Opinie Marius Persinaru, Schneider Electric: Cum pot folosi companiile IIoT pentru a-şi îmbunătăţi performanţele

Postat la 13 aprilie 2018 424 afişări

Popularizarea conceptului internet of things (IoT) în rândul utilizatorilor de internet a adus pe agenda publică o altă sintagmă, pentru segmentul de business: industrial internet of things (IIoT). Ca să fie mai clar, IIoT se referă la utilizarea tehnologiilor IoT în companii producătoare din diferite industrii. Printre aceste tehnologii se numără învăţarea automatizată (machine learning), big data, M2M sau datele colectate şi extrase de diverşi senzori.

Opinie Marius Persinaru, Schneider Electric: Cum pot folosi companiile IIoT pentru a-şi îmbunătăţi performanţele

Se vorbeşte mult despre IIoT şi transformarea digitală, dar unde sunt prea multe discuţii riscăm să pierdem din vedere esenţialul şi să rămânem doar la nivelul unui termen de care toată lumea a auzit, dar puţini ştiu cum îl pot folosi pentru a-şi dezvolta afacerea. Prin urmare, cred că discuţia ar trebui să fie ceva mai aplicată şi să plece de la obiectivele pe care le are o companie. Dacă ştii exact unde vrei să ajungi, e mai uşor să descoperi de unde trebuie să începi. De exemplu, poate vrei să creşti calitatea unui produs sau să reduci costurile de producţie - indiferent ce ar fi, e important să ţii cont de câteva lucruri pentru a beneficia la maximum de IIoT.

De ce ai vrea să mergi pe această opţiune? În primul rând, pentru că soluţiile din cloud permit o flexibilitate foarte mare. n funcţie de nevoile identificate şi de buget, o companie poate alege câte soluţii doreşte, plătind un simplu abonament. Flexibilitatea aceasta este atât de mare încât poate ţine cont chiar de orele de vârf ale unei afaceri, dacă ele există – iar atunci când e vârf de sarcină, să vină cu un instrument de monitorizare suplimentar. IIoT permite unei companii să aleagă exact ce are nevoie, atunci când are nevoie, în funcţie de specificul activităţii ei.

Şi din punct de vedere tehnic flexibilitatea este maximă, pentru că un client poate alege dintre implementarea la sediu, în cloud sau o variantă hibridă, după cum i se potriveşte, indiferent de domeniul de activitate. Cloudul poate fi folosit, de exemplu, pentru colectarea şi analiza de date. Sistemele companiei (cum este SAP) pot accesa datele din cloud, iar raportarea se poate face de oriunde. Nimic nu este restrictiv, totul se aplică pe măsura obiectivelor, a specificului activităţii şi a bugetului disponibil.

Pentru o eficienţă mai mare a costurilor, există varianta de a ”upgrada“ echipamentele vechi cu noi funcţii, în locul schimbării acestora. Senzorii sunt o modalitate de a creşte valoarea unui echipament deţinut de mai mulţi ani, fără costuri adiţionale semnificative. Datele colectate sunt transmise şi analizate de un program, pe baza lor fiind, ulterior, luate decizii.

O îmbunătăţire semnificativă pe care a adus-o IIoT este posibilitatea de a conecta sistemele distribuite, pentru a contura o viziune de ansamblu. Cu alte cuvinte, se creează o punte între partea de tehnologie a operaţiunilor şi cea de informaţii – între zona OT şi IT. De exemplu, noi am reuşit să dezvoltăm o soluţie IIoT pentru fermieri, care monitorizează şi controlează sistemul de irigaţii direct de pe un dispozitiv mobil. Poate sună puţin SF, dar acesta este viitorul şi la noi – iar în alte ţări se întâmplă chiar de pe acum.

O altă modalitate de a obţine rezultate semnificative fără costuri foarte mari este intervenţia în zonele cu procese automatizate parţial. Acolo unde există încă operaţiuni manuale sau semiautomate, noile dispozitive IIoT pot să preia datele direct de la acestea şi să le trimită în cloud, fără să mai fie nevoie de etape intermediare. Astfel, pot fi folosite aplicaţii care să monitorizeze performanţa echipamentelor şi să facă previziuni analitice, în zone unde nu era posibil anterior.

Recomandările noastre pentru cei care vor să folosească avantajele pe care le oferă IIoT, dar nu ştiu cu ce să înceapă, sunt să facă paşi mici, la început  cum ar fi un proiect pilot, a cărui profitabilitate să o evalueze înainte de a merge mai departe. Primele proiecte ar putea fi cele de eficienţă energetică, iar apoi să se adauge monitorizarea activelor şi diverse proiecte de management, înainte de a ajunge la integrarea întregii reţele. Atunci când faci schimbări gradual, riscurile sunt mai mici şi mai uşor de gestionat, la fel ca şi costurile, iar încrederea creşte pe măsură ce observi primele rezultate palpabile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.