«2 litri la pret de 1 litru», singura modalitate de crestere pe timp de criza
Vanzarile de bauturi racoritoare necarbonatate au crescut cu 10% in prima jumatate a anului, care a adus in general vesti proaste in mai toate domeniile. Asa ca producatorii se focuseaza acum pe segmentul care aduce plusuri, investind in cresterea capacitatilor de productie si in promovare.
Previziunile de crestere a vanzarilor in procente de doua cifre au devenit o raritate in bugetele pentru 2009, dar nu si in cazul producatorilor de sucuri necarbonatate (juice, still drinks si nectar). Maspex Romania, producatorul sucurilor Tymbark, si-a planificat pentru anul in curs o crestere de 20% a cifrei de afaceri fata de rezultatele anului trecut, cand a avut vanzari de 215 milioane de lei (53 mil. euro). Cu toate acestea, vanzarile companiei poloneze au ajuns in prima jumatate a lui 2009 la circa 28 de milioane de euro, ceea ce reprezinta un avans de aproape 14%, sub cresterea medie previzionata pentru tot anul. ”Speram ca in al doilea semestru sa recuperam diferenta", declara Krzysztof Grabowski, presedintele Tymbark Maspex Romania. Ca urmare, cresterea vanzarilor ar trebui sa se accelereze, depasind 25%.
Pe fondul previziunilor optimiste, producatorul polonez a finalizat saptamana trecuta o investitie de peste 30 de milioane de euro, intr-o noua capacitate de productie. Cea de a doua unitate pe care grupul a construit-o in Romania, la Valenii de Munte, a crescut volumul productiei cu 110% si este cea mai mare fabrica a companiei poloneze. Conform reprezentantilor companiei, Romania este a doua piata ca marile pentru afacerile grupului, dupa cea poloneza, iar din productia de la Valenii de Munte sunt exportate sucuri catre tari ca Bulgaria, Moldova, Ucraina si Cehia.
Alegerea orasului pentru construirea fabricilor nu a fost intamplatoare. Valenii de Munte este situat la aproximativ aceeasi distanta de Bucuresti cum este micul oras Tymbark fata de Cracovia. La fel ca si Tymbark, si Valenii de Munte are o traditie in productia de fructe, ceea ce ofera oportunitati grupului Maspex in prelucrarea materiei prime din zona in viitor. Investitiile totale ale grupului polonez in Romania au ajuns la 70 de milioane de euro, la 13 ani de la intrarea pe piata. "Investitia noastra in noua fabrica este justificata datorita cresterii segmentului de bauturi racoritoare premium", a declarat Krzysztof Grabowski, presedintele Tymbark Maspex Romania. Compania mai are pe piata romaneasca si activitati pe piata de paste fainoase, prin preluarea producatorului local Arnos. Circa 60% din cifra de afaceri a companiei este realizata din divizia de sucuri, alaturi de Tymbark mai avand in portofoliu si marca Tedi.
Dupa ce ani in sir sucurile carbogazoase au fost vedetele din portofoliile producatorilor, balanta inclina acum catre cele fara bule. Potrivit estimarilor secretarului general al Asociatiei Nationale a Bauturilor Racoritoare (ANBR), Angela Preoteasa, segmentul bauturilor carbogazoase a inregistrat o scadere de 6% in primul trimestru din 2009, iar in al doilea trimestru va fi cel putin la fel de mare. Prin urmare, companiile isi concentreaza atentia asupra bauturilor racoritoare necarbonatate, o piata a carei valoare a atins anul trecut valoarea de 215 de milioane de euro, si care ar urma sa creasca anul acesta cu inca 10%, conform previziunilor.
{i United Romanian Breweries Bereprod (URBB), care are marcile Granini si Orangina, a anuntat pentru 2009 investitii de 9 milioane de euro, destinate logisticii si modernizarii liniilor de imbuteliere. "n Romania, piata bauturilor necarbonatate inregistreaza probabil una dintre cele mai spectaculoase cresteri de la an la an”, spune Shachar Shaine, presedinte URBB si Carlsrom Beverage.
Ca dovada, vanzarile sucurilor Granini au crescut de peste 3 ori si jumatate in primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similara a anului trecut si ajungand la o valoare de 10 milioane de euro. “Nivelul consumului este inca scazut in comparatie cu alte tari europene, unde valorile ating 40-50 litri. Piata din Romania are un potential inca mare, iar tot mai multi consumatori romani se orienteaza spre produse naturale, sanatoase, fara coloranti, acordand o atentie mai mare stilului lor de viata”, a mai spus Shaine. URBB a investit anul trecut 15 milioane euro in deschiderea unei linii de imbuteliere aseptice si in echipamentele necesare producerii bauturilor racoritoare fara adaos de coloranti si conservanti.
Liderul pe piata de juice 100% in primul trimestru este Santal, produs de Parmalat, cu o cota de piata de 21% ca volum si 23,5% ca valoare, potrivit informatiilor furnizate de companie. "Adoptam o strategie de consolidare a pozitiei, obiectiv sustinut constant prin lansari de produse pe segmentul bauturilor racoritoare necarbonatate", spune Giampaolo Manzonetto, directorul general al Parmalat. Compania a apelat la lansarea brandului Santal si in varianta de 2 litri, la un pret pe litru mai mic decat varianta precedenta, ca urmare a scaderii profitabilitatii in primul trimestru determinate de cresterea preturilor cu materiile prime si deprecierii cursului valutar.
Tymbark este lider de piata pe segmentul nectar, cu o cota de piata de 35%, potrivit estimarilor AC Nielsen din perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009. Brandul Tedi are cele mai mari vanzari, care reprezinta 19% din piata de nectar, urmat de Tymbark cu 11% si Ciao cu 5%."n prima parte a anului, vanzarile pe segmentul nectar au crescut cel mai putin, in timp ce categoria still drinks a ramas constanta", a precizat Mihaela Burtoi, brand manager al diviziei de sucuri a Tymbark. Pentru a mentine ritmul vanzarilor la acelasi nivel, compania a apelat la promotii care le-a majorat volumul de litri vanduti, dar nu si incasarile.
"Cea mai mare crestere in timpul crizei a inregistrat-o brandul Ciao, la care avem promotia «2 litri la pret de 1 litru». Pentru a fi competitivi trebuie sa ne aliniem la situatia economica", a mai adaugat Mihaela Burtoi.
Investitiile in marketing si promovare pentru 2009 sunt cu 30% mai mici decat in 2008, ceea ce face ca bugetul de marketing sa se situeze la nivelul celui din anul 2007, la circa 17 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei Tymbark.
Liderul pe piata de juice 100% in primul trimestru este Santal, produs de Parmalat, cu o cota de piata de 21% ca volum si 23,5% ca valoare, potrivit informatiilor furnizate de companie. Pe segmentul nectar, brandul a inregistrat o cota de 16% din volumul pietei in perioada decembrie 2008 – ianuarie 2009.
Pe segmentul still dinks, brandul Giusto Natura al producatorului Romaqua este lider de piata cu 32,4% din volumul vanzarilor. Vanzarile Giusto Natura din primele 3 luni ale anului au fost similare celor din perioada similara a anului trecut, potrivit reprezentantilor companiei. Obiectivul Romaqua pentru anul in curs este mentinerea cotei de piata si pozitiei de lider (pe piata de ape minerale).
Piata bauturilor necarbonatate este estimata la o valoare de 215 milioane euro, iar principalii competitori pe aceasta piata sunt Coca Cola Hellenic, Parmalat, Pepsi Americas, Tymbark Maspex, URBB, Romaqua precum si importatorii Pfanner si Rauch.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro