Partidul Corneliu Vadim Tudor si-a schimbat numele

Postat la 15 martie 2006 1 afişăre

Ce inseamna pasul inapoi facut sambata de Corneliu Vadim Tudor si cui ii foloseste? Sunt o multime de scenarii si un singur lucru cert: PRM si liderul sau au probleme. Si nu de ieri, de alaltaieri.

Ce inseamna pasul inapoi facut sambata de Corneliu Vadim Tudor si cui ii foloseste? Sunt o multime de scenarii si un singur lucru cert: PRM si liderul sau au probleme. Si nu de ieri, de alaltaieri.

La ultimele alegeri, CV Tudor a obtinut mai putine voturi decat partidul care ar fi trebuit sa-i poarte numele. Din Vadim-locomotiva, s-a transformat in Tudor-franarul. Situatia e chiar mai neagra. Pentru PRM, cele 14-15 procente obtinute la ultimul scrutin tind sa devina un tel de neatins. Ultimele sondaje ii acorda abia o cota de 7-8%, sugerand o coborare vertiginoasa catre pragul electoral. 

Iata de ce "sponsorii" PRM au simtit nevoia unor schimbari. Deocamdata, de fatada. Pentru Corneliu Vadim Tudor, a inceput insa etapa toboganului. Rolul lui de tribun teribil s-a incheiat. Nu de maine. Dar pasul facut inapoi e decisiv. 

Desi ramane cel mai bun produs al PRM, unul definitoriu chiar, Vadim este devorat de propria-i imagine. Pe care tot incearca, de mai bine de un an, s-o schimbe. Nu din convingere, ci din instinct de supravietuire. Insa nu tine. Atunci cand devii substantiv comun, nu mai ai cum sa dai inapoi. Nu-ti mai apartii. Aceasta este partea de drama omeneasca a intregii povesti. Cea mai putin interesanta. 

Degeaba zice Corneliu Vadim Tudor ca nu s-a schimbat nimic. Ca presedintele de onoare, noua lui functie, inseamna mai mult decat cea de presedinte. Ca nu se va misca nici un fir de par in PRM fara stirea lui. Se amageste. Destul de docil, a facut ceea ce i s-a spus. Chiar daca se burzuluieste si se bate cu pumnul in piept ca tot el va conduce partidul si in continuare. E mica lui razvratire fata de o decizie care nu-i apartine, catre care a fost manat, cu fermitate. A primit un cartonas galben de la niste "sponsori" care nu glumesc. Pentru ca politica se face cu mult sange rece. Povestea cu fetitele livrate lui Eugen Barbu a avut si ea rolul ei. Faptul ca CVT a primit prin vot certificat CNSAS cum ca n-ar fi facut politie politica n-a fost o stire de bine pentru el. Tradusa, stirea era alta: de data asta punem batista pe tambal, dar dosarul tau e gros si din ce in ce mai vizibil. Si ne-am cam saturat sa-l palmam. Nu ne mai folosesti. La revedere, drum bun!

Asa ca, treptat, Vadim va ramane doar cu show-ul. Eventual, pe sticla noului sau post de televiziune. Un pretext hilar (aproape tot atat cat acela al nevoii intelectualului Vadim de a se apleca asupra unei lucrari de doctorat). E si o lipsa de idei. CVT a judecat simplist: si-a facut un partid plecand de la o redactie si o revista, de  ce n-ar putea sa-si refaca partidul plecand de la o alta redactie si o televiziune? E un pariu naiv, e jucaria care i-a mai fost lasata.

Schimbarea denumirii partidului e, de asemenea, o amagire. Intr-un fel, PRM se distanteaza si de propria-i istorie. Renunta la doua simboluri, liderul si numele. Asta  echivaleaza cu o blasfemie pentru o formatiune cu discurs nationalist de sorginte comunista, bazat pe simboluri cat mai pompoase. Fara indoiala, nucleul dur va fi foarte derutat de toata aceasta tevatura. 

Sa fie asta solutia pentru atragerea unui nou tip de electorat? As. Intr-o vreme in care polarizarea politica e tot mai mult un dat, este clar ca pentru romanii care ar vota, din convingere, o platforma populara crestin-democrata raspunsul este PPCD (PNTCD). Adaugarea cuvantului "popular" in denumirea PRM pare, mai degraba, un gest disperat. Nu e nimeni atat de naiv in conducerea PRM care sa creada ca, de acum, cei din PPE vor spune OK, veniti de luati lumina populara crestin democrata.  

Prin urmare, cea mai cu scaun la cap explicatie a mutarilor de sambata este aceea ca ea a fost facuta nu spre folosul PRM si a liderului sau, ci pentru altcineva. E de presupus ca, pentru partenerii politici ai PRM, aliantele prezente si viitoare vor fi ceva mai usor de oficializat de acum, mai usor de inghitit daca aceeasi Marie va purta acum un pic alta palarie. 

Lui Adrian Nastase, de pilda, ii sunt nesuferite intrebarile despre sprijinul peremist, substantial si decisiv, acordat pentru obtinerea onorabilei functii de presedinte al Camerei Deputatilor. Cei din PSD, tot mai atenti la staiful european, nu pot ignora alaturarea de PRM, cu care fac acum opozitie in parlament, majoritati in consilii judetene si alte jocuri politice. Daca acest lucru nu poate fi schimbat, de ce sa nu se schimbe croiala aliatului?  Schimbarea nu are cum sa nu fie bine privita nici dinspre partea cealalta a esichierului politic. In contextul discutiilor despre fragilitatea majoritatii parlamentare a coalitiei de guvernare, presedintele Traian Basescu si liderii Aliantei PNL-PD vor putea sta de vorba mult mai relaxat cu reprezentantii noului PPRM. 

La inceput, se va vedea de la o posta ca totul e o facatura, ca in spatele noului Corneliu (Ciontu) se afla vechiul Corneliu (cel hulit). Treptat, show-ul se va muta insa din Parlament in eter. Uneori, aparentele conteaza. "Sponsorii" stiu de ce.

Urmărește Business Magazin

/opinii/partidul-corneliu-vadim-tudor-si-a-schimbat-numele-977707
977707
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.