Perspective, la cald
Prin traditie, birocratia este principala piedica in calea unor afaceri, fapt ce plaseaza Romania pe ultimele locuri in Europa de Est in multe clasamente. Exista insa si exceptii de la regula, adica acele cazuri in care piata romaneasca este prima din regiune, in pofida obstacolelor birocratice.
Prin traditie, birocratia este principala piedica in calea unor afaceri, fapt ce plaseaza
Pe de alta parte, nici in Polonia, o tara mai mare decat
In fapt, centralele individuale sunt alternativa la sistemele centralizate de incalzire. O alternativa ce loveste direct in sistemele districtuale, care inregistreaza pierderi semnificative.
In consecinta, fie autoritatile locale incep sa investeasca masiv in eficientizarea sistemelor de incalzire, fie consumatorii isi vor achizitiona sisteme individuale, spune Paolo Pesavento, director de marketing al Baxi International.
Ceea ce s-a si intamplat, de altfel, in ultimii ani. Valul debransarilor de la retelele municipale a atins un varf in urma cu trei ani, utilizatorii alegand sa-si instaleze centrale individuale. Piata centralelor termice a atins un nivel maxim al vanzarilor in anul 2003, cand au fost inregistrate aproximativ 260.000 de unitati comercializate. Ulterior, prin introducerea unor noi norme "administrative" - se poate citi si birocratice - cum ar fi obtinerea unor autorizatii suplimentare -, autoritatile au limitat debransarile. Urmarea fireasca: vanzarile importatorilor de centrale individuale s-au inscris, la randul lor, pe un trend descendent.
In 2004, s-au vandut doar 180.000 de unitati, pentru ca anul trecut sa se ajunga la un total de 140.000 de centrale, potrivit reprezentantilor industriei.
Pe acest fond, competitia producatorilor de sisteme de incalzire s-a intensificat. Asa se face ca, de la un pret mediu de aproximativ 2.200 RON pentru o centrala termica in 2004, s-a ajuns la o medie de circa 1.700 RON doar doi ani mai tarziu, conform datelor grupului Baxi. Estimarea a fost realizata pe segmentul centralelor termice cu gaz, care reprezinta 90% din totalul centralelor comercializate acum pe piata romaneasca.
"
Abia atunci va fi o competitie corecta intre cele doua sisteme de incalzire, considera cei de la Baxi. In opinia acestora, in prezent exista in
Odata cu eliminarea subventiilor, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, oficialii Baxi estimeaza ca piata romaneasca de profil ar putea ajunge in urmatorii cinci ani la 250.000 de unitati. Acum toti competitorii colaboreaza pentru a creste piata macar pana la acest nivel, atins in urma cu trei ani. Dar, in acelasi timp, fiecare producator isi pregateste strategia pentru cucerirea de cota de piata. Toti cei care activeaza in domeniu isi pregatesc acum cartile, fie ca este vorba de dezvoltarea retelei de distributie, lansarea unor noi produse sau gasirea celei mai potrivite politici de preturi.
Iar din aceasta perspectiva, nici macar majorarea pretului la gaze nu este vazuta ca si un obstacol major in calea cresterii cifrelor de vanzari, mai ales in conditiile in care se vor scumpi toate utilitatile, si odata cu ele, si energia furnizata de sistemele centralizate.
La aceasta ora, potrivit datelorfurnizate de APICT, importurile reprezinta circa 96% din vanzarile de centrale termice murale de apartament, estimate la un total de aproximativ 70 mil. euro.
Evident, piata romaneasca nu s-a maturizat si nu a ajuns inca la nivelul celor din vestul Europei, dar este cu siguranta "printre cele mai complicate", dupa cum spun oficialii Baxi. Dar chiar si asa, are potentialul de a deveni, detasat, cea mai mare din Europa de Est.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro