Sa construim, asadar

Postat la 13 iunie 2006 1 afişăre

O tara in care se construieste este o tara a carei economie e in plina dezvoltare, spun analistii. O spun mai cu seama investitorii sau managerii straini care vin in Romania si vad puzderia de macarale, betoniere si muncitori de pe santierele din Bucuresti.

O tara in care se construieste este o tara a carei economie e in plina dezvoltare, spun analistii. O spun mai cu seama investitorii sau managerii straini care vin in Romania si vad puzderia de macarale, betoniere si muncitori de pe santierele din Bucuresti. De multe ori au timp chiar sa analizeze in detaliu, pe drumul de la aeroport pana in centru, care poate dura mai bine de o ora.

 

Ca in Romania se construieste din plin se vede si cu ochiul liber, dar si in statistici. In primul trimestru al acestui an, activitatea din constructii a inregistrat un ritm de crestere record, de peste 20% fata de primele trei luni ale anului trecut. Iar evolutia este cu atat mai remarcabila cu cat iarna a fost mai grea si mai lunga decat in 2005, ceea ce in mod normal ar fi trebuit sa ingreuneze activitatea constructorilor.

 

Saltul puternic din constructii, la care s-a adaugat si cresterea consumului - 10% - au compensat avansul mai slab din industrie (doar 4,8%) si scaderea de 5,3% din agricultura. Per total, economia romaneasca a crescut cu 6,9% in primul trimestru, cel mai mare avans in primele trei luni inregistrat in ultimii sapte ani.

 

Dupa anuntarea rezultatelor, statisticienii s-au aratat optimisti in ceea ce priveste cresterea economica din acest an. Pentru 2006 este preconizat un ritm de crestere de 6%. "Daca nu vin si anul acesta sase valuri de inundatii, la toamna vom revizui in sus prognoza de crestere pentru 2006", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza. El isi bazeaza afirmatia pe faptul ca in ultimii 6-7 ani economia a accelerat in timpul anului, adica ritmul anual de crestere l-a depasit constant pe cel din primul trimestru. Cu exceptia anului trecut, cand cresterea economica a fost de numai 4,1%, fata de 6% in primul trimestru.

 

Desi valurile de inundatii au avut un rol important, anul trecut marea frana a economiei nu a fost agricultura, care are o pondere mica in Produsul Intern Brut, ci industria. Agricultura a contribuit in 2005 cu 9%, in timp ce industria a adus circa un sfert din PIB. Dar majorarea cu numai 2% a productiei industriale si-a lasat urmele asupra cresterii economiei romanesti, care a consemnat anul trecut cel mai scazut ritm din ultimii cinci ani.

 

Performerii de anul trecut au continuat si in primul trimestru al lui 2006 evolutia pozitiva. Alaturi de constructii, serviciile au inregistrat o crestere substantiala, de 6,8%, pe fondul dezvoltarii in principal a comertului, transporturilor si serviciilor financiar-bancare, potrivit Institutului National de Statistica si Studii Economice.

 

Incet-incet, Romania lasa in urma eticheta de economie industrial-agrara, PIB bazandu-se mai mult pe bancheri, comercianti sau transportatori decat pe industriasi sau agricultori, dat fiind ca furnizorii de servicii acopera acum mai bine de jumatate din economia nationala.

 

De remarcat este si cresterea cu doua cifre a investitiilor - 11,4% in plus fata de valoarea din primele trei luni ale anului trecut. Cu atat mai notabil este acest avans cu cat depaseste, la fel ca si pe parcursul lui 2005, majorarea consumului. Seria de vesti bune nu se opreste aici. Romanii au fost si mai harnici in primele trei luni, dat fiind ca - potrivit Institutului National de Statistica - productivitatea a crescut cu 7,5% fata de primul trimestru al anului trecut.

 

Dar exista si un revers al medaliei. Consumul in crestere a atras si o majorare a importurilor, cu care exportul nu a putut tine pasul, astfel ca deficitul comercial se adanceste si mai mult. Daca valoarea bunurilor si serviciilor livrate peste hotare de companiile romanesti a crescut cu 13%, importurile au inregistrat un plus de 18,7%.

 

Ramane de vazut daca optimismul autoritatilor se va justifica pana la finele anului. Cert este ca activitatea din constructii - care a fost motorul cresterii din primul trimestru - nu da semne de incetinire, ba chiar dimpotriva.

 

Desi contributia constructiilor la PIB este inca destul de redusa (4% in primele trei luni), analistii cred ca ponderea sectorului va creste. Mai mult, unele voci din industrie afirma chiar ca, in acest an, ritmul de crestere il va depasi pe cel din primul trimestru, indreptandu-se spre un exceptional 35%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sa construim,
asadar
/opinii/sa-construim-asadar-1006181
1006181
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.