Dezastru pentru una dintre cele mai mari companii din lume, după ce a anuţat că plănuieşte să concedieze 15.000 de angajaţi. Acţiunile se prăbuşesc cu 20%
Intel a dezvăluit joi planuri drastice de reducere a numărului de angajaţi şi a cheltuielilor de capital în încercarea de a-şi readuce afacerea pe o bază financiară stabilă, în condiţiile în care a suferit cel mai recent eşec în planurile sale lente de redresare, scrie Financial Times.
Măsurile urgente de economisire a costurilor includ o reducere cu 15% a forţei de muncă, adică aproximativ 15 000 de locuri de muncă, majoritatea posturilor urmând să dispară în acest an. Pentru a-şi consolida finanţele slăbite, Intel a renunţat, de asemenea, la dividende şi a anunţat o inversare neaşteptată a creşterii cheltuielilor de capital, investiţiile din acest an urmând să fie cu 20% mai mici decât cele prevăzute.
Acţiunile producătorului american de cipuri s-au prăbuşit cu până la 20 % în urma acestei ştiri în tranzacţiile de după închiderea pieţei, depăşind declinul de 10 % înregistrat după ultimul raport privind profiturile şi reflectând o nouă lovitură puternică adusă încrederii Wall Street-ului în capacitatea directorului general Pat Gelsinger de a-şi duce la bun sfârşit ambiţiosul plan de redresare.
În timp ce majoritatea analiştilor i-au acordat note mari pentru faptul că a condus Intel dincolo de slăbiciunile de lungă durată ale tehnologiei proceselor sale de fabricaţie, el a avut mai puţin succes în recâştigarea cotei de piaţă pierdute în faţa rivalului AMD sau în valorificarea cererii în plină expansiune de cipuri AI.
"Tendinţele din a doua jumătate a anului sunt mai dificile decât ne aşteptam", a declarat Gelsinger într-o declaraţie înainte de conferinţa telefonică cu analiştii. Prin reducerea numărului de angajaţi, a investiţiilor şi a altor costuri în acest an, compania a declarat că crede că va "obţine o linie de vizibilitate clară către un model de afaceri durabil".
Intel a dat vina pe cel mai recent eşec parţial pe problemele de producţie legate de procesoarele Meteor Lake, prima generaţie de cipuri fabricate folosind noua tehnologie de litografie ultra-violet pe care a mizat pentru redresarea sa.