Codecool: Bancheri, jurişti şi specialişti în vânzări au fost printre primii care s-au înscris la cursurile noastre de programare. Reprezentanţii locali ai şcolii de programare estimează că anul acesta vor avea 50 de absolvenţi în România
Start-up-ul Codecool din Ungaria, specializat în furnizarea de cursuri în domeniul IT, care a intrat pe plan local în 2019, estimează că anul acesta vor absolvi cursurile sale circa 50 de români, primii înscrişi având experienţă în banking, vânzări sau drept şi nu neapărat şi cunoştinţe tehnice.
Start-up-ul Codecool din Ungaria, specializat în furnizarea de cursuri în domeniul IT, care a intrat pe plan local în 2019, estimează că anul acesta vor absolvi cursurile sale circa 50 de români, primii înscrişi având experienţă în banking, vânzări sau drept şi nu neapărat şi cunoştinţe tehnice. De asemenea, în prima tranşă de cursanţi s-au înscris şi studenţi, profesori sau români care s-au întors din străinătate (circa 15% din totalul persoanelor înscrise).
„Pentru noi, anul acesta este foarte important deoarece vom avea primii programatori formaţi pe piaţa din România. În acest moment, estimăm aproximativ 50 de absolvenţi. Desigur, pot apărea surprize, deoarece cei mai talentaţi au opţiunea să încheie anul de studiu în 9 luni de zile (datorită modelului nostru de învăţare Mastery Based Learning, care implică parcurgerea modulelor de învăţare în funcţie de ritmul propriu de învăţare), ceea ce înseamnă că numărul de absolvenţi poate creşte semnificativ“, a declarat pentru ZF Claudia Tamaşi, country manager al Codecool în România.
Ea a adăugat că până acum numărul persoanelor înscrise la cursurile de programare a depăşit aşteptările.
„O parte din studenţi au promovat deja primul examen şi au trecut în al doilea modul, rata de succes fiind de 75% dintre cei înscrişi iniţial.“
Anul trecut, odată cu intrarea pe piaţa din România, Codecool estima că în 2020 va avea circa 300 de cursanţi.
Şcoala de programare Codecool a început cursurile de programare în Bucureşti în septembrie anul trecut, acestea adresându-se atât persoanelor fizice care vor să devină programatori – studenţi sau persoane care au deja o profesie, indiferent care este aceasta, şi vor să o schimbe –, cât şi companiilor, prin intermediul trainingurile realizate pentru programatorii deja angajaţi ai unei firme.
„În ceea ce priveşte conversia profesională, apar din ce în ce mai mulţi doritori. Suntem în plină transformare digitală iar nevoia de upskilling şi de conversie va deveni din ce în mai acută în fiecare an“, a precizat Claudia Tamaşi.
„Companiile sunt, de asemenea, deschise la conversia profesională. În studiul nostru am examinat şi atitudinea companiilor faţă de această idee: aproape jumătate (46%) dintre companiile care au fost intervievate în cadrul studiului cred că reconversia profesională este o soluţie pentru acoperirea deficitului de angajaţi programatori din ţară şi sunt deschise să angajeze programatori la început de drum şi să le ofere training“ Cu toate acestea, a completat ea, persoanele care doresc să se respecializeze întâmpină mari dificultăţi în a se susţine pe perioada cursurilor de conversie profesională şi este nevoie de mai mult sprijin atât din partea statului cât şi din partea mediului privat.
Potrivit unui studiu realizat de Codecool, rolurile cel mai greu de acoperit într-o companie IT sunt cele de full-stack developers, architects şi back-end developers.
“Din discuţiile pe care le-am avut cu companiile partenere, există un mare deficit de project manageri cu competenţe ridicate de <<business thinking>>. În general, echipele de lucru din IT sunt formate din profesionişti pe diferite tehnologii cu diferite nivele de expertiză, alături de un project manager care coordonează proiectul şi 1-2 juniori, în funcţie de dimensiunea echipei.
Desigur, sunt preferaţi programatorii cu minim 2-3 ani de experienţă versus juniori”, a menţionat country managerul Codecool România. Ea a atras însă atenţia că juniorii IT existenţi pe piaţa locală sunt de mai multe categorii - juniori cu 3 luni de internship într-o companie, juniori formaţi în 7-12 săptămâni de diferite traininguri existente în piaţă, juniori care au terminat universitatea dar nu au practică deloc în companii şi <<Codecooleri>>.
“Codecoolerii sunt o combinaţie ideală, unii parteneri nici nu-i mai consideră juniori, deoarece aceştia finalizează peste 40 de proiecte în anul de studiu plus fiecare dintre ei are 6 luni de practică în proiecte reale.”
Codecool le oferă cursanţilor opţiunea de plată amânată a cursurilor şi le garantează un loc de muncă la finalul cursului. “
În prezent, Codecool oferă două tipuri de cursuri - un curs cu o durată de 12 luni, „de full-stack developer“, care acoperă bazele programării la care poate aplica oricine, nefiind necesare cunoştinţe anterioare de IT, şi cursuri intensive pe diverse tehnologii cum ar di Front-End, .NET, Java şi Python. Acestea durează aproximativ şase luni, iar aplicanţii trebuie să aibă un nivel mediu de cunoştinţe de IT sau programare.
“Procesul de lansare pentru cursurile intensive de 6 luni este în curs de derulare. În acest moment, avem mai multe idei venite de la colegii din Ungaria şi Polonia şi urmează să stabilim exact care este cea mai mare nevoie în prezent pentru piaţa din Bucureşti. Oscilăm între a lansa cursuri pentru tehnologii foarte noi sau un curs special creat pentru cele mai căutate tehnologii din Bucureşti. Ne dorim foarte mult să oferim o opţiune candidaţilor care nu au posibilitatea să urmeze cursul nostru full time şi încă investigăm cel mai potrivit interval orar pentru cei care lucrează sau au alte angajamente”, a precizat Claudia Tamaşi.
Şcoala de programare Codecool a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani în Ungaria, iar ulterior s-a extins în Polonia şi anul trecut în România, planul start-up-ului fiind de a se mai extinde în alte şase ţări din Uniunea Europeană în următorii patru ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro