Sa te multumesti cu cateva procente
Un student la arhitectura de 22 de ani a construit intr-un joc video, un simulator de construit si administrat orase, timp de patru ani, o aglomerare urbana totalitara, eficienta, brutala si alienanta. Milioane de oameni intr-un oras fara drumuri, dar cu metrou, o lume rigida si stagnanta.
Insul in cauza nu este nici savant nici autist genial, este doar un ins cu imaginatie care si-a zis, avand unealta trebuincioasa - jocul - "ce-ar fi daca?". Si a trasat intai pe hartie milimetrica si apoi pe monitor cel mai mare oras pe care il poate administra inteligenta artificiala - sase milioane de locuitori, populatie ce stagneaza si care nu trebuie sa calatoresca, pentru ca lumea este peste tot la fel. Mai adaugati, pentru obtinerea eficientei definitive, locul de munca in acelasi imobil cu locuinta, lipsa pompierilor, a scolilor si spitalelor, un stil de viata inregimentat, alaturi de poluare masiva si somaj ridicat. Pe scut, o adunatura de milioane de sclavi idioti, cu o speranta de viata redusa, de numai 50 de ani si cu mintea controlata de sistem.
Problema sanatatii l-a preocupat pe creator o perioada si putea fi depasita cu ajutorul unui pachet de masuri, dar acesta a preferat sa dezvolte un sistem politienesc nemilos, o alegere mult mai eficienta. In economia jocului (este vorba de SimCity 3000) orasul in cauza a rezistat 50.000 de ani.
Eficienta intruchipata, cum ziceam; si, de ce nu, un model de care ar trebui sa ne temem in dezvoltarea viitoare a societatii omenesti.
Mi-am adus aminte de orasul din SimCity rumegand toate stirile despre inchiderea institutiilor de cultura - teatre sau opere sau reducerea numarului de angajati.
Bomboana a fost oferita de stirile ProTV despre concurenta acerba de la academia de politie, unde se inregistrau de doua ori mai multi candidati pe loc decat la Administratie si Afaceri la Universitatea din Bucuresti (scorul: 14 la 7).
Sa recapitulam acum: stil de viata inregimentat, mai putine scoli si spitale, poluare de orice fel, somaj, nu suna cunoscut? Si intreb asta fara sa am in minte imbecilitati induse de teorii conspirationiste, ci cunoscand indeajuns firea umana.
Si zic: dom'ne, nu inchideti teatre, nu taiati viorile sau suflatorii din orchestrele simfonice, nu reduceti numarul lebedelor din balet. Cheia bunastarii Romaniei nu este pe statele de plata din teatre, ci in numarul de slujbe care apar si in masurile pe care le luati pentru ca slujbele sa apara.
Romanii sunt prea saraci pentru antreprenoriat si (o parere personala, dar ganditi-va bine inainte de a apuca piatra!) nici creativitatea nu-i da afara din casa. Dar sunt excelenti executanti, asa ca mizati pe atragerea de investitii si de companii importante. Poate ca nimic nu-i mai ieftin decat mana de lucru a chinezului, dar invatati sa speculati distantele si apropierile culturale si economice dintre romani si vestici.
Diferenta dintre starea actuala a economiei din lumea occidentala (si adaug aici si Romania) si exuberanta chineza este sa te multumesti cu cateva procente din ceva. Sa explic: am citit recent, in Businessweek, niste date extrem de graitoare despre Hon Hai Precision Industry, cunoscuta si drept Foxconn, companie care are 800.000 de angajati si venituri de peste 60 de miliarde de dolari, mai mari decat orice alta companie din IT. Hon Hai produce pentru Dell, Nokia, Microsoft, Apple sau HP, iar raportul la slujbe este de un occidental la zece chinezi. La impartitul banilor, raportul se inverseaza - avem noua dolari pentru americani si numai unul pentru chinez. Cu toate astea, economia chineza infloreste, iar cea americana, fie ea si supertehnologizata si inovatoare, nu se simte foarte bine. Cu toate ca chinezul beneficianza de un procent infim, dar atat de important, din castigul occidentalului. Nu mai vorbesc de americanul de rand; cred ca multi dintre ei jinduiesc fara rezerve la o slujba de genul celei de la Foxconn. Cum jinduieste si bugetul american, dar si cel romanesc. Pe scurt, Chinezul are de lucru si americanul nu.
O alta marota a ultimei perioade, contrazisa de realitate: energia verde si beneficiile acesteia. A spus-o Emil Boc, dar care nu a facut nimic, ceea ce, trebuie sa spun, nu-i prea rau, dar au spus-o si lideri occidentali. Care au facut, fara sa stie ca in cazul Spaniei, un model pentru energia verde, lucrurile au mers asa: fiecare slujba in energie verde a insemnat peste doua slujbe obisnuite eliminate (scorul este de 1 la 2,2). In acelasi timp, slujbele din energia verde au fost doar temporare - numai una din zece s-a permanentizat.
Secretul bugetului nu este sa alegi intre impozitul progresiv sau cota unica, ci sa ai pe cine sa impozitezi - mai multe slujbe de impozitat, mai multi salariati, mai multe afaceri pornite.
Romania se indreapta, si fara teatru si opera si dans cu atat mai repede, spre o societate la fel de rigida si de stupida ca aceea obtinuta de joc de baiatul acela. Prima optiune a romanului nu trebuie sa fie facultatea de politie si relativa siguranta pe care slujba la stat o ofera, ci lumea reala, spiritul antreprenorial, abordarea deschisa intr-o societate care nu se bazeza pe ignoranta si furt.
Pe urma romanul trebuie sa mearga la teatru sau la opera.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro