mandatul prezidential devine de cinci ani. Prin urmare, probabilitatea ca, peste patru ani, optiunile electorale sa fie radical diferite este semnificativa.
Cand, in urma cu doar cateva saptamâni, Basescu il provoca public pe Nastase la o infruntare televizata, raspunsul biroului de presa nu s-a lasat asteptat: Adrian Nastase este gata sa-si intalneasca oponentul direct (la vremea respectiva, Theodor Stolojan). De acum inainte, o atare scuza nu mai este posibila. Nu va lasati, insa, inselati de aparente. Provocarea careia Basescu va trebui sa-i faca fata pentru a se dovedi "prezidentiabil" nu este usoara. Iarna nu-i ca vara, fara indoiala. Dar nici Presedintia nu-i ca primaria.
ALIN FUMURESCU activeaza in prezent la Departamentul de Studii Politice din cadrul Universitatii Missouri (Columbia, SUA). Este jurnalist si dramaturg, absolvent al facultatilor de Medicina (Universitatea "Iuliu Hatieganu" Cluj) si Filosofie (Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj). Este laureat al premiului de excelenta pentru teorie politica "J.G. Heinberg" (conferit de Universitatea Missouri in 2002).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro