Mos Craciun si Zana Maseluta

Postat la 01 martie 2010 28 afişări

Guvernul Boc incearca de la saptamana la saptamana sa testeze limitele si nervii romanilor. Concedierile, eliminarea sporurilor sau zilele libere fara plata au fost doar un preambul pentru ce avea sa urmeze. De curand, au intrat iremediabil in dizgratia publica, atacand categoriile de varsta cu cea mai mare nevoie de protectie – batranii si copiii.

La sfarsitul anului trecut, in cadrul unei intalniri cu directorii financiari ai unora dintre cele mai mari companii din Romania, toata lumea avertiza ca in 2010 ar trebui sa ne asteptam la cresterea taxelor actuale si introducerea unora noi. Au fost multi care nu au luat in serios acele previziuni. La fel de multi le-au crezut. Insa nimeni nu se astepta la o asemenea amploare. Cu atat mai putin la atacarea segmentelor de care nimeni nu s-a atins pana acum - copiii si batranii. Ba chiar mai mult, cresterea pensiilor si a alocatiilor erau teme predilecte in toate discursurile populiste, care urmareau sa atinga coarda sensibila a alegatorilor si sa castige la capitolul imagine.

Asa cum era de asteptat, anuntul eliminarii alocatiilor pentru copii (chiar daca a fost facuta o disociere si ministrul Vladescu a tinut sa sublinieze ca sunt vizati doar copiii care fac parte din familii instarite, nu si cei care au parinti cu venituri scazute) si al impozitarii pensiilor au creat un val de reactii in lant. Organizatia "Salvati copiii", asociatiile de parinti, chiar si Uniunea Liceenilor Maghiari au criticat vehement aceasta propunere, care ar incalca in mod ilegal drepturile copilului.

Dupa ce i-a trimis pe cei doi ministri - Mihai Seitan si Sebastian Vladescu - la inaintare, primul-ministru a incercat sa dreaga busuiocul. Pe principiul "poate n-au inteles ei bine", Emil Boc a tinut sa linisteasca fiecare copil, adolescent, adult aflat la prima sau a doua tinerete si varstnic ca, de fapt, nici pensiile nu vor fi impozitate, nici alocatiile taiate. Drept urmare, acum se vorbeste despre remanieri in Guvern - scandal prea putin interesant si cu implicatii sociale prea mici, comparativ cu cele pe care le-ar aduce modificarile bruste din sistemul de taxare si impozitare, dar cu posibile castiguri imagologice. Nemeritate, de altfel.

Sigur, panica a fost deja creata, iar nevoia de a aduna bani la bugetul de stat este atat de mare incat, mai devreme sau mai tarziu, vor incepe sa fie luati de la toate categoriile sociale si demografice. O solutie la fel de inspirata a fost propunerea de a deschide un magazin de suveniruri al Senatului. Acest butic ar putea sa comercializeze atat obiecte simbolice, precum brelocuri, stegulete sau cani, cat si produse mai neconventionale, dar de mare folos oricarui om care, inevitabil, va ajunge sa treaca printr-un moment nefericit, precum cruci si sicrie. Propunerea vine de la actorul Mircea Diaconu, membru al PNL, intr-o incercare ironica de a comenta aceasta initiativa comerciala.

Dincolo de toate acestea, in timp ce ne chinuim sa tragem bani de la copii si bunicii lor, anul trecut, 400.000 de bugetari au primit drepturi banesti in mod ilegal. Asta dupa ce in 2008 alti 235.000 si-au inmultit veniturile in acelasi fel. Sporurile pe care le-au inventat frizeaza bunul-simt: pentru refacere dupa concediul de odihna (al carui scop principal este tocmai acela de a te odihni, implicit, de a te reface dupa luni bune de munca mai mult sau mai putin asidua. Deci, pentru ce mai e nevoie de o noua refacere?), indemnizatie pentru tinuta decenta sau pentru ziua de nastere. Sigur, este absolut normal ca statul sa plateasca bani buni astfel incat niciun angajat din cei 400.000 sa nu fie stresat sau ca sa se asigure ca sunt frumos imbracati si cu pantofii lustruiti. Nu mai vorbim de micile semne de apreciere, cu ocazia zilelor de nastere. Ca doar o data in viata face omul 33, 34, 35..., 95 de ani.

Partea buna este ca daca parintii cu venituri reduse vor primi alocatii mai mari pentru copii sau vor fi singura categorie care va mai avea dreptul la alocatie, nu va dura foarte mult pana cand vom vedea o crestere semnificativa a ratei natalitatii, avand in vedere ca, in general, natalitatea este mai mare in zonele sarace si ca multe cupluri fac copii pentru ca, fara alocatie, nu ar avea alte venituri. Pe de alta parte, s-ar echilibra raportul natalitate-mortalitate, de vreme ce multi batrani care acum traiesc la limita subzistentei vor fi nevoiti, dupa impozitarea pensiilor, sa traiasca chiar mai rau de atat. si mai putin.

Urmărește Business Magazin

/opinii/mos-craciun-si-zana-maseluta-5634198
5634198
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.