Treaba poporului e sa consume. Acum.
La finalul anului trecut a facut cariera declaratia guvernatorului BNR, care cerea romanilor sa consume mai putin de sarbatori, pentru ca a crescut consumul prea mult de-a lungul anului. Iar multi s-au imprumutat pentru acest lucru.
La finalul anului trecut a facut cariera declaratia guvernatorului BNR, care cerea romanilor sa consume mai putin de sarbatori, pentru ca a crescut consumul prea mult de-a lungul anului. Iar multi s-au imprumutat pentru acest lucru.
In lipsa productiei, pentru ca anul trecut s-a muncit cel mai putin, a agriculturii peste care a dat apa si a pierderii de teren la export din cauza cursului valutar, consumul intern a fost principalul motor de crestere economica. Bun si asta.
Datoriile fac parte din viata, iar daca nu consumi acum - iti iei o masina, o casa, un televizor cu plasma, te duci in concediu la turci, greci sau pe alte plaje, mergi mai des la restaurant (cand esti tanar si mai poti sa mananci trei feluri de mancare, nu numai unul, fara sa risti sa iei imediat Colebil, sau poti sa mai conduci cu peste 100 km la ora fara sa risti sa faci infarct) - atunci cand?
Poporul trebuie sa consume, iar cei care conduc tara trebuie sa-i incurajeze pe oameni. Nu sa le spuna sa fie mai temperati. Chiar si in cazul in care se imprumuta pur si simplu ca sa consume. Daca nu ar fi crescut atat de puternic consumul, de unde ar mai fi avut Ministerul Finantelor venituri la buget in crestere? Pe ce sa puna TVA si accize, pe productia de grau, care nu s-a facut? Daca nu ar fi luat romanii credit de la banca, de unde ar fi avut Vladescu sa incaseze impozit pe profit? Iar bancherii au raportat anul trecut cele mai mari castiguri din istoria lor.
Daca nu ar fi cumparat romanii atatea masini, de unde ar fi raportat Petrom si Rompetrol profituri record, iar bugetul de unde ar fi incasat si accize si impozit pe profit? Iar daca Petrom nu ar fi castigat peste 500 de milioane de euro anul trecut, conform estimarilor, actiunile companiei nu ar fi fost atat de tranzactionate la bursa si nu ar fi crescut, iar statul nu ar fi avut pe ce sa puna impozit. Iar exemplele pot continua. Daca tot au grija de "cresterea consumului", atunci ar trebui sa se aiba grija ca poporul sa plateasca o dobanda mai mica la lei si chiar la valuta.
Guvernatorul BNR si ministrul finantelor trebuie sa aiba grija de evolutia cursului valutar astfel incat sa nu se inregistreze fluctuatii mari care i-ar speria pe oameni. Si nu cred ca ar trebui sa tempereze consumul sau importurile. Pentru ca oricum vor creste. Si pana la urma este chiar bine. Daca iti place o masina straina si ai bani sa o cumperi, de ce sa fii patriot cu orice pret? Ca sa nu creasca deficitul de cont curent? Nu e problema ta. Trebuie mai degraba ca guvernantii sa umble la investitii sau sa impulsioneze exporturile pentru toate mijloacele economice. De cateva luni se taraganeaza preluarea fabricii de la Daewoo si vanzarea ulterioara unui alt producator care poate ar avea un succes mai mare cu ea.
In loc ca asta sa fie o prioritate, nici pana acum nu s-a rezolvat. Renault a cumparat Dacia cu 50 de milioane de dolari si a investit inca 300 de milioane. Iar acum Dacia a spart piata cu Logan, a marit exporturile cu cateva sute de milioane de euro, iar cifra de afaceri a trecut de un miliard de euro. Practic, Renault i-a facut Pitestiului o respiratie gura la gura si a ridicat din nou in picioare o intreaga zona industriala. Toate aceste lucruri le stiu toti.
Pana si cei care conduc tara, pentru ca in fiecare program de guvernare figureaza la loc de cinste. Daca e asa, atunci cei aflati la putere - si presedintele, si premierul, si vicepremierul Copos, si guvernatorul BNR, nu numai cei care conduc Agentia Romana de Investitii Straine - ar trebui sa-si asume, in scris, cum face orice manager cand se prezinta in fata actionarilor, nivelul investitiilor pe care le vor atrage. Sau cu cati investitori au vorbit - si straini, si romani - si cati au pus "banul jos", atrasi de promisiunile pe care le fac oficialii nostri si mai apoi de mediul de afaceri pus la dispozitie de catre ei.
Daca poporul consuma "atat", importurile cresc cu peste 6 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent se duce la peste 10 miliarde de euro, atunci toti cei pe care i-a ales poporul trebuie sa aduca 10 miliarde de euro investitii in economie.
Banii pe care ii trimit romanii care lucreaza in afara, ei fiind cei mari mari investitori in economie - peste 3 miliarde de euro pe an, nu se pun atata vreme cat guvernantii nu au nici un merit aici.Pana una-alta, vicepremierul George Copos a anuntat ca vrea sa-l atraga pe Viorel Moldovan la Rapid. Asta inseamna cel mult 200.000 de euro. De la BCR vin 2 miliarde de euro, de la RomTelecom un miliard. Pana la 10 miliarde de euro mai e de munca. Treaba poporului este sa consume. Acum, nu peste un deceniu. Daca se fac deficite, atunci cei care conduc trebuie sa gaseasca solutii cum sa le acopere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro