SuperMentorii: Trezeşte eroul din fiecare dintre noi

Autor: Harry Meintassis Postat la 26 aprilie 2024 47 afişări

SuperMentorii: Trezeşte eroul din fiecare dintre noi

Noi suntem poveştile pe care ni le spunem - Joan Didion

Harry Meintassis, partener, Meintassis Partners


Ea m-a privit şi mi-a spus: „Cea mai mare frică a mea este că sunt neînţeleasă”. Vocea ei era delicată, însă hotărâtă, ochii ei strălu­ceau, ideile şi cuvintele ei erau împletite frumos, ca o melodie... Ea are 24 de ani, pregătită să-şi lase amprenta. Conversaţia s-a mutat de la educaţie, la carieră, fericire, la speranţe şi viaţă în general. Pe măsură ce vorbea, am văzut un diamant sclipitor aşteptând să atingă lumea. Am fost instantaneu captivat de energia, deschiderea şi carisma ei. Am putut vedea potenţialul autentic, atât de clar - cum ar putea arăta viitorul pentru ea, cât de mult avem ne­voie de vocea ei în lume.

Văd mai mult în tine

Şi pe măsură ce ascultam povestea ei, m-am întrebat din nou: care este rolul unui lider? Iată ce spune regizorul de film şi scenaristul Robert Altman: „Rolul regizorului este de a crea un spaţiu în care actriţele şi actorii pot deveni mai mult decât au fost vreodată înainte, mai mult decât au visat vreodată să fie”. Este minunat. Conducerea înseamnă a vedea posibilităţile din oameni. A-i ajuta să meargă dincolo de ceea ce credeau că este posibil. Este bucuria de a-i ajuta pe alţii să ducă cariere distinse şi vieţi împlinite. Este a-i ajuta să-şi stabilească o direcţie, să navigheze în ape furtunoase şi să-şi asume responsabilitatea pentru destinul lor. Încurajându-i să-şi exprime cine sunt cu adevărat - să-şi aducă înainte puterile şi pasiunile lor unice, dar şi să-i ajute să îşi canalizeze creativ „partea lor mai întunecată” (de exemplu, agresiunea sau impulsivitatea), în loc să le lase să le distrugă potenţialul. După cum a scris Carl Jung: „Nu devii iluminat imaginând figuri de lumină, ci conştientizând întunericul”.

Caută înăuntrul tău

Oamenii sunt complecşi. Suntem sisteme ale propriei noastre narative şi credinţe. Cu cât facem conştiente, pozitive şi orientate spre viitor credinţele şi identităţile noastre, cu atât devenim mai puternici. Vieţile noastre sunt ca nişte filme, iar noi suntem protagoniştii. Ce personaje jucăm? Ce calităţi posedă aceste personaje? Este curajul, responsabilitatea, prietenia? Este realizarea, excelenţa, moralitatea? Cum se va termina filmul? Care sunt momentele-cheie? A conduce pe alţii înseamnă să-i inviţi într-o poveste comună. Dar să-i dezvolţi înseamnă să-i ajuţi să-şi construiască propria poveste personală. Unii ar putea spune că vorbirea despre astfel de lucruri este „demodată” în era Instagramului. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Şi acest lucru cu siguranţă nu este experienţa mea... Tinerii sunt însetaţi de astfel de conversaţii. Ei înţeleg că există mai mult, şi sunt dornici să descopere asta. Tinerii îmbrăţişează libertatea de exprimare. Dar sunt şi mai puţin dispuşi să rişte. Mulţi sunt deconectaţi, confuzi, mai puţin optimişti cu privire la viitor. Social media nu este foarte utilă în conturarea idealurilor şi integrarea valorilor în viaţa de zi cu zi. Este timpul să inspirăm conversaţii diferite cu prietenii noştri mai tineri. Să-i ajutăm să-şi stabilească obiective orientate spre viitor, să-şi imagineze un viitor pozitiv şi să se plaseze pe ei înşişi în centrul acţiunii ca actori responsabili. Este timpul să devenim Supermentori.

Care este povestea ta? Ce fac Supermentorii diferit? În loc să ofere doar sfaturi, ei ajută oamenii să devină autori ai propriilor lor poveşti personale. De la descoperirea a cine sunt în prezent, până la vizualizarea viitorului lor ideal. „Cum ar arăta viaţa ta dacă ai putea să o proiectezi în cea mai bună modalitate pentru tine?” În plus, îi invită pe oameni să se vadă pe ei înşişi ca eroi ai poveştilor. De ce este important acest lucru? Pentru că ne vedem pe noi înşine ca creatori activi, protagonişti în propria noastră poveste şi ne oferă un sentiment de direcţie şi scop. Povestea este modul în care ne identificăm cu noi înşine şi cu lumea. Oamenii care îşi construiesc viaţa ca pe o călătorie a eroului găsesc mai mult sens în ea. Sunt mai creativi, rezistenţi şi „compleţi”. Şi invers. Lipsa unei narative coerente despre cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm ne face să ne simţim lipsiţi de radar, pasivi, confuzi şi fragili. Imaginaţi-vă asta. „Ca eroul din povestea ta, vei porni într-o călătorie. Te vei îndrepta către necunoscut, vei naviga prin dileme. Va trebui să iei decizii. Să înfrunţi temerile, să rişti, să te confrunţi cu demonii. Veţi avea nevoie de curaj. Vei face sacrificii pentru a servi ceva mai mare decât tine. Vei învăţa să pierzi, astfel încât să poţi câştiga în cele din urmă. Te vei transforma pe tine însuţi. Şi, pe parcurs, vei transforma vieţile altora.” Eroii nu sunt meniţi să fie perfecţi - sunt actori umani, cu obiective, puncte forte, defecte, temeri - şi un spirit de neînvins. Cel mai mare dar pe care îl poate oferi un mentor este să ajute cu pricepere oamenii să-şi formeze şi să-şi editeze povestea vieţii lor, în care ei sunt eroii. Pentru a răspunde la întrebarea: „Cine vreau să devin şi de ce contează pentru mine?”. Nu doar profesional, ci şi în viaţa personală. Poveştile sunt interpretări, imagini, narative care dau sens, dincolo de faptele în sine. Ele sunt vase ale viselor. Luaţi în considerare cuvintele lui Shakespeare: „Nimic nu este nici bun, nici rău, ci doar gândirea face ca astfel să fie”. Poveştile îi determină pe oameni să se mişte, să urmărească vise, să exprime dragoste, să avanseze. Poveş­tile ne împing să zburăm mai sus, să ne renaştem după dezamăgiri. Să urcăm muntele pe care l-am ales, nu ceea ce ar putea dori alţii de la noi. Supermentorii pot schimba traiectoria oamenilor, în moduri pe care nici măcar nu le putem imagina - ajutându-i să exploreze şi să construiască povestea vieţii lor. Poveşti care inspiră viziuni şi posibilităţi personale. Poveşti care dezvăluie darurile unice pe care oamenii le aduc lumii. Aceasta nu este o chestiune minoră într-o lume care este confuză şi fără speranţă pentru mulţi. Poate că acest lucru poate fi o sămânţă pentru reumanizarea şi reimaginarea educaţiei. Şi acest lucru este vital pentru scrierea povestirii noastre colective pentru un viitor mai bun.   

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Opinie,
actori,
povesti,
regizor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.