Cine este meşterul german care a inventat una dintre cele mai consumate băuturi de pe planetă şi cum a reuşit el să construiască un imperiu cu băutura ce îi poartă numele

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 22 septembrie 2024 68084 afişări

Cine este meşterul german care a inventat una dintre cele mai consumate băuturi de pe planetă şi cum a reuşit el să construiască un imperiu cu băutura ce îi poartă numele

Meşterul german care a inventat berea pilsner căreia i-a dat numele, în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate, nu avea cum să-şi imagineze că produsul său va ajunge cunoscut în întreaga lume. Cu siguranţă însă că i-a intuit potenţialul, pentru că produsul creat de el avea de la început o perioadă de timp mai lungă în care îşi păstra calităţile faţă de alte licori cu care concura. Astfel, berea Beck’s a câştigat teren de la bun început, pentru că putea fi exportată din Germania, unde era produsă, către Statele Unite.

Beck’s face parte acum din portofoliul multinaţionalei AB InBev, care în 2023 a înregistrat vânzări globale de 59,4 mld. de dolari, în creştere faţă de 2022 (57,8 mld. dolari). Care este însă povestea celui care a inventat berea Beck’s?

Heinrich Beck s-a născut în 1832 în oraşul Großeislingen, aflat în Germania de azi. A învăţat meseria de berar la fabrica de bere locală Adler şi, negăsind oportunităţi de avansare profesională orăţelul natal, a emigrat în 1854, împreună cu fratele său, Joseph, în Statele Unite ale Americii. A petrecut peste ocean zece ani, lucrând în industria berii, în mai multe afaceri deţinute de antreprenori de origine germană.

S-a întors în Germania şi s-a stabilit în oraşul Bremen, unde a lucrat iniţial ca meşter berar la fabrica St. Pauli-Brauerei, fondată de Lüder Rutenberg. În 1865, la un an de la încoarcerea în Germania, s-a căsătorit cu Christine Duering, cu care a întemeiat o familie cu patru copii.

Experienţa dobândită în timpul şederii sale în America l-a ajutat pe Beck să devină în scurt timp omul care conducea efectiv fabrica de bere, el având o contribuţie importantă la creşterea producţiei şi extinderea fabricii. Astfel, Rutenberg s-a asociat cu Beck.

La 27 iunie 1873, Heinrich Beck a fondat, împreună cu Lüder Rutenberg (fostul său patron) şi cu agentul comercial Thomas May (fostul procurist), compania Kaiserbrauerei Beck & May o.H.G.

Berea Kaiserbrauerei a început să fie vândută în aprilie 1874, în sticle verzi suflate manual, către restaurantele din zona Bremenului şi în acelaşi an a fost distinsă cu o medalie de aur pentru cea mai bună bere de către prinţul moştenitor Frederic, viitorul rege al Prusiei şi împărat al Germaniei. Thomas May a ieşit din afacere în 1875, în urma unui conflict de afaceri cu Beck. Compania a fost redenumită Kaiserbrauerei Beck & Co., întrucât Rutenberg nu a fost interesat să-şi includă numele în denumirea companiei, iar acţiunile lui May au fost preluate de Johann Marwede, ginerele lui Lüder Rutenberg, proprietarul unei agenţii comerciale. Prin implicarea noului partener, a fost organizat în anul 1875 un prim transport de bere către Indiile de Est Olandeze.

Schimbarea partenerilor provocat unele schimbări, iar Heinrich Beck a renunţat să se mai implice în activitatea comercială a companiei pentru a se concentra asupra producţiei. Decizia s-a dovedit rapid a fi benefică pentru companie, pentru că, eliberat de o parte a sarcinilor administrative, Beck a dezvoltat în 1876 o bere în stil pilsner (o bere de fermentaţie inferioară), care putea fi păstrată proaspătă o perioadă de timp mai îndelungată (luni de zile), fiind astfel potrivită pentru transportul maritim peste ocean. Succesul berii pilsner a companiei Beck a fost confirmat în 1876, când a obţinut premiului I şi medalia de aur pentru cea mai bună bere continentală (europeană) la Expoziţia Centenară de la Philadelphia. Cele două medalii şi cheia de pe stema oraşului Bremen au fost incluse un an mai târziu pe eticheta sticlei de bere Beck’s, de unde s-a tras porecla „Schlüsselbier” („Berea cu cheie”) în ţări ca Indonezia şi Singapore.

Heinrich Beck a murit în 1881, iar după moartea sa, cumnatul său, Friedrich Spiegel, a preluat conducerea fabricii de bere.

În România, berea Beck’s  se regăseşte în portofoliul Bergenbier S.A., parte a grupului Molson Coors Beverage Company, unul dintre cei mai importanţi producători de bere din România. Bergenbier a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 907 milioane de lei, în creştere cu aproape 14% faţă de anul anterior.  

Carte de vizită

1832

se naşte Heinrich Beck

1854 – 1864

Tânărul berar neamţ lucrează în fabrici de bere în SUA

1864

se întoarce în Germania şi lucrează în cadrul afacerii fondată de Lüder Rutenberg

1873

Heinrich Beck întemeiază Kaiserbrauerei Beck & May o.H.G., care ulterior este redenumită Kaiserbrauerei Beck & Co

1876

este lansată berea Beck’s

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.