Directoarea fabricii de conserve Vascar Vaslui, arestată pentru fraudarea de fonduri UE, eliberată
Directoarea societăţii Vascar Vaslui, Gabriela Ciuburgiu, arestată preventiv, în 2 iulie, alături de fostul director comercial al firmei şi de fostul contabil şef, pentru fraudare de fonduri europene, prejudiciul produs fiind de peste 5,2 milioane de lei, a fost pusă în libertate.
Curtea de Apel Iaşi a admis contestaţia depusă de Gabriela Ciuburciu împotriva măsurii dispuse de Tribunalul Vaslui, care, la sfârşitul lunii iulie, prelungise măsura arestului preventiv în cazul femeii cu încă 30 de zile
Astfel, magistraţii au decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, Gabriela Ciuburgiu, directoarea societăţii Vascar Vaslui şi acţionar majoritar al fabricii, fiind pusă în libertate.
Aceeaşi hotărâre a fost dispusă de instanţă şi pentru fostul director comercial al firmei, Iuliu Cepoi.
Fostul contabil şef al societăţii, Florina Şuşu, a fost eliberată sub control judiciar la sfârşitul lui iulie, după expirarea mandatului de arestare preventivă.
Gabriela Ciuburgiu a fost arestată preventiv, în 2 iulie, alături de fostul director comercial şi fostul contabil şef al firmei, pentru fraudare de fonduri europene, procurorii DNA stabilind că aceştia ar fi creat un prejudiciu de 1,2 milioane de euro.
În 24 iulie, directoarea fabricii de conserve vasluiene a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată, folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, spălare de bani, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, toate în formă continuată, potrivit DNA.
În acelaşi dosar, Iuliu Cepoi, fost director comercial şi director economic al SC Vascar SA, acţionar al acestei societăţi, a fost trimis în judecată pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect şi spălare de bani, iar Florina Şuşu, fost contabil şef al firmei, pentru aceleaşi infracţiuni, precum şi pentru complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoana, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi complicitate la folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau a creditului societăţii.
Procurorii i-au mai trimis în judecată pe Laura Mihaela Popa, Daniel Cucu, Otilia Loredana Romete, Cristian Ştefan Mihăescu, Viorel Alexandru Ciuburciu, şi Augustin Flavian Mirea. De asemenea, în aceeaşi cauză vor fi judecate şase firme - SC Vascar SA Vaslui, SC Plastics SRL Vaslui, SC Logvas SRL Vaslui (fostă SC Abator Vascar SRL), SC Alimcarnis Prod SRL Negreşti, SC Xov Food SRL Vaslui şi SC Micro Geemy Serv SRL Bucureşti.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul Vaslui.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanţat din fonduri comunitare, prin care a beneficiat de acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
"Proiectul avea ca obiectiv achiziţia, de către SC Vascar SA, unor utilaje necesare îmbunătăţirii procesului tehnologic. În cadrul proiectului, SC Vascar SA era obligată să deruleze, în baza unor reglementări stricte şi precise (Anexa IV la Contractul de Finanţare Nerambursabilă), procedurile de achiziţii şi să depună apoi la Autoritatea Contractantă documentele justificative, în baza cărora erau efectuate plăţile. Contractul de finanţare a fost modificat prin două acte adiţionale, prelungindu-se termenul de depunere a dosarelor de achiziţii, respectiv fiind reluată procedura de achiziţie pentru unele echipamente", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 de lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei, au precizat anchetatorii.
"Persoanele din conducerea inculpatei SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela şi cu sprijinul inculpaţilor Mihăescu Cristian Stefan şi Mirea Augustin Flavian, au planificat şi au executat în detaliu fraudarea proiectului finanţat prin programul FEADR, prin simularea legalităţii procedurilor de achiziţii, obţinând astfel, atât din bugetul comunitar, cât şi din patrimoniul SC Vascar SA, sume foarte mari de bani, pe care şi le-au însuşit parţial, prin simularea unor operaţiuni comerciale licite", au stabilit procurorii.
Anchetatorii susţin că Gabriela Ciuburciu s-a asigurat că în comisia de evaluare a ofertelor, care trebuia constituită conform procedurilor de achiziţii, vor fi persoane de încredere, pe care le putea controla.
"Astfel, Directorul General al SC Vascar SA Vaslui, inculpata Ciuburciu Gabriela, a constituit comisia de evaluare a ofertelor, după cum urmează: Ciuburciu Gabriela - responsabil legal de proiect, Cucu Daniel - responsabil tehnic de proiect şi Popa Laura Mihaela - responsabil economic. Ulterior, printr-o altă decizie, inculpata Ciuburciu Gabriela a constituit o nouă comisie de evaluare, Popa Laura Mihaela fiind înlocuită cu Romete Otilia Loredana", au precizat procurorii.
Potrivit anchetatorilor, pentru a elimina orice posibilă concurenţă, au fost emise pur formal oferte, "evident, cu preţuri mai mari decât cele ale SC Plastics SRL", de către Ştefan Cristian Mihăescu şi Augustin Flavian Mirea, în numele a două societăţi comerciale.
"Întrucât SC Plastics SRL un avea nici măcar un contabil, care să întocmească documentele necesare comiterii fraudei, elaborarea acestora fiind una minuţioasă şi necesitând intervenţia unei persoane specializate în astfel de activităţi ilicite, în crearea unor construcţii contabile care să asigure profitul infracţional dorit, s-a apelat la serviciile inculpatei Şuşu Florina, persoană care asigura, de o foarte lungă perioadă de timp, transpunerea în acte contabile a fraudelor grupului de interese care a «căpuşat» de-a lungul timpului SC Vascar SA, aceasta ajutând astfel la transferul unor importante sume de bani din patrimoniul companiei în cele ale unor firme pe care inculpata Ciuburciu Gabriela le controla", au mai scris procurorii în rechizitoriu.
Astfel, nouă contracte de achiziţii de utilaje au fost atribuite, în urma unor proceduri de selecţie simulate, la preţuri mult supraevaluate, SC Plastics SRL Vaslui, al cărei unic asociat şi administrator era Iuliu Cepoi, director şi acţionar şi la SC Vascar SA, aspect ce conducea la imposibilitatea atribuirii unor contracte acestei societăţi, susţin anchetatorii.
În acest fel, SC Plastics SRL a fost interpusă în cadrul procedurilor de achiziţii, această societate comerciala achiziţionând utilaje şi echipamente de la furnizori şi vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preţ total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piaţă.
De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societăţi comerciale din Romania şi din străinătate, cu sprijinul lui Mihăescu, care a emis şi trimis 24 de oferte false în numele unei firme, a cărei denumire a folosit-o fără drept", şi al lui Mirea, care a emis şi trimis 24 oferte pur formale în numele SC Micro Geemy Serv SRL Bucureşti, "în scopul simulării legalităţii procedurilor de atribuire şi al creării aparenţei eligibilităţii cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii".
Astfel, SC Vascar a obţinut 5.277.354,56 lei din finanţarea nerambursabilă acordată de Agenţia de Plăti pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, în cadrul proiectului, în urma prezentării ofertelor şi a rapoartelor de selecţie false, respectiv inexacte.
Anchetatorii au mai stabilit că, distinct de faptele legate de obţinerea fără drept a finanţării nerambursabile în cadrul proiectului, Gabriela Ciuburciu, ajuată de Florina Şuşu şi Viorel Alexandru Ciuburciu, ar fi transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operaţiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe care, în calitate de director general al companiei, era incompatibilă să le deruleze, suma totala de 4.981.852,81 lei, în conturile societăţilor comerciale Logvas SRL, Alimcarnis Prod SRL şi Xov Food SRL, care aparţineau familiei acesteia, persoane juridice pe care le controla în mod absolut.
Procurorii au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Gabriela Ciuburciu, Iuliu Cepoi, Florina Şuşu, Laura Mihaela Popa, Viorel Alexandru Ciuburciu, Otilia Loredana Romete, Cristian Ştefan Mihăescu, Daniel Cucu, SC Vascar SA, SC Plastics SRL, SC Logvas SRL, SC Alimcarnis Prod SRL şi SC Xov Food SRL.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a costituit parte civilă în cauză cu suma de 4.441.009,81 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat şi nereparat.
SC SIF Moldova SA, acţionar al SC Vascar SA, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.835.611 lei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro