Modelul de referinţă
După sandvişul cu îngheţată urmează borcanul cu jeleuri. Noua versiune a sistemului Android, Jelly Bean, vine tocmai la timp pentru a echipa prima tabletă pe care va scrie Google. Se anunţă o furtună pe piaţă.
Conferinţa anuală Google I/O a devenit în ultimii ani un eveniment major în lumea tehnologiei, rivalizând cu ce era MacWorld pe vreme lui Jobs. Desigur că inginerii de la Google n-au carisma lui Jobs, dar avantajul este că zilele conferinţei sunt mai echilibrate din perspectiva "greutăţii" evenimentelor. Pe de altă parte, cei de la Google nu se ostenesc atât de mult precum cei de la Apple să păstreze secretul în privinţa noutăţilor, aşa că lumea cam ştie la ce să se aştepte.
La ora asta încă nu a început ziua a doua, dar prima zi a adus deja confirmarea unor zvonuri care circulau de multă vreme. În primul rând, Google a prezentat o tabletă sub brand propriu şi a lansat o nouă versiune a sistemului de operare Android, numită Jelly Bean, care echipează deja noul dispozitiv. Totodată, a fost lansat un soi de centru media numit Nexus Q, care pe lângă forma extravagantă (este o sferă) mai include nişte interesante caracteristici sociale şi pare să concureze cu Apple TV. Au mai fost introduse câteva servicii noi şi s-au adăugat noi funcţionalităţi în altele existente, dar ce mi s-a părut interesant este că de data aceasta toate noutăţile anunţate par convergente către o viziune destul de bine conturată: o lume mobilă dominată de Android şi unificată prin serviciile oferite de cloud-ul Google, care se centrează pe Google Play, Google Plus şi Google Drive.
Până şi demonstraţia cu Google Glasses (chiar există, funcţionează şi vor intra pe piaţă anul viitor) oferită de Sergey Brin se încadrează în această viziune.
Tableta se cheamă Nexus 7 şi probabil că cifra 7 provine de la dimensiunea ecranului (în ţoli, adică aproape 18 cm), ceea ce pare să sugereze că ar putea urma şi modele mai mari. N-am să vă plictisesc cu specificaţiile tehnice, dar nu pot să trec peste faptul că este puternică (procesor Tegra quad-core plus o unitate grafică pe 12 nuclee), are un afişaj Gorilla Glass la rezoluţie HD (1280 x 800), iar noua versiune de Android aduce multe îmbunătăţiri. Există însă câteva detalii importante şi primul care merită subliniat este preţul: 199 de dolari pentru varianta cu 8 GB de memorie (249 de dolari pentru 16 GB). Al doilea ar fi greutatea de 340 de grame. Apoi merită notat faptul că are doar cameră frontală şi nu există posibilitatea de a adăuga memorie.
Preţul va produce un mic seism pe piaţa tabletelor Android, pentru că va fi foarte greu pentru alţi producători să ceară 400-500 de dolari pentru aparate asemănătoare. Pe de altă parte, tabletele cu preţuri similare (în principal Amazon Kindle Fire şi Nook Tablet) sunt clar depăşite de Nexus 7 la toate capitolele. Greutatea este importantă la tablete şi cele 50 de grame în plus ale lui Kindle Fire chiar contează (ca să nu mai spun de Microsoft Surface, care trece peste un kilogram). Interesant este că dispune doar de cameră frontală, dar motivaţia devine clară când aflăm că integrarea cu Google Plus este foarte strânsă, aşa că videoconferinţele (hangouts) cu până la zece prieteni vor fi o atracţie importantă nu doar pentru tabletă, ci şi pentru serviciul de socializare (despre care aflăm că a depăşit 250 de milioane de utilizatori şi este utilizat mai ales de pe dispozitive mobile). Absenţa slotului pentru carduri de memorie este un semn clar că Google nu prea vrea să stocăm în aparat muzică, filme sau cărţi cumpărate de la concurenţi (de pildă Amazon sau B&N), ci ne îndeamnă spre magazinul propriu, Google Play, care acum dispune de o oferă extrem de bogată. Mai mult chiar, un serviciu ne permite să ne transferăm colecţiile muzicale de la Apple (limita de 20.000 de piese nu este foarte constrângătoare).
Poate ar merita să lămurim chestiunea cu brandul. Spre deosebire de Microsoft, Google nu s-a ambiţionat să facă hardware şi, de fapt, tableta este fabricată de Asus (al cărui nume va figura pe carcasă, alături de Google). Esenţial este că Google a conlucrat foarte strâns cu Asus în faza de proiectare şi o mulţime de ingineri coreeni au petrecut multă vreme în Silicon Valley pentru a găsi variante care să răspundă cerinţelor formulate de inginerii de la Google. Faptul că pe tabletă va scrie Google reprezintă nu doar o valoare comercială, ci este şi o indicaţie că acesta este modelul de referinţă pentru tabletele Android.
Este clar că Google nu-şi propune să concureze cu Apple sau Microsoft, ci vizează un alt segment. Întregirea ofertei media trebuie pusă în ecuaţie cu răspândirea platformei Android, care acum rulează pe 400 de milioane de aparate şi numărul activărilor a depăşit un milion pe zi. Dacă fiecare cheltuieşte măcar zece dolari anual la Google Play, se adună o sumă frumuşică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro