Wibree bate Bluetooth?
La inceputul acestei luni, Nokia a anuntat ca pregateste o noua tehnologie, care functioneaza dupa principiile clasicului Bluetooth, doar ca are nevoie de mai putine resurse si este mai ieftina. Teoretic, Wibree, asa cum a fost numita, ar avea toate sansele sa se impuna pe piata.
La inceputul acestei luni, Nokia a anuntat ca pregateste o noua tehnologie, care functioneaza dupa principiile clasicului Bluetooth, doar ca are nevoie de mai putine resurse si este mai ieftina. Teoretic, Wibree, asa cum a fost numita, ar avea toate sansele sa se impuna pe piata.
Wibree este o tehnologie noua bazata pe unde radio, prin care utilizatorii pot conecta echipamente mobile precum telefoane, PDA-uri, BlackBerry-uri sau computere intre ele sau cu alte echipamente, precum ceasuri, tastaturi wireless sau jucarii. Altfel, Nokia vrea sa extinda conectivitatea dintre echipamentele de mici dimensiuni care inconjoara utilizatorii, oferindu-le acestora posibilitatea sa transfere diferite fisiere, precum clipuri video, melodii, poze sau documente de la o distanta de pana la 10 metri intre echipamente si la o viteza de 1 Mbps. In plus, cel mai mare producator de telefoane mobile a descoperit solutia prin care transferul de date dintre echipamentele conectate prin Wibree sa foloseasca doar o fractiune din puterea consumata in cazul transferului prin Bluetooth.
Avantajele noii tehnologii? Este mai ieftina, iar implementarea acesteia presupune costuri mai mici, permitand nu doar conectarea intre o gama mai variata de echipamente, dar si adaptarea la solutii Bluetooth. Iar Nokia nu a dezvaluit inca toate atuurile noii tehnologii, intrucat vrea sa pastreze "cireasa de pe tort" pentru lansarea comerciala anuntata pentru prima jumatate a anului viitor. Pe cat de entuziasmati ar putea fi devoratorii de noi tehnologii de vestile venite din tabara Nokia, acestea nu sunt nici pe departe la fel de bune si pentru sustinatorii tehnologiei Bluetooth, existenta pe piata inca din 1999, ce-i drept intr-o versiune mai putin avansata decat cea de astazi.
Practic, intr-un viitor inca incert, Wibree ar putea sa inlocuiasca tehnologia Bluetooth. Inainte de orice, pentru ca este prima tehnologie care asigura conectivitatea intre echipamente mobile si alte gadget-uri care indeplinesc diferite functii si astfel schimba modul in care utilizatorii folosesc terminalele mobile. Tocmai acest element cheie ii ofera un potential de crestere extrem de mare, sunt de parere unii specialisti in domeniu.
"Prin faptul ca extinde rolul pe care-l joaca echipamentele mobile in viata utilizatorilor, tehnologia Wibree are toate sansele sa castige repede cota de piata", declara recent un oficial Nokia, citat de mass-media internationale.
Pe de alta parte, tehnologia Bluetooth este existenta pe piata de mult mai mult timp, fiind deja integrata in majoritatea telefoanelor mobile de ultima generatie, dar si in alte echipamente, precum laptop-uri, PDA-uri si, mai nou, playere digitale. De altfel, consumatorii de tehnologie au gasit noi metode de utilizare a acesteia, asa cum s-a intamplat in cazul unui american care a incorporat in periuta lui de dinti un modul Bluetooth. Urmarea? Periuta electrica functioneaza numai atunci cand este conectata la computer.
De altfel, sustin specialistii, ar fi destul de dificil ca Bluetooth sa fie inlocuita peste noapte de o alta tehnologie. Pe de alta parte, atrag tot ei atentia, evolutia Wibree ar putea fi totusi similara cu cea a Bluetooth, care, pe masura ce a fost incorporata in tot mai multe echipamente, a castigat tot mai mult teren in fata tehnologiei de transfer prin infrarosii.
Dar recentul anunt al oficialilor Nokia aduce insa o alta intrebare: de ce vrea producatorul de telefoane sa vina cu o noua tehnologie, avand in vedere ca piata nu duce lipsa de standarde wireless de transfer de date? Raspunsul nu a fost dat de cei de la Nokia, dar analistii din domeniu sunt convinsi ca cele doua tehnologii pot functiona in paralel, fara divergente. La aceasta convingere contribuie si anuntul ceva mai recent cu privire la discutiile purtate intre Bluetooth SIG, compania care ofera tehnologia Bluetooth, si Nokia, in vederea incorporarii standardului Wibree in propriul sau standard. Aceste discutii insa nu au fost finalizate, motiv pentru care nu se stie inca sigur daca ar trebui sa se puna un semn de intrebare deasupra Bluetooth.
Pe de alta parte, pe piata mai exista si alte standarde similare Bluetooth, precum Zigbee sau Z-Wave, insa acestea sunt mai putin populare. Si totusi, temerile lor par a fi cele mai mici. "Deocamdata, avand in vedere detaliile sarace oferite de Nokia asupra Wibree, nu putem decat sa presupunem ca este o solutie pe care compania vrea sa o integreze numai in terminalele proprii", a declarat un oficial Zigbee Alliance. De aceeasi parere sunt si reprezentantii Zensys, proprietarul Z-Wave, care considera ca, "pana acum, Nokia nu a spus nimic care sa ne sperie sau sa ne ameninte pozitia pe piata".
In aceste conditii, mai exista oare loc pe piata pentru inca o astfel de tehnologie? Cei de la Nokia sunt convinsi de asta, invocand argumentul ca tinta lor este diferita de cea a Zigbee Alliance si Zensys, ale caror tehnologii au fost dezvoltate mai ales pentru pietele industriale.
Pe langa asta, oficialii companiei au motivat anuntul lor - un anunt facut cu foarte mult timp inainte de lansarea oficiala - prin aceea ca vor sa dea unui numar cat mai mare de companii sansa sa se alieze cu ei pentru acest nou standard. Pana acum, membrii aliantei din spatele Wibree, care vor integra tehnologia in echipamentele lor, sunt destul de putini - Broadcom Corporation, CSR, Epson si Nordic Semiconductor.
"Wibree este o tehnologie importanta care le ofera utilizatorilor mult mai multe posibilitati de utilizare a echipamentelor", declara recent Bob Iannucci, seful
Oficialii Nokia vor reveni cu mai multe informatii la cald despre Wibree in preajma lansarii comerciale a tehnologiei. Pana atunci, in aer va pluti o incertitudine in ceea ce priveste piata.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro