Hobby de CEO. Cosmin Savu-Cristescu, managing partner, Redport Capital: „Golful este despre etică şi integritate, maniere şi ţinută, principii care se aplică la fel de bine şi în mediul de business”

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 31 ianuarie 2024 300 afişări

Respectarea partenerilor şi a regulilor impuse de mediu (fie el teren de golf sau mediu de afaceri) şi, „poate cel mai important, este să fii corect atât faţă de ţine, cât şi faţă de cei cu care interacţionezi”, indică Cosmin Savu-Cristescu, managing partner, Redport Capital, regulile esenţiale deopotrivă pe terenul de golf şi în sfera afacerilor. După o carieră de peste 15 ani ca avocat de business, specializat pe real estate şi construcţii, dezvoltare şi finanţare de proiecte, fuziuni & achiziţii, Cosmin Savu-Cristescu a făcut pasul spre antreprenoriat şi a creat Redport Capital, o companie activă în domeniul dezvoltărilor imobiliare. Absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti (2001), el are o diplomă în Drept obţinutăp la Universitatea Paris I Pantheon-Sorbona Paris (2000) şi un master în studii juridice la Institutul Franco-Român de Drept al Afacerilor din Bucureşti (2003). A fost admis în Baroul Bucureşti în 2006.

Rolul său în companie include participarea la stabilirea şi implementarea strategiei generale, supervizarea tuturor aspectelor majore ale proiectelor în derulare, coordonarea achiziţiei de noi proiecte; este reprezentatul general de afaceri al companiei. Primul proiect dezvoltat de Cosmin Savu – Cristescu, în calitate de antreprenor este proiectul The Level Apartments, dezvoltat în patru faze, cu un total de 600 de unităţi şi cu o investiţie totală de 60 milioane de euro. Construcţia a fost demarată în 2018, iar până la începutul acestui an au fost livrate primele două faze către noii proprietari, însumând 175 de apartamente în urmă unor investiţii de 16 milioane de euro. În continuare se pregăteşte construcţia pentru faza a treia a proiectului, pe o suprafaţă construită suprateran de peste 10.000 mp şi care reuni 105 apartamente, în urma unei investiţii de 13 milioane de euro. Dintre acestea, 70% dintre unităţile scoase la vânzare au fost contractate de viitorii proprietari. Cea de-a patra fază a proiectului este estimată să fie demarată până la sfârşitul anului 2024 şi va include aproximativ 250 de apartamente, cu o investiţie de 30 de milioane de euro.

Ce hobby aveţi şi cât timp îi dedicaţi? Când şi cum a început interesul pentru această zonă?

Cititul şi tenisul. Şi mai dintotdeauna AC Milan. Iar de curând – golful!

Golful, pe care l-am descoperit în 2018, dar pentru care trebuia să merg în străinătate (Bulgaria era cea mai apropiată) şi nu aveam timp. Abia în 2022, când s-a deschis primul teren lângă Bucureşti, l-am descoperit în adevăratul sens al cuvântului şi m-a cucerit. Pentru că seamănă foarte mult cu viaţa. Pentru că este cel mai greu sport mental. Pentru că poate fi asociat cu o filosofie şi cu o terapie în acelaşi timp. Este un extraordinar exerciţiu de concentrare, în cadrul căruia trebuie să îţi păstrezi calmul şi atenţia cât mai vigilentă, trebuie să planifici şi să execuţi cu încredere, fără ezitare, anticipând rezultatul acţiunilor tale.

Aş putea spune că de un an şi jumătate hobby-urile mele s-au restrâns la: golf, golf şi iarăşi golf! Golful este o adevărată pasiune şi simt cu adevărat beneficiile acestui sport atât pentru trup, dar mai ales pentru minte. Îmi place că atunci când sunt pe teren încerc permanent şi uneori reuşesc să mă regăsesc pe mine şi să dau tot ce este mai bun. În timpul jocului uit de toate problemele şi toată concentrarea mea este îndreptată asupra factorilor care pot influenţa parcursul mingii pe teren: cât de cald / rece este, dacă bate vântul, dacă este terenul în pantă sau ce crosă să folosesc.

În momentul de faţă sunt înscris în clubul de golf din România şi particip constant la diversele competiţii organizate naţional şi internaţional. Uite, chiar merg mai departe şi mă laud: la ultimul turneu pro-am la care am participat în Turcia anul trecut, am reuşit primul meu „hole-in-one”. Este un lucru rar în viaţa unui jucător de golf, speram să se întâmple într-o zi, dar la fel de bine putea să nu se întâmple niciodată. M-am bucurat tare mult, o bucurie greu de descris!

Ce corespondenţe există între acest hobby / sport şi afaceri?

Pe lângă pasiune, golful poate fi şi un pretext pentru business. Este adevărat că golful m-a apropiat de oameni cu care am şi legături de afaceri, dar fundamentul au fost valorile comune împărtăşite de ambele părţi.

În general, noi, jucătorii de golf, avem o cu totul altă abordare când suntem în timpul jocului: suntem calmi, extrem de concentraţi pe ce trebuie să facem şi respectăm cu stricteţe regulile jocului. Acest mindset este compatibil cu gândirea de afaceri şi benefic pentru luarea unor decizii importante în activitatea profesională.

Este practicarea unui hobby benefică pentru relaţiile de afaceri / pentru afacere?

Nu pot spune că am un criteriu de selecţie bazat pe hobby-uri în cultivarea parteneriatelor de business. Mai degrabă, cum spuneam mai sus, împărtăşirea unui set de valori este cel mai relevant aspect în mediul de afaceri.

Ce beneficii are hobby-ul pentru dvs.?

Orice partidă de golf vine la pachet cu o detensionare fizică şi psihică. Reuşesc să mă detaşez atât de bine, încât atunci când revin la îndatoririle zilnice viziunea mea se clarifică şi se cristalizează iar acest lucru se reflectă în deciziile pe care le iau.

Este un exerciţiu terapeutic care mă ajută să mă eliberez de gândurile negative, este ca un reset-restart pe care mi-l ofer într-un mediu foarte plăcut pentru mine.

Există regulile aplicabile în hobby şi în afaceri? Dacă da, care?

Golful este despre etică şi integritate, maniere şi ţinută, principii care se aplică la fel de bine şi în mediul de business. Trebuie să îţi respecţi partenerii şi regulile impuse de mediu (fie el teren de golf sau mediu de afaceri) şi, poate cel mai important, este să fii corect atât faţă de ţine, cât şi faţă de cei cu care interacţionezi.

Nu vorbeşti / joci înainte să îţi vină rândul, dovedeşti fair play atunci când este necesar să contribui la rezolvarea unor situaţii alături de ceilalţi şi înveţi să colaborezi constructiv cu cel care îţi este competitor.

Dacă reuşeşti să aplici aceste reguli nescrise pe terenul de golf, cu siguranţă eşti unul dintre oamenii de succes şi în afaceri.

Care sunt regulile obligatorii în sport / hobby şi afaceri

Cum spuneam şi la întrebarea anterioară, onestitatea faţă de tine şi ceilalţi este foarte importantă pentru ca relaţia cu partenerii să fie puternică şi de durată. Cei care dau dovadă de lipsa acesteia, la un moment vor fi excluşi din mediul în care activează şi din grupurile sociale de care aparţineau.

Ce tip de sport / hobby nu aţi practica niciodată? De ce?

Îmi place natura, petrec ore întregi în aer liber pe terenul de golf, dar nu am reuşit niciodata să mă imaginez făcând trasee montane şi cutreierând munţi – păduri cu un rucsac în spate.    

PREFERINŢE:

CUVÂNT: Seriozitate

CARTE: „Sapiens”, Yuval Noah Harari

PERSONALITATE: Elon Musk

SPORTIV: Zlatan Ibrahimovic

TIP DE VACANŢĂ: Plajă şi golf

DESTINAŢIE DE VACANŢĂ: Indonezia

„În general, noi, jucătorii de golf, avem o cu totul altă abordare când suntem în timpul jocului: suntem calmi, extrem de concentraţi pe ce trebuie să facem şi respectăm cu stricteţe regulile jocului. Acest mindset este compatibil cu gândirea de afaceri şi benefic pentru luarea unor decizii importante în activitatea profesională.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.