Un Ferrari printre telefoane

Autor: Mircea Sarbu Postat la 26 noiembrie 2012 38 afişări

Când Nokia a schimbat macazul spre Windows Phone, a concediat o mulţime de specialişti de vârf. Însă a avut grijă să lanseze programul Nokia Bridge, prin care cei concediaţi erau încurajaţi să pornească noi firme, primind şi o anumită finanţare. Un startup numit Jolla încearcă să salveze platforma MeeGo.

Săptămâna trecută am cam exagerat cu procente, cote de piaţă şi evoluţii în zona platformelor mobile, pentru a justifica de ce cred că Android va deveni un fel de standard de facto pentru telefoane inteligente şi - mai devreme decât se credea - tablete. De fapt, mai sunt şi alte zone în care Android are şanse semnificative să se impună, începând cu televizoarele (mai ales că aici încă nu are parte de o concurenţă semnificativă de la Apple) şi terminând cu automobilele. Însă o lume dominată categoric de sistemul de operare conceput de Google n-ar avea nici un haz, aşa cum nu prea are haz lumea PC-urilor dominată de Windows. Sarea şi piperul în lumea tehnologiilor informatice o reprezintă întotdeauna "urmăritorii", cei care încearcă idei noi şi schimbări de paradigmă pentru a-şi face loc pe o piaţă care este deja aglomerată.

Cine ar putea fi urmăritorii? Încă nu îndrăznesc să plasez aici platforma iOS de la Apple, pentru că deşi cotele de piaţă merg spre Android, banii merg în continuare spre iPhone şi iPad şi se pare că vor mai merge multă vreme. În schimb Windows Phone este cu siguranţă o platformă care va câştiga popularitate, dar lucrurile vor merge mult mai încet decât sperau cei de la Microsoft şi vor depinde destul de mult de rata de adopţie a sistemului Windows 8 pe PC-uri. Iar ironia este că e foarte posibil ca nu Nokia să profite de expansiunea platformei mobile de la Microsoft, deşi finlandezii au mizat cel mai mult pe Windows Phone. Lumea se aştepta ca producătorii asiatici că atace Nokia prin preţuri mai accesibile (şi cel puţin Huawei aşa pare se procedeze), dar surpriza este că atacul vine şi pe zona de top, unde HTC 8X este perceput ca modelul de vârf pe Windows Phone.

Se pare că pariul pus de Nokia pe platforma de la Microsoft n-a fost unul norocos. A pierdut foarte mult timp şi, mai ales, a aruncat la gunoi atât Symbian, cât şi sistemul MeeGo, în care a investit mult. Poate unii îşi mai amintesc că, înainte de gama Lumia, Nokia a lansat totuşi un aparat dotat cu MeeGo. Acest Nokia N9 a primit cele mai entuziaste aprecieri pe care le-am citit vreodată. Engadget l-a considerat cel mai frumos telefon produs vreodată, iar IntoMobile încă îl consideră "magic" şi îi spune "inorog".

Din păcate, încercând să în-drepte toate luminile spre gama Lumia (lansată câteva luni mai târziu), modelul N9 n-a fost comercializat pe niciuna dintre pieţele importante (de pildă Statele Unite sau Marea Britanie), nu a fost promovat şi nu s-au publicat date despre vânzări. Estimările vorbesc însă de circa două milioane de aparate vândute, ceea ce în aceste condiţii este un succes. Însă şansele ca Nokia să mai producă vreodată aparate cu MeeGo sunt nule, chiar dacă şi-ar dori. Motivul este simplu: oamenii care l-au creat au plecat.

Dar unde s-au dus? O parte din ei au considerat că platforma MeeGo are potenţial şi nu trebuie abandonată, aşa că au creat o mică firmă numită Jolla şi s-au pus pe treabă. Au derivat o nouă linie de dezvoltare (un fork) pe baza open source a lui MeeGo (adică mai puţin interfaţa), după care au separat nucleul sistemului de operare într-o bibliotecă de funcţii (numită Mer), au creat o interfaţă grafică bazată pe standarde (HTML5, QML şi Qt) şi au plasat dedesubt un nucleu Linux. Rezultatul este un sistem de operare numit Sailfish OS, care va echipa primele telefoane produse de Jolla, ce vor fi lansate spre sfârşitul anului şi se doresc a fi o reîncarnare a modelului N9. Sailfish va putea rula aplicaţii Android, iar Jolla intenţionează să licenţieze Mer către fabricanţi, astfel încât aceştia să-şi poată construi propriile interfeţe grafice.

Jolla a pornit cu mai puţin de 50 de angajaţi, majoritatea provenind de la Nokia, şi acum se apropie de 100. A obţinut o finanţare de 10 milioane de euro şi planul este să vândă în prima fază 100.000 de aparate. Adică foarte puţin, fiind mai degrabă un "boutique" care intenţionează să nu mizeze pe volum, ci pe calitate, motiv pentru care revista Forbes titrează: "Jolla va fi Ferrari-ul lumii telefoanelor inteligente". Relaţiile cu Nokia sunt amicale, aşa că... nu se ştie niciodată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telefon,
Nokia,
Windows Phone
/opinii/un-ferrari-printre-telefoane-10348003
10348003
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.