Nu va mai ascundeti dupa deget

Postat la 14 aprilie 2009 50 afişări

Sunt de-a dreptul entuziasmat de angajamentul presedintelui Barack Obama fata de energia verde. Am doar trei ingrijorari: daca are la dispozitie politicile adecvate, discursul potrivit si cel mai nimerit politician care sa-i popularizeze acest program.

In urma cu doua saptamani, grupul democrat din Camera Reprezentantilor, cu sprijinul administratiei, a prezentat un proiect de lege de 600 de pagini cu privire la energie si clima. In centrul acestuia se afla un plan de reducere a gazelor cu efect de sera, printr-un complicat sistem de tranzactionare a certificatelor de poluare. Acesti oameni au cele mai bune intentii, dar mi-as dori sa traga putin aer in piept si sa se intrebe inca o data: chiar poate fi adoptat un astfel de sistem de tranzactionare? Va functiona el? Si este asta cea mai buna strategie, data fiind toata birocratia care va fi necesara pentru monitorizarea emisiilor, pentru licitatii si pentru urmarirea tranzactiilor?
 
Sustinatorii sistemului spun ca acesta este preferabil unui simplu impozit pe emisiile de carbon, pentru ca el stabileste o cota nationala pentru emisii si se ascunde dupa deget, nefolosind cuvantul “impozit”.Opozantii nu se mai joaca de-a ascunsul dupa deget si de la sfarsitul lunii trecute, am putut auzi un cor de republicani, de democrati proveniti din statele care exploateaza intens carbune, think-tank-uri de dreapta si eco-sceptici cantand cu totii acelasi refren: “Sistemul de tranzactionare a certificatelor de poluare este un impozit. Obama va va creste impozitele si va sacrifica locuri de munca americane ca sa combata aceasta legenda cu incalzirea globala, despre care multi oameni de stiinta cred ca e o prostie.
Mai rau, acest sistem de tranzactionare va fi gestionat de Wall Street. Daca v-au placut instrumentele financiare derivate din piata ipotecara, atunci va veti indragosti si de cele derivate din certificatele de emisii de noxe”.
 
O parte din acest refren are ceva foarte atragator si ar putea foarte usor ucide toate eforturile administratiei. Asa ca, daca celor din echipa Obama le pasa de scopurile unei Americi mai puternice si ale unei planete mai locuibile la fel de mult pe cat le pasa de mijloace, sper ca vor lua in considerare o strategie alternativa, cu un mesaj alternativ si un mesager alternativ.
 
STRATEGIE: De vreme ce opozantii sistemului de tranzactionare cu certificate de poluare il vor ataca pe motiv ca este un impozit, de ce sa nu-i spunem pe nume - un impozit simplu, transparent, pentru emisiile de carbon din intreaga economie?
 
John B. Larson, presedintele grupului democrat din Camera Reprezentantilor, a promovat un proiect care prevede “un impozit progresiv pentru continutul de CO2 din combustibilii fosili, incepand de la nivelul de 15 dolari pentru tona de CO2 si crescand cu 10 dolari in fiecare an”. Proiectul stabileste un scop mai degraba decat un nivel pentru emisii, la 80% din nivelul din 2005, tinta de atins pana in 2050. Daca tinta pentru primii cinci ani nu este atinsa, impozitul creste automat cu 5 dolari pentru fiecare tona. Proiectul stabileste si o taxa pentru importurile generatoare de emisii, pentru a forta China sa adopte si ea asemenea reglementari. Larson ar folosi mare parte din banii stransi spre a reduce factura fiscala a cetatenilor: va taxam pacatele la adresa climei si in schimb va luam din impozitele pe venit.
 
Oamenii inteleg usor aceasta, iar simplitatea conteaza. Americanii vor fi dispusi sa plateasca un impozit daca stiu ca asa copiii lor vor fi mai putin amenintati si vor respira un aer mai curat. Oamenii sunt mai putin dispusi sa sprijine o firma din Londra care tranzactioneaza certificatele de poluare ale unei companii de electricitate din Boston cu un furnizor de instrumente financiare derivate din New York ca sa finanteze o topitorie de aluminiu din Beijing - circuit care este insasi esenta sistemului de tranzactionare cu certificate de poluare. Oamenii nu vor sustine ceea ce nu-si pot explica.
 
MESAJ: Schimbarea climei este o amenintare reala la sanatatea planetei Pamant, singura casa pe care o avem. Dar pentru ca efectele cele mai rele sunt de domeniul viitorului, multi americani au preocupari mai stringente pentru prezent. Avem nevoie de un impozit pe emisiile de noxe pentru ca astfel vor fi stimulate investitiile masive in urmatoarea industrie globala - ET (energy technology), tehnologia energiei. Intr-o lume in incalzire, cu o populatie in crestere galopanta, sistemele de energie verde vor fi la mare cautare. Cercetarea stiintifica si inovarea care-i sunt necesare Americii ca sa domine industria ET asa cum a facut-o cu cea IT ar putea fi baza pentru cea de-a doua revolutie industriala americana. In plus, poate sa aduca si restul lumii pe o cale mai verde.
 
MESAGER: Purtatorul de cuvant al administratiei Obama pentru impozitul pe emisii de noxe - adica acela care ar trebui sa vanda aceasta idee tarii intregi - ar trebui sa fie consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui, generalul James Jones, nu activistii de mediu. Impozantul fost sef al Corpului de Marina ar putea sa pledeze foarte convingator ca un impozit pe noxe este necesar ca sa stimuleze investitiile in tehnologiile curate si in acelasi timp sa-i determine pe consumatori sa cumpere aceste noi sisteme de energie, case si masini mai ecologice si mai eficiente. El ar putea sa sustina ca tara cu cea mai puternica tehnologie industriala verde din secolul 21 va avea si cea mai buna securitate energetica, nationala, economica, cel mai sanatos mediu si s-ar bucura de cel mai mare respect la nivel global. Acea tara trebuie sa fie America. Asa ca sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa avem o strategie, un mesaj si un mesager care sa spuna lucrurilor pe nume si sa le si puna in aplicare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Thomas Friedman
/opinii/nu-va-mai-ascundeti-dupa-deget-4213828
4213828
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.